Reklama

Reklama

Ztracený svět

  • USA The Lost World (více)
Trailer

Profesor Challenger vede výpravu vědců a dobrodruhů na odlehlou náhorní plošinu hluboko v amazonské džungli, aby si ověřil své tvrzení, že tam stále žijí dinosauři. První filmová adaptace románu Sira Arthura Conana Doyla o zemi, kde se stále potulují prehistoričtí tvorové. První film pojednávající o dinosaurech s úžasnými speciálními efekty od režiséra speciálních efektů King Konga, Willise O’Briena. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (49)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že mě na tomhle snímku hlavně zajímaly triky, které jsou na svou dobu skoro neuvěřitelné. To, jak je tady řešena stop motion animace vypadá prostě dobře, a přitom byl snímek natočen ještě několik let před legendárním "King Kongem". Pravda, souboje nejsou dlouhé, ale pohyby dinosaurů stojí za to. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Klasické dílo, jehož tvůrcům vděčí filmový svět za mnohé. Ve srovnání s (o osm let mladším) King Kongem je Ztracený svět sice úsměvnější, ale nebýt ho, možná jsme se příběhu o té velké opici ani nedočkali. Budoucí Kongovi animátoři si tady navíc jaksepatří osahali stop-motion animaci (souboje ještěrů vypadají stále velice dobře) a když to vezmu kolem a kolem a dovolím si jedno ne tak úplně férové srovnání, oživili tady mnohem více dinosaurů než Steven Spielberg a jeho parta v Jurském parku. A ten závěr s brontosaurem ve městě? Nevídané. V roce 1925 musel být svět v šoku. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KTO MÔŽE POVEDAŤ, ČO MOŽNO ŽIJE V TEJ DŽUNGLI - TAK OBROVSKEJ AKO CELÁ EURÓPA." __ Stratený svet je míľnikom svojej doby a filmom, ktorý nestratil nič zo svojho čara ani po 85 rokoch a stál na prvopočiatku dobrodružných monster filmov. Stop-motion je v tomto filme úžasná a je až neuveriteľné ako prepracovaná bola táto triková technológia už na svojom začiatku. Navyše film je absolútne kúzelný, nie je vôbec tak naivný ako dnes už iné diela tej doby, dokonca sa nijako nevytratilo ani tempo a napätie a objaví sa aj pár rýdzo detinských vtípkov (katapult). Som teda plne spokojný. (57. hodnotenie, 12. komentár k filmu) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Maně vzpomínám na všechny filmové adaptace Doylova románu, které jsem viděl, a připadá mi, že tato je nakonec nejvěrnější. A samozřejmě je stylotvorná, vždyť ten motiv, zde na konci filmu použitý, kdy prapotvora demoluje město a rozhání panikařící obyvatelstvo, byl následně použit mnohokráte. Kdekdo z toho filmu opisoval či čerpal inspiraci, i Karel Zeman k své Cestě do pravěku. Záběry ze Ztraceného světa jsou výtvarně skvělé a pranic nevadí ani ta trhaná animace pravěkých monster. Na expresivní herectví  se lehce zvykne, snad s výjimkou Miss White, podloudně do příběhu propašované "romantické" ženské hrdinky, která má zde snad jediný úkol, a to hrůzou třeštit oči. Zato postava prof. Challengera je skvěle obsazená a zahraná, nějak takhle jsem si ho kdysi při četbě představoval. Přes své stáří,  přes tíhnutí k senzačnosti, přes všechny zoologické lapsy, přes občasné dobou zaviněné technické nedokonalosti si ten film zaslouží plný počet hvězdiček, protože je to počátek jedné větve filmových příběhů. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem verzi, která měla 68 minut a díky tomu jsem zřejmě přišel o ono avizované cameo Sira A. C. Doyla. Těšil jsem se, ale zase tolik to nevadí, protože i tak bylo na co se dívat. Ztracený svět je úchvatný hlavně po trikové stránce, protože na to, že byl rok 1925, je to něco famózního. A nijak úsměvně to nepůsobí ani po 85ti letech od svého vzniku. Takto nadšený jsem bohužel už nebyl z příběhu. Ten mě zase tolik nebavil. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Originální 35 mm film byl zničen nebo shořel při požáru v Universal Studios. (Dr.Okamura)
  • Prvý film, ktorý bol premietaný v lietadle počas letu. Stalo sa tak počas letu spoločnosti Imperial Airways z Londýna do Paríža v apríli 1925 v prerobenom bombardéri Handley-Page . (Michal74)
  • První celovečerní film, který pro vytváření zvířat použil stop motion animaci. (Dr.Okamura)

Reklama

Reklama