foto

Don Johnson

  • nar. 15.12.1949 (66 let)
    Flat Creek, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Mám rád opravdu kvalitní věci. Oceňuji vybrané umění, domy, víno, doutníky a přátele."

Americký herec, zpěvák, textař, producent a režisér, jedna z televizních hvězd, která definovala módu a styl 80. let, Don Johnson, se narodil jako Donnie Wayne Johnson ve Flat Creek v Missouri. Otec byl farmář, matka kosmetička. Když mu bylo šest, tak se přestěhovali do Wichity v Kansasu, kde v roce 1967 ukončil střední školu a díky divadelnímu stipendiu nastoupil na Kansaskou univerzitu v Lawrence. Koncem 60. let byl jedním ze soutěžících v populární TV show, ve které se seznamovaly mladé páry, “The Dating Game“ (1965). V té době byl také členem psychedelické rockové skupiny “Horses.“ Když mu bylo dvanáct, tak byl údajně zadržen pro startování aut pomocí zkratu v zapalování (tzv. “hotwiring”) a poslán do polepšovny. Jako kluk se mimochodem toužil stát profesionálním hráčem bowlingu.

Drama studoval na Americké divadelní konzervatoři v San Franciscu, kde také učinil svůj profesionální debut v "Your Own Thing," rockovém muzikálu na motivy Shakespearovy hry "Večer tříkrálový." Jeho první větší role přišla na jevišti Los Angeles ve hře “Fortune and Men's Eyes“ (1969) kde ztvárnil hlavní postavu Smittyho (hra se zaobírala tématem homosexuality ve věznicích). Následoval rychle zapomenutý film THE MAGIC GARDEN OF STANLEY SWEETHEART (1970), pokračoval na jevišti, ve filmu i televizi, ale zůstával ve stínu. K jeho pozoruhodným snímkům z té doby patří snad western ZACHARIAH (1971), drama po boku Jamese Whitmora a Tippi Hedren, THE HARRAD EXPERIMENT (1973) a sci-fi CHLAPEC A JEHO PES (1975, zisk ceny Saturn).

Po letech úsilí o zisk pozice uznávaného televizního herce, se na něj v září 1984 usmálo štěstí v podobě role, která z něj definitivně učinila hvězdu 1. kategorie: ztvárnil bývalého vietnamského veterána a tajného policejního detektiva Sonnyho Crocketta ve stodeseti dílech (čtyři režíroval) nesmírně populárního seriálu “Miami Vice“. V Miami zrovna pracoval na nízkorozpočtovém filmu o Vietnamu, CEASE FIRE (1985) a producenti seriálu ho přizvali ke zkouškám (k poraženým kandidátům na roli Crocketta patřili Nick Nolte, Jeff Bridges, Richard Dean Anderson, Mark Harmon, Larry Wilcox a Gary Cole). K jeho typickým proprietám zde patřil nákladný oblek (Armani, Versace nebo Hugo Boss) nošený s tričky pastelových barev, Ferrari 365 GTS/4 Daytona (později Ferrari Testarossa – jedno mu věnoval sám Enzo Ferrari) a třináctimetrová jachta ”St. Vitus' Dance” (Tanec Sv. Víta), kterou obýval se svým miláčkem, aligátorem Elvisem. Plně k dispozici mu byl ovšem také příbřežní motorový člun (v roce 1988 s ním vyhrál jedny závody).

Svoje proslulé dvojdenní strniště si udržoval strojkem na zastřihávání kotlet. Mnohonásobně zvýšil prodej slunečních brýlí zn. ”Ray Ban” a firma “Galco” speciálně pro něj do tohoto seriálu vyrobila podpažní pouzdra na pistole známé jako "Miami Classic." Jeho parťáka, Ricarda Tubbse, zde představoval Philip Michael Thomas a klidného stoického kapitána Martina Castilla zase Edward James Olmos. Seriál proslul svým revolučním spojením hudby, kamery a výpravy stejně jako okázalostí, kterou do tohoto žánru přinesl. Seriál mu v roce 1986 vynesl Zlatý glóbus a nominaci na něj v roce 1987, obě pro ”nejlepšího herce v dramatickém televizním seriálu”. Nominován byl také na cenu Emmy (1985). Můžeme směle prohlásit, že v té době byl nejslavnějším ”policajtem” na světě. Tvůrci seriálu ho přitom původně obsadit vůbec nechtěli, jak říká sám Don, “Když to začali dávat v televizi, byl jsem naprostý pária – natočil jsem do té doby nějakých pět šest pilotních pořadů, ale žádný se neprosadil.”

"Představte si někoho z Missouri, někoho absolutně bez kontaktů kdo neumí chodit v byznysu. Měl jsem obrovské štěstí." (o získání role v "Miami Vice")

V mezisezónách Don Johnson upevňoval svoji slávu například v romantickém televizním remaku THE LONG HOT SUMMER (1985) nebo dramatu se Susan Sarandon, TANEC SLADKÝCH SRDCÍ (1988). Po skončení ”miamské” série se plně soustředil na film. I když si SMRTÍCÍ RÁNA (1989), ŽHAVÉ MÍSTO (1990) a HARLEY DAVIDSON A MARLBORO MAN (1991) u kritiků příliš nevedly, některé se staly kultovními a fanoušci je brali jako kvalitní přispění svému žánru. Jeho práce mu poskytla příležitost pracovat s takovými legendami jako jsou nebo byli John Frankenheimer, Sidney Lumet a Dennis Hopper. V roce 1996 získal hvězdu na hollywoodském ”Chodníku slávy a v letech 1996-2001 zářil jako Nash Bridges ve stejnojmenném policejním seriále o speciální vyšetřovací jednotce sanfranciské policie, kde se vedle něj objevili Cheech Marin a Jodi Lyn O'Keefe. Tentokrát jezdil v nablýskaném žlutém kabrioletu Plymouth Barracuda 1971. Seriál sám vymyslel a také produkoval.

V 80. letech Don vydal dvě popová alba: ”Heartbeat” (1986) a ”Let It Roll” (1989). Titulní píseň "Heartbeat" dosáhla 6. místa hitparády ”Billboard Hot 100” (1986). Předtím spolupracoval s Greggem Allmanem a Dickie Bettsem z “Allman Brothers” na písních "Blind Love" a "Can't Take It with You" pro jejich album “Enlightened Rogues” (1979). S Barbrou Streisand zase nazpíval titulní píseň "Till I Loved You" (25. místo hitparády ”Billboard Hot 100”), která vyšla na jejím albu v roce 1990. V roce 2003 vyšlo Johnsonovi album “The Essential”.

"To je právě můj problém: Dělám najednou příliš mnoho věcí."

Na podzim 2005 krátce zářil co by jako otřepaný právník v televizní show ze soudní síně “Just Legal”. Po třech epizodách však pořad, produkovaný mimochodem slavným Jerry Bruckheimerem, skončil. V lednu 2007 začal účinkovat jako Nathan Detroit v londýnském West Endu ve hře ”Guys and Dolls”. Svojí přítomností začal ”zdobit” zahraniční produkce, jako byla například bláznivá norská komedie LONG, FLAT BALLS 2 (2008) - Johnson se zúčastnil jeho norské premiéry – a italské filmy BASTARDI (2008) a TORNO A VIVERE DA SOLO (2008). V roce 2009 ho budeme moci vidět v romantické komedii WHEN IN ROME (2009) s Anjelicou Huston a Dannym DeVito, stejně jako v nezávislé komedii A GOOD OLD FASHIONED ORGY (2009).

"Každý herec a režisér vám poví, že nejtvrdší práce v šoubyznysu je natáčení seriálu, kdy je každý týden uváděn nový díl. Pracujete 16, 14, 15 hodin denně, pět dní v týdnu."

Ve 22 letech si začal s tehdy teprve čtrnáctiletou Melanií Griffith, se kterou se objevil ve filmu THE HARRAD EXPERIMENT. Sezdáni byli krátce v roce 1976 a potom v letech 1989 – 1996. Počátkem 70. let žil Johnson s Pamelou Miller. V letech 1981 – 1985 s Patti D'Arbanville. V roce 1996 se Johnson scházel s Jeanne Anderson a v dubnu 1999 si vzal sanfranciskou prominentku a dřívější učitelku v mateřské školce, Kelley Phleger, se kterou žije dodnes. Se třemi ženami má Don celkem pět dětí: s D'Arbanville syna Jesseho (1982), s Griffith dceru Dakotu (1989), s Phleger dceru Atherton (1999) a dva syny, Jaspera (2002) a Deacona (2006). Vánoce slaví Don Johnson u rodiny v Coloradu.

Zajímavosti:
V listopadu 2002 našli němečtí celní úředníci v jeho mercedesu výpisy z bankovních účtů s transakcemi v celkové hodnotě 8 miliard dolarů. Spolu s ním ve voze tehdy seděli ještě další tři muži - Johnson údajně v Curychu sháněl finance pro svoji filmovou společnost. Zpočátku byl obviněn z účasti na praní špinavých peněz, později očištěn (bulvární plátky, s narážkou na jeho filmové role, tehdy nešetřily ironií).

Zbožňuje doutníky. Miluje Toskánsko, kam často jezdil na dovolenou. Obdivuje vietnamskou kulturu a u jižního pobřeží tam vlastní malý ostrov, na kterém s Kelley trávil líbánky. K jeho dobrým přátelům patří Bruce Willis, Kevin Costner, Sylvester Stallone, Robert Wagner a Jack Nicholson. Uvažovalo se o něm do role Eliota Nesse pro akční krimi NEÚPLATNÍ (1987), která nakonec znamenala průlom právě pro jeho kamaráda Kevina Costnera. Uvažovalo se o něm také do role Johna McClanea v pozdějším hitu SMRTONOSNÁ PAST (1988), stejně jako pro postavu Toma Sizemora v krimi HEAT (1995).

Je po něm pojmenovaná finská hudební skupina ”Don Johnson Big Band”. “Don Johnson” je současně populární koktejl z vodky, ginu, curacaa a pomerančového džusu. Postavu miamského detektiva chtěl Don obléknout nejprve do kovbojského, producent a autor kostýmů ho nakonec přesvědčili ke stylu ”plážového povaleče” - sám Gianni Versace ho prý jednou uvedl jako svoji inspiraci, "První osoba, kterou jsem v Miami oblékl, byl Don Johnson." Odkaz na něj najdeme i v akční komedii SHOWTIME (2002), kde Eddie Murphy, když vchází do nově zařízeného bytu Roberta De Nira, utrousí, "Možná bychom měli zavolat Donu Johnsonovi a povědět mu, že jsme v jeho bytě.”

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

2015 Blood & Oil (TV seriál)
2014 Alex of Venice
Jedna za všechny
Od soumraku do úsvitu (TV seriál)
Pachuť pomsty
2012 Nespoutaný Django
2011 A Good Old Fashioned Orgy
Bucky Larson: Zrozen být hvězdou
Mann's World, A (TV film)
2010 Machete
Rande v Římě
2009 Nahoru a dolů (TV seriál)
2008 Bastardi
Lange flate ballær II
Torno a vivere da solo
2007 Moondance Alexander
2005 Just Legal (TV seriál)
2003 Na mou čest (TV film)
Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story, The
1998 Sbohem lásko
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
Zelený svět
1995 Ve jménu cti (TV film)
1993 Ďáblův advokát
Včera narození
1991 Harley Davidson a Marlboro Man
Prázdniny v ráji
1990 Žhavé místo
1989 Smrtící rána
1988 Life On the Flipside (TV film)
Tanec sladkých srdcí
1987 G.I. Joe: The Movie
Heartbeat
1985 Cease Fire
Dlouhé horké léto (TV film)
G.I. Joe (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)
Miami Vice (TV film)
1982 Melanie
1981 Elvis and the Beauty Queen (TV film)
Two Lives of Carol Letner, The (TV film)
1980 Beulah Land (TV seriál)
From Here to Eternity (TV seriál)
Revenge of the Stepford Wives (TV film)
Soggy Bottom, U.S.A.
1979 Amateur Night at the Dixie Bar and Grill (TV film)
Rebels, The (TV film)
Tales of the Unexpected (TV film)
1978 First, You Cry (TV film)
Katie: Portrait of a Centerfold (TV film)
Pressure Point (TV film)
Ski Lift to Death (TV film)
Two-Five, The (TV film)
1977 City, The (TV film)
Krásky a zločin (TV film)
1976 Law of the Land (TV film)
1975 Chlapec a jeho pes
Návrat do Macon County
1974 Lollipops and Roses
1973 Harrad Experiment, The
1971 Zachariah
1970 Magic Garden of Stanley Sweetheart, The

Dokumentární

2001 Miami Vice: The E! True Hollywood Story (TV film)
1999 Hollywood Animal Crusaders (TV film)
1996 Bob Hope: Laughing with the Presidents (TV film)
1989 Clive James' Postcard from... (TV seriál)
1986 NBC 60th Anniversary Celebration (TV film)

TV pořady

2014 HuffPost Live Conversations (TV pořad)
2007 Graham Norton Show, The (TV pořad)
Memòries de la tele (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Grand Opening of Euro Disney, The (TV pořad)
1986 Bob Hope's High-Flying Birthday (TV pořad)
The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Režijní filmografie

1995 Marshal (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace