Reklama

Reklama

Rapa Nui - střed světa

Trailer

Obsahy(1)

Když v 18. století na Velikonoční neděli objevili holandští mořeplavci nejodlehlejší místo na Zemi, našli zde několik znepřátelených klanů bojujících proti sobě a domnívajících se, že jsou jedinými lidmi na světě. Společnost rozdělená na dvě kasty - dlouhouší a krátkouší, měla přísná pravidla a tabu stanovená hlavním kněžím. Dva muži, člen vládnoucího rodu Noro (Jason Scott Lee) a kameník Make (Esai Morales) bojují v závodu o titul Ptačího muže. Během příprav vyvrcholí dlouho trvající konflikty rozdělující společnost a závěrečné boje ji rozdělí definitivně. (ArnoldJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

blitzer 

všechny recenze uživatele

Poutavý a ve své podstatě jedinečný snímek. Alespoň já jsem zatím žádný film z historie Velikonočního ostrova neviděl. Navíc podle toho, co jsem si přečetl na wikipedii se zde jednalo o docela věrné zachycení skutečnosti (stavba a transport moai, vykácení palem, kult Ptačího muže, válka kmenů). Natáčení probíhalo přímo na místě, takže i exteriéry jsou původní... a samozřejmě nádherné. Příběh mě taky nenudil, takže já nemám co vytknout. Jenom se divím, že je Rapa Nui dost neznámý film (na to, že ho produkoval Costner), i že má tak nízké hodnocení. Nezbývá, než ho popostrčit trochu výš :-) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V mnohém zajímavá, v mnohém podnětná, v mnohem nepřesná (instalace soch, jejich ničení a kult ptačího muže se zřejmě neodbývaly v rámci jedné generace), ale v jiném zbytečná filmová rekonstrukce degradovaná na romantiku. Příběh soch, dlouhouchých a krátkouchých a slova "rapa nui", "rongorongo" a "moai" znám z rozhlasových vysílání z doby před 60 lety. Teď mě už jen mrzí, že bílí konkvistadoři přerušili postupnou degeneraci místního obyvatelstva ještě více devastující zásahem. Viděli bychom, k jakým koncům takové řezání větve, na které sedíme v rajské zahradě, povede. Doporučuji si tento film poupravit podle vlastních znalostí, představ a katastrofických vizí a sklonů. Jinak vidí pozitivum filmu především v zobrazení touhy (latentní i projevené) opustit uzavřenou společnost, kterou projevili téměř všichni hrdinové (až na šamana a krátkouchého "kamaráda z mládí"), která se zřejmě projevila i v mánii stavění soch. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $305,070Tržby Celosvetovo $1,100,000║ Dobrodružná dráma pripomínajúca Gibsonovo Apocalypto, tvorcovia sa dali na tom záležať a aj keď príbeh až tak nestrhne ako by mal, všetko ostatné dokáže slušne upútať, vrátane vizuálu, súperenia kmeňov a smutného nevyhnutného záveru. /60%/ ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně příjemné překvapení. Film, jenž je zajímavý nejen exteriéry, v nichž se odehrává, ale také samotným dějem, v němž se snaží divákům přiblížit alespoň hypotetickou představu života na Velikonočním ostrově před několika stoletími, kdy tam žily ve zdánlivé harmonii (dá-li se tak nazvat stav nadřazenosti jednoho vůči druhému) dva hlavní klany domorodých obyvatel. Věrohodnost příběhu může být sice různými odborníky zpochybněna, ale fantazii se jak známo meze nekladou a každý si může věřit čemu chce. Zde uvedenému příběhu se snad i věřit dá, a napomáhají tomu i typově dobře zvolení herci - hlavně oba hlavní přátelé a současně i soci, Esai Morales a hlavně Jason Scott Lee. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zánik rajského ostrova, ktorý v skutočnosti vôbec nemusel byť rajský, je sám osebe zaujímavý a dráždivý. Súperenie domorodých klanov, šialené mystické rituály, „kocka ľadu“, kanibalizmus, to všetko by sa dalo pokojne sfilmovať tak omračujúco, ako Apokalypsa alebo Boh múch. Ako niečo obrovské, temné, ťaživé, zlé, zlovestné, hrôzostrašné, znepokojivé a desivé. No režisér sa uspokojil s tuctovým príbehom a neoriginálnymi postavami, medzi ktorými panujú nezaujímavé vzťahy. Neviem, kde sa stala chyba. Či to malo byť takéto hlúpe od začiatku alebo to takto domagoril až producent Kevin Costner v strižni. Neviem si vysvetliť záhadnú minutáž (dve smrtiace hodiny na scenár, ktorý by si zaslúžil o hodinu menej), nepríjemný rozdiel medzi veľkolepými scénami a scénami, ktoré akoby sa nakrútili na dvore Costnerovej vily. Neviem si vysvetliť komediálne scény brutálne skombinované s až hororovými (úmrtia, šialenstvo) a nahotinkami (prsia v každom zábere). Výsledkom je bizarný, kuriózny (a zlý) mix dospelého filmu s komediálnou rozprávkou. Herecké výkony sú približne rovnako otrasné, v čele s neuveriteľným Jasonom Scottom Lee. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení bylo velmi náročné jak pro filmový štáb, tak pro herce a to kvůli obtížnému terénu a nevyzpytatelnému počasí. (Lynette)
  • Snímek se natáčel po dobu 5 měsíců na Velikonočních ostrovech. (Lynette)
  • Ve filmu je scéna, kdy na jakémsi domorodém surfu plave herec Jason Scott Lee po moři. Neplánovaně se však přes něj přehnala obrovská vlna, která ho srazila a on doopravdy utrpěl hluboké rány, pohmožděniny a šok. (Lynette)

Reklama

Reklama