Reklama

Reklama

Stůj při mně

  • USA Stand by Me (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V lesní chatě na okraji Castle Rock, městečka uprostřed oregonských lesů, dvanáctiletý Gordie La Chance spřádá plány na neobvyklý výlet, který by měl navždy změnit jeho život. Jeho nejlepší kamarád Vern totiž slyšel, jak jeho starší bratr mluví s přítelem o nalezení mrtvoly hluboko v lesích a Gordie spolu s bojácným Vernem, tvrďákem Chrisem a odvážným Teddym zorganizuje výpravu za dobrodružstvím, která se změní v odyseu, při níž chlapci poznají především sami sebe. Cesta začíná nevinně, ale sen o tom, že se stanou hrdiny města, všechny čtyři podrobí zkoušce, jakou si nedokázali představit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (494)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak som sa zamyslel, kedy som si našiel tých najlepších priateľov na celý život a bolo to až na strednej. Možno som s tými zo základky nemal také zážitky, ako hľadanie mŕtvoly v lese, i keď bývam na sídlisku hneď pri lese. Možno by nás to viac zblížilo.... Stand by me na mňa pôsobilo dojmom seriálového pilotu (bez konca, kde sa dozvieme budúce osudy chlapcov v dospelom veku), pretože Reinerovi sa podarilo vytvoriť svet, do ktorého by som sa chcel pravidelne vracať. Čo sa týka atmosféry malomesta, tak asi práve tento film bol základným predobrazom lokácií Stranger things, nehovoriac o deckách, Phoenix vyzerá ako tá malá "weirdka". ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Fakt, že seriálový hit Stranger Things (2016), který recykluje a intenzifikuje styl a prvky osmdesátkových hororů pro děti, teenagery i dospělé, vzdává na mnoha úrovních hold Stephenu Kingovi, není pouhým projevem náklonnosti jeho tvůrců vůči tomuto spisovateli. King, coby tehdy hojně čtený a nejvíce adaptovaný autor, představoval do jisté míry emblém dobové hororové popkultury. V jeho příbězích často vystupují děti či teenageři, ale ne tolik v rolích obětí, jako spíše coby hrdinové nebo monstra, mnohdy vládnoucí nadpřirozenými schopnostmi. Fantaskní motivy ale King využíval k tomu, aby tematizoval dospívání s jeho úzkostmi a temnými stránkami, vázanými nikoli na iracionální strachy, nýbrž na šikanu či domácí násilí. To je případ jeho ikonických románů Carrie (1974), Osvícení (The Shining, 1977) a To (It, 1986), ale také nehororových, a o to mrazivějších příběhů Rage (Hněv, 1977) a Tělo (1982). Poslední jmenovaná povídka se stala předlohou filmu Stůj při mě, jenž bývá Kingovými příznivci, ale i jím řazen mezi nejzdařilejší adaptace. Vedle dokonalého hereckého obsazení měl na melancholicky jímavý výsledek vliv fakt, že režisér Rob Reiner – mimo jiné Kingův vrstevník – do filmu projektoval své zážitky a pocity z dospívání. Kvůli svému zasazení do 50. let bývá film řazen do početné skupiny osmdesátkových snímků, které se s nostalgií či retro přístupem vracejí k této dekádě. Nicméně svými ponurými tóny a vážnými motivy, ale i situováním většiny děje do exteriérů venkovské krajiny má Stůj při mě pramálo společného s campově rozvernými retro snímky jako Hairspray či Návrat do budoucnosti (Back to the Future, 1985). Pro Reinera, ale ostatně také Kinaga se jednalo o mnohem osobnější vyprávění, které nevzpomínalo toliko na konkrétní historickou dobu, jako spíše na určité období v dospívání, spojené s koncem dětské nevinnosti i ideály přátelství. [psáno pro LFŠ 2018] ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TOHLE JE OPRAVDU SKVĚLEJ VEJLET“..... VERN NEMĚL NA MYSLI JENOM TO, ŽE JSME VLEZLI NA SKLÁDKU, LHALI RODIČŮM, A KLOPÝTALI PO KOLEJÍCH K HARLOWU. MYSLEL TOHLE VŠECHNO....... /// Američtí ,,Páni kluci“ a dobrodružství, od kterýho dostali víc než možná čekali. Zapomeňte na horory, tenhle film (kterýmu ani po letech nemám co vytknout) potěší každý klukovský srdce a jestli máte podobný zážitky, tak i duši. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Furt jim říkám, že figurka s kreslenýho filmu nemůže porazit člověka (i když rvačka by to byla parádní!). 2.) Chci vidět dokonalou a totální ,,blivárnu“. 3.) Už nikdy jsem nenašel takový přátele, jako když mi bylo dvanáct. 4.) Thx za titule ,,Kikina“, ,,Juppeek“ a ,,BasarMilesTeg“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nostalgická instrumentálka Stand by me a čtyři dvanáctiletí kluci jdoucí za horkého letního dne po kolejích vstříc mrtvole a dospělosti. Reiner, který později úspěšně adaptoval ještě MISERY, vytěžil Kingovu novelu dokonale a stvořil krásně melancholickou a autentickou vzpomínku na dětství a odstřihávání se od něj. Když mě bylo dvanáct, měl jsem tytéž kamarády, starosti i nadávky. Kde je tomu všemu konec... Jedna z nejlepších adaptací Kinga a jeden z nejlepších dětských filmů vůbec. Pokud se vám film líbil, můžete zkusit i jeho dívčí verzi NAVŽDY SPOLU (1995) nebo Reinerovo pozdější FLIPPED. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem mě přitahujou padesátá léta a kultura v tomto období v Americe. I tento příběh si jel takovou klidnou povídkovou formou, která uklidňuje. Partička kluků zažívá cestou za mrtvolou sice né příliš silné zážitky, ale když se vcítíte do toho období, tak ani nic bombastickýho nepotřebujete... ()

Galerie (156)

Zajímavosti (58)

  • Všichni mladí herci ztvárňující ústřední čtveřici se na hotelu, ve kterém byli ubytováni během natáčení, natropili spousty rošťáren. Například naházeli do bazénu všechna plastová lehátka, Wheaton cosi provedl s videohrami v hale tak, že je mohli hrát zadarmo a Phoenix, povzbuzován ostatními, pokryl celé auto Kiefera Sutherlanda bahnem. Komu vůz patří, zjistil, až když si to s vyděšeným záškodníkem Sutherland později vyříkal. (aluna)
  • Vůz, kterým starší chlapci jedou a hrají baseball s poštovními schránkami, je Ford Custom Convertible Coupe z roku 1949. (Kirman)
  • Natočeno podle povídky "Tělo" od Stephena Kinga. Knižní předloha vyšla ve sbírce novel "Čtyři roční doby" (Different Seasons) v roce 1982. (messiah)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Friedman prekročí tmavú čiaru

Friedman prekročí tmavú čiaru

17.08.2005

V produkcii a réžii Adama Friedmana vznikne adaptácia knihy A FINE DARK LINE od Joea R. Lansdalea, ktorého Friedman dokonca ukecal, aby k filmu napísal scenár. Hlavnou postavou príbehu o dospievaní… (více)

Reklama

Reklama