Reklama

Reklama

Dlouhé horké léto

  • USA The Long, Hot Summer (více)

Obsahy(1)

Do povodí slavné řeky Mississippi za horkého léta roku 1957 se můžete vypravit v americkém dramatu o životě jedné farmářské rodiny. Paul Newman je mladý, ctižádostivý muž, který je neprávem pronásledován špatnou pověstí. Usadil se v malém městečku a snaží se začít znova, ale pověst o něm dorazila až sem... (oficiální text distributora)

Recenze (64)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa už dlhšie tešil. Martin Ritt si ma získal dvoma H (Hombre, Hud), Paul Newman tróni na špici mojej hereckej topky, Orson Welles je herecko-režisérsky gigant, na Joanne Woodward som bol zvedavý a ani Lee Remick a Angela Landsbury nie sú pre mňa neznáme mená. Nebol som sklamaný. Dráma z južanského prostredia mi trochu pripomínala diela Tennessee Williamsa plné upotených ľudí, ktorými zmietajú temné, občas vybuchujúce vášne. Ale iba trochu, pretože mojou hlavnou výhradou voči filmu je jeho malá dramatičnosť zvýraznená aj štandardným koncom, typickým pre filmy z tej doby. Zážitkom bolo sledovať Orsona Wellsa a neprekvapujúco výborného Paula Newmana. Po bilancii kladov a nedostatkov si myslím, že silné tri hviezdičky sú spravodlivejšie, ako slabé štyri. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

...s pohledným Paulem Newmanem, pohledem z jihu, kam složil svou hlavu, jedna báseň....a ani nekáplo. Teplota stoupá. Dusno bylo, hromy a blesky mezi vztahy, ty zabouřily, aby se vyjasnilo. Žádné leháro pod paraplíčky s kopcem zmrzliny. Místní magnát O. Welles jako "poroučivej velkej" táta, který když není po jeho..., ale otče, uvnitř je člověk přece, se svými sny i slabostmi, žádný naprogramovaný stroj...Hned napoprvé, padnou vám do očí jeho oči, které sama obloha nebeskými barvami malovala. Tak lahodné, že v tom parnu přijdou vhod, jako dobře vychlazený mok. Polepšil si. Vypovězený, tělo zpocený. Od města k městu, z farmy do kšeftu, z terasy do prvního podlaží. Pocestný handlíř se slamákem na hlavě. Obchodník s motýlkem, v bílé košili, co hoří po životní roli. Pevně stát na svých nohách, sám sebe nespálit. Muž s ohnivou minulostí, který na rozpálené půdě nepěstuje plamenné řeči, který se odváží flirtovat, ale i milovat, nebudete litovat. Když se slunci daří, bez ustání rozlévá zářivé paprsky, rozprostírá svůj zlatavý šál po kraji. Zůstane a budou svoji. Řeknu vám, rájem stane se tohle jižanské údolí, každý krajíc rozumného štěstí si ukrojí. Smířlivými kudrlinkami všichni všeho docílí. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Podobne tipy filmov su uz v sucasnosti bohuzial degradovane telenovelami ako Dallas alebo lubovolna mexicka hovadina. Tam vsak nehraju Newman alebo Welles, hudbu do nich neskladal Alex North, nereziroval ich Martin Ritt a nemali ackovu produkciu. A je to vidiet. Krasne osudove, dramatticky vyborne vyhrotene a vynikajuco zahrane. Skoda toho nepresvedciveho a uponahlaneho konca. Mohla to byt uplna bomba. 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sympatický svéráz Ben Quick se špatnou pověstí (mistrovsky zahraný Paulem Newmanem), ještě svéráznější patriarcha farmářské rodiny Will Varner s pevnými názory, chováním a zásadami (v podání legendy Orsona Wellese), živá a obdivovaná dcera Eula Varner (ztvárněná Lee Remick), labilní a ve stínu svého otce žijící Jody Varner, půvabná, klidná a dosud neprovdaná dcera Clara Varner (v podání Joanne Woodward) a její dlouholetý přítel, avšak pouze na konverzaci, Alan Stewart. Tyto postavy tvoří jádro dramatu Martina Ritta, který mistrně přenesl atmosféru dlouhého horkého léta a střety různých charakterů na filmové plátno. Tento snímek je trochu podobný kultovní Kočce na rozpálené plechové střeše, ovšem prostor, v němž se odehrává je rozmanitější, je tu více postav a děj nabízí víc akce, čímž jej ale nechci upřednostnit, jelikož oba filmy představují vynikající podívanou. Pro mě další velký zážitek z filmografie modrookého pana herce - Paula Newmana. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná sociálno-psychologická dráma s veľmi pestrou paletou rôznych charakterov zasadená do prostredia typicky južanskej Ameriky konca 50-tych rokov. Je to vlastne taká dramaticky trošku nariedená Mačka na rozpálenej plechovej streche len vo väčšom spoločenskom merítku, ktorej hlavná pozornosť sa však uberá mierne iným smerom ako v spomenutom snímku. Je tu cítiť aj kus nostalgie za starými časmi, obavy novej generácie či dokáže dôstojne nahradiť tu starú, obavy rodičov aby ich odkaz svetu nevyšiel nazmar... a mnohé iné. Tiež pekne poukázal na skutočnosť, že meno je v živote jednou z tých najdôležitejších vecí, ktoré nám ostávajú po rodičoch, a keď oň človek príde, už len ťažko presvedčí ostatných o opaku. Nie je nič horšie ako prísť o povesť vďaka menu a ešte horšie je, keď za to dotyčný ani nemôže. Skvelá vec. 80/100 ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Natočit scénu, ve které hořela stodola, trvalo celých pět dní. Režisér totiž dlouho nebyl spokojen s oblohou, větrem nebo slunečním svitem. (oje)
  • Orson Welles napadal během natáčení režisérovy schopnosti. Martin Ritt byl však trpělivý, protože mu dlouho trvalo přesvědčit Actors Studio, že je Welles vhodný pro jeho film. (Rocky62)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama