Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

poet 

všechny recenze uživatele

Vydarená koprodukcia ČT a RTVS. Asi to najlepšie čo som na obrazovkách verejnoprávnej RTVS za posledne roky videl. Čo tiež asi o niečom vypovedá... Táto miniseria ma teda maximálne vtiahla do dej. Režisérovi sa podarilo celkom slušne zhmotniť atmosféru krutých 50tych rokov kedy si ŠTB robila čo chcela. Ján Čina ako talentovaný herec sa do tejto úlohy hodil dokonale podobne aj Martin Finger ktorého som zaregistroval už pri podobnom filme POUTA. Možno to niekomu príde prekombinované najmä ten posledný diel ale celkovo sa dá povedať že vieme točiť dobre aj dobré filmy ktoré sa nestratia ani v európskej konkurencii. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOILERY: Ale bez nich to nejde... Uffff, Musím říct, že jsem byl již od začátku prvního dílu překvapen silnou pochmurnou atmosférou ze které ty šedivá padesátá léta přímo čisela. Společně s dějem to bylo tak poutavé, že jsem se do sledovaní hravě ponořil. Velmi negativně na mě působila postava komunistickéo souseda, kterou Adrian Jastrban překvapivě zahrál až nechutně dobře a šel z něho mráz po zádech. Odhalení pointy, že hlavní postava Standa svou sexuální orientaci využívá ke spolupracI s STB, kdy na zákázku odhálí homosexualititu vlivných lidí a tak se posouvá v kariéře dál bylo překvapivé a zajímavé. Navíc závěr první epizody přinesl i naturalistické ztvárněním znásilnění Anežčiny sestry zlým soudedem a gay scény zároveň. Oboje pro mě bylo poměrně šokující a nepříjemné ale natočeno celkem působivě, což se na české poměry musí ocenit. S takovým nadupaným koncem jsem s napětím čekal co přinese pokračování. . Škoda, že rozjeté zápletky z prvního dílu ve druhém trochu ustupují do pozadí a jde spíš jen o další variaci na dění z minula, kdy se Standa opět stává návnadou. Ale atmosféra byla pořád tak hustá a závěrečná pasáž tak silná, že jsem dychtivě čekal i na zakončení a byl dost zvědav co přinese. To začalo ještě drsněji než předchozí časti. I když mi Standa předtím nebyl skoro vůbec sympatický, tak musím říct, že mi ho při drsném výslechu a pak trapení v sauně bylo i líto. Když se rozhodl se sestrou a jejími přátely emigrovat tak jsem mu i věřil.O to více mě závěr s odhalením, že se Standa neštítíil ani udat vlastní sestru mě celkem zasáhlo a šokovalo. Wow efekt tedy minisérie v konečném důsledku určitě měla a mohu zcela upřímně říct, že jsem se od ni místy až nemohl odtrhnout. Tyjo, jak stvořené pro sychravý podzim..  Jan Cina se určitě předvedl jako velký talent současné herecké generace a Jenovéfa Boková taky, takže by snesla i větší prostor.  Její bezprostřední Anežka mě hrozně bavila. Ale když se na to kouknu s několikahodinovým odstupem a trochu vystřízlivěný musím říct, že aby aby například zakončení nejen překvapilo ale bylo i uvěřitelné, chtělo to ještě dohrát Standovu psychologii. I přes tu závěrečnou drobnou nedotaženost si tvůrci zaslouží velkou pochvalu, protože mě to fakt vtáhlo. Podmanivý projekt. Super a díky. ()

Reklama

YumiOkami 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

tenhle seriál jsem si neskutečně užila. hlavně herecký výkony, téma i další super reprezentace LGBT v české televizi. konec mě fakt dostal. nemohla jsem skoro dýchat. rozhodně doporučuji! EDIT (17.11.2022): dneska jsem se celý večer dívala po 2 letech znovu na herce. v roce 2020 jsem se dívala na televizi s rodiči a docela mě to zasáhlo. teď jsem se dívala u mě, v pohodlí mého pokoje, v soukromí a měla stejný pocity. možná ještě horší. pořád se tam něco dělo a bylo to BRUTÁLNÍ! hlavně ten konec. ne, teď si musím pustit něco hezkýho, protože u tohohle jsem brečela a divila se a ty vole... ten jan cina je fakt dokonalej herec. nejlepší český záporák (kinda). ❤️ ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nová minisérie ČT je v souladu se zobrazovanou dobou správně šedivá, temná a beznadějná. Tvůrci se nebáli zobrazit poměrně otevřené sexuální scény ani fyzické násilí, herecké výkony jsou do jednoho skvělé - kromě Ciny musím vyzdvihnout Jenovéfu Bokovou v roli Standovy sestry nebo Pavla Baťka jako jednoho ze Standových "cílů". Projekt má ale bohužel i svoje negativa. Všechny epizody (každá se stopáží cca 80 minut) mají poměrně repetitivní výstavbu, která v závěrečném díle nemá moc čím překvapit. Právě finálová část je svým způsobem nejslabší, protože vymizí do té doby důležité vedlejší postavy a zároveň se velmi špatně čte motivace ústředního hrdiny. Úplný závěr ale zase zamrazí. Vzhledem k tomu, že filmové ceny Český lev myslí už i na televizní tvorbu, minimálně Honzíkovi Cinovi, kterého už pár let nekriticky zbožňuju, bych nějaké to ocenění ze srdce přála. Skoro 4*. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Dvě epizody děj příliš nespěchá, zaměřuje se na Standu Láníka, jeho nejbližší okolí, ale i hutnou atmosféru. Tohle mi velmi sedlo, dění mimo pana herce, pozadí jeho příběhu, všudypřítomný strach, ať už jste v jakékoliv stranické pozici. Nebo v jeho rodině, bytě... tady k navození strachu stačí pouhý zvonek a neodbytný soused za dveřmi. Právě tím zaměřením na postavy a hutnou atmosféru připomene Herec to lepší z tvorby zaměřující se na padesátá léta. Proto jsem příliš nepochopil odbočku na statek, ta totiž oproti zbytku působí značně nedomyšleně, navíc je úplně zbytečná. Když už, tak se tohle mohlo jen zmínit v rozhovoru a jít na poslední akci, poslední pointu. Ty dělají Láníka tím, čím je, nikoliv nadějným matematikem, ale hercem, který svoji roli nikdy neopouští. Poprvé překvapí, aby se podruhé čekalo, jestli v jeho přístupu k věci přijde nějaká změna. Jan Cina působí takovým nejednoznačným dojmem, což mi k postavě, u které si nemůže být jistý nikdo, vlastně velmi sedne. Ale abych třetí epizodu jen nehanil, krom závěru je tu ještě část "v čekárně", kde se na průhledném skle nad Láníkem střídají boty a psychický nápor je doslova cítit. 75% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Seriál se natáčel v Praze, v Hudlicích (důl Gabriela), v Terezíně (pevnost) a na zámku Průhonice. (SONY_)
  • Lokace kantýny, kde probíhají schůzky Láníka (Jan Cina) s důstojníkem StB (Martin Finger), se nachází v prostorách kavárny divadla Komedie v Praze. Fakulta, kde Láník pracuje jako topenář a seznámí se zde s profesorem matematiky Hélem, se natáčela na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, nám. Curieových 901/7, Praha 1. Hřbitov, na kterém je babička (Emília Vášáryová), jsou Olšanské hřbitovy v nejstarší části. Divadlo na Vinohradech se stalo lokací pro Divadlo československé armády, které fungovalo skutečně v letech 1950–1954 pod tímto názvem. Budova Státní bezpečnosti se nachází na adrese Bartolomějská 4, Praha-Staré Město. Jde o skutečné místo, kde StB sídlilo; slangově tzv. kachlíkárna; dnes se jedná o sídlo Policie ČR. (formelin)
  • Maskéři chtěli původně dát Jenovéfě Bokové paruku, aby jí zachránili vlasy. Když ale viděla, jak moc režiséru Peteru Bebjakovi záleží na tom, aby si byli s Janem Cinou aspoň v něčem podobní, nechala si vlasy ostříhat na mikádo a obarvit. (rublik05)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama