Reklama

Reklama

Jeskyně

  • Thajsko Nang Non (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v Thajsku v létě roku 2018. Dvanáctičlenný chlapecký fotbalový tým v čele s trenérem se tehdy vydal na procházku do jeskynního komplexu Tham Luang v oblasti Chiang Rai na severu země. Náhlý prudký déšť zvedl hladinu vody, která zaplavila přístupovou cestu a uvěznila všech 13 chlapců ve svých útrobách. Vysvobození se jim dostalo až po více jak dvou týdnech za pomoci početného týmu zkušených potápěčů a záchranářů z různých koutů světa. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (13)

mira007 

všechny recenze uživatele

Záchrana malých fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené jeskyně sledoval s napětím v roce 2018 celý svět včetně mne - čekal jsem, že stejně napínavá bude i filmová rekonstrukce, ale bohužel smůla. Neskutečně zkratkovité, nepřehledné a nedokáže to diváka emočně pohltit, působí to jako zfilmovaná kniha, kde se natočí jen scény nadpisu - klíčové události ztracení dětí, jejich objevení atd jsou jen jako výkřiky místo aby se filmově vypiplaly na několik minut od napětí, gradace po vrchol. Žádná postava není vůbec vykreslena, aby ji člověk fandil ( zpětně si nevybavím ani jednu tvář malého fotbalisty ) a těch postav a dějů se tam autoři snažili nacpat moc. Film trochu začne fungovat v polovině, když začnou ty kluky vytahovat ( ikdyž je zase najednou ukázaný rovnou, že vytáhli druhého aniž bych si všiml, že vůbec akce začala ) a ve výsledku je to jen kvalitní hraný dokument, který je unikátní tím, že režisér do mnoha rolí obsadil skutečné účastníky, aby zahráli sami sebe ( teda vlastně to není unikátní, když to udělal už Eastwood v Paříž 15:17. Takový velký potenciál..... o to víc se těším na minisérii od Netflixu, který má na to exkluzivně zaplacenou spolupráci přímo s těmi kluky a trenérem zprostředkovanou Thajskou vládou. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Nějak se na tuto událost nepamatuji, přibližně ve stejné době jsem sledoval marnou snahu o záchranu tříletého chlapce, který spadl do vrtu poblíž Málagy. Ano, film měl dokumentární formu, ale nechybělo mu to hlavní - napětí, až do konce jsem se obával, že bude konec tragický - třeba pro toho sympatického a skromného irského potápěče. ()

Reklama

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa stane, že skutočný príbeh pretavený na filmové plátno dopadne podľa tých najlepších predstáv. Tom Waller jednoducho zobral noviny, prečítal internetové články, možno sa spojil s thajskými transexuálnymi úradmi a rozhodol sa natočiť všetkým dobre známu epizódu. Ani opojnú, ani dychberúcu, síce úspešnú v živote, ale tragickú vo filmovom priemysle. Vo filme snáď nie je jediná scéna, ktorá dokáže s divákom pohnúť. Úzkostlivý, sterilný prístup nemohol, a zrejme sa ani nesnažil vyvolať dojmy, empatie. Jediný kto to dokázal, bol ten starký, ktorý nevedel dodať čerpadlá. Prišlo mi ho úprimne, ale úprimne ľúto. Cením si všetku prácu záchranárov, aj v podstate 100% úspešnosť misie v enormne ťažkých podmienkach. No na toto ocenenie stačil aj článok v novinách, film im hold nevzdal, iba nám na obrázkoch ukázal pre nás ďaleko vzdialených ten suchý novinový text. Waller nemá štipku talentu. (videné 15.11.2020, BDrip) ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události , kterou si pamatuju! ✌️ film pracuje s napětím a nenudí ani po hodině. Jak říká Libor, hranej dokument. Za mě jednoznačné doporučení a nutnost pro všechny, kteří si událost z před 2 let pamatují. Nechápu, proč v BK v kině byli s náma jen 4 lidi. A proč "náboženství" a byrokracie někde ve světě ještě stojí v cestě záchraně životů, kdy každá vteřina je drahá. Nechápu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Waller sa asi zhliadol v rekonštrukčnom doku štýle Paula Greengrassa, avšak aj tak je jeho film skôr nepodareným scenáristickým experimentom. Dôvodom prečo nie je Jaskyňa dobrý film, je ten, že sa absolútne nevenuje postavám, o ktoré ide v prvom rade. Nespoznávame ani jedného futbalistu, ani ich rodiny. Film sa tak zameriava špeciálne iba na akciu a konkrétne jedného írskeho potápača, prečo tak ale činí, je mi záhadou. Navyše je ťažké sa orientovať, kde sa nachádzame a kam potápači idú, číslovanie "chamber 1, 2 atď. si myslím vec príliš nesprehľadňuje. Jaskyňu nakoniec aspoň na priemer vytiahne posledných 20 minút. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Thajská vláda sice vznik filmu nezakázala, ale ani nekvitovala – štábu např. zakázala přístup k chlapcům a jejich rodinám, jako zdroj ke scénářím tak musely posloužit zprávy z druhé ruky.  Zájem o natáčení projevilo mnoho tvůrců, díky thajské národnosti však Waller nemusel čekat na povolení a mohl se rovnou pustit do práce. (MatyM)
  • Okrem Thajska pracovali filmári aj vo Veľkej Británii a Írsku. (MikaelSVK)
  • K adaptaci skutečné události režiséra vedlo přesvědčení, že námět snímku má potenciál spojovat diváky napříč kontinenty. Film používá takřka reportážní filmařské postupy, Jeskyně má tak charakter dokumentu, ale se svižným tempem – navzdory tomu, že zachycuje událost, kterou si diváci stále živě pamatují a kde chybí prostor pro nečekané zvraty. (MatyM)

Reklama

Reklama