Reklama

Reklama

Furioza

Trailer 2
Polsko, 2020, 139 min

Hrají:

Mateusz Banasiuk, Weronika Książkiewicz, Mateusz Damięcki, Łukasz Simlat, Wojciech Zieliński, Szymon Bobrowski, Janusz Chabior, Sebastian Stankiewicz (více)
(další profese)

VOD (1)

Policajtka udělá svému bývalému nabídku, která se nedá odmítnout: buď pronikne mezi fotbalové chuligány a začne na ně donášet, nebo jeho brácha skončí ve vězení. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (104)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Poslední dobou jsem přišel na chuť polským filmům. Přednostně vyhledávám dramata, ale pokud se objeví něco zajímavého jako tomu bylo v případě Furiozy, tak dokážu přistoupit i na jiný žánr. Tady to byla akční gangsterka. Už počátku filmu vám to pumpuje testosteron do žil. Je škoda, že jsme nedostali více bitek v lese jako tomu bylo na začátku filmu. Postavy a karty jsou jasně rozdané a divák si tady může hledat svoje oblíbence. Silné charaktery jako jsou Golden nebo Mrówka jsou stavební pilíře na kterém stojí celý tento polský kolos. Intriky, drogy a násilí. Na straně druhé bratrství, věrnost a čest. Protiklady, které proti sobě bojují celý film. Příběh je jasně daný a je okořeněn silnými zvraty. Poláci umí točit tyto špinavé a drsné filmy. Na druhou stranu bych si dokázal představit větší útok na emoce a explicitnější scény. Více bojů na život a na smrt. Ve výsledku však tento akční kousek strká do kapsy většinu rychlokvašek, které Hollywood chrlí jako na běžícím páse. "Jednou chuligán, navždy chuligán." ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Jeden z najslabších filmov z prostredia futbalových chuligánov, aký bol kedy natočený. Respektíve skôr film ktorý pospájal časti seriálu, ktorý má aktuálne na čsfd 56% a aj toto hodnotenie mi pripadá ešte prehnane vysoké. Už film Ultras (2020, Taliansko) ukázal že prísť s niečím novým z tohto prostredia je veľmi náročné, nakoľko si firmy medzi seba len tak nikoho nepustia a aj napriek tomu že sa podarilo do značnej miery vytlačiť chuligánov mimo štadióny nie je tomu tak vždy (Spartak Trnava-Slovan Bratislava, 17.10.2021). Ale aby som neodbiehal medzi skutočných hooligans, film má pomerne stereotypný príbeh a zďaleka sa nevyrovná takmer identickému filmu Okolo futbola (Rusko,2013) , ktorý je zvládnutý oveľa lepšie. Čo ma najviac prekvapuje je množstvo pozitívnych článkov na adresu tohto filmu, tak ale Netflix prišiel o 200k predplatiteľov, do leta očakáva odchod 2 miliónov (po 4 sezóne Stranger Things budem asi jedným z nich) a tak musí investovať do "nezávislých" médií ako sú Refresher či Fontech, nech aspoň niekto o nich píše niečo pozitívne. Na škodu je, že ide o chuligánov z anonymného mesta či klubu (Ruch Chorzów, GKS Katowice, Widzew či LKS Lodž, Wisla či Cracowia Krakow,...poľský kibici majú čo ponúknuť) pretože filmu by to dodalo šťavu. Teda je možné že som to nepostrehol, ale dá sa iba hádať. Nakoľko chlapci pália vlajku Štetínu, kúpu sa v Baltskom mori a v meste je možnosť na dílovanie drog a je tam aj kvantum kontajnerov na prepravu loďov jeden by hádal že hrdinami sú fanúšikovia Lechie Gdaňsk. Zbytočne dlhé, prekvapil iba chuligán s vidlami, asi fandil JZD Slušovice za mlada :-D. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Polský Majštryk pro drsné chlapáky! Za poslední dobu mám šťastný výběr, to je jedna pecka za druhou. Spolupráce Netflixu s Polskem dopadla opět dobře a neznámý režisér naservíroval teda pořádný kus vyzrálé filmařiny. Furioza je dost možná nejlepší film na téma football Hooligans, který je zároveň i drsnou gangsterkou, kriminálkou, policejním Thrillerem, bojovým akčňákem a dusným dramatem. Britští i Američtí hooligans působí vedle těch Polských vyloženě vtipně. Hlavní hrdina je bývalý hooligan, nynější doktor a jeho bývalá láska je aktuálně policistkou, která mu dá 2 možnosti- Buď se stane policejním informátorem a inflitruje se do kriminálního Gangu Furioza, kterému vévodí jeho bratr, anebo pošlou okamžitě jeho bratra na několik let za mříže. Film i přes 2 hodiny 20 rozhodně nenudí, diváka vtáhne do děje okamžitě, je to velmi dobře natočené, výborná hudba v pozadí ( potěší i Polský Hip Hop), najde se zde i pár slušných nečekaných zvratů, atmosféra je pořádně hutná ( v některých scénách je spocená prdel zaručená), všechny postavy hrají výborně ( policistka hodně bad ass ženský charakter), ale nejvíce mě nejspíš bavil Golden- slizký pokerovaný skin head, ze kterého šel mráz v zádech ( proměna herce v takovou fyzicky hutnou roli je neuvěřitelná), vizuálně- technicky je to na vysoké evropské úrovni ( Češi si o takové filmové kvalitě rozhodně můžou zdát), občas padne i slušná hláška ( Schováváš se jako Hemeroid v prdeli  ) a samozřejmě potěší i samotná akce, která je neuvěřitelně syrová, krvavá, brutální, nekompromisní a realistická. Hromadný duel v lesích v první třetině filmu byl neskutečný mazec, ale hodně se mi líbil i úvodní 3v3 bojový duel v Ringu, skvělé je i finále ( parádní pěstní fight), věřím, že spousta lidí z filmu dělá MMA a jiné bojové sporty. Takový drsný chlapský pořádný film, který má říz a koule si nechám líbit. Měkoty a knihomolové si můžou dát zpátečku a rozhodně to není film pro děcka. Příběh 4/5, Akce 4/5, Humor 3/5, Násilí 4/5, Zábavnost 5/5 Hudba 5/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 5/5, Napětí 4/5, Emoce 4/5, Herci 5/5. 8.5/10. ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

.....bol som zvedavý -tu samá chvála na film - má 74 percent....toto tu je v popise filmu: "Vyrastali spolu na jednom sídlisku. Boli priateľmi na život a na smrť, avšak osud ich priviedol na rázcestie a teraz, po rokoch, budú stáť jeden proti druhému"......tak som bol zvedavý a...vidím jedincov s prvou signálnou sústavou ,ktorých baví otlkať si svoje sprosté gebule....dej -prostredie-výkony herci-záver- slabota....trvá to vyše dvoch hodín a .....nič len sprosté otĺkanie sprostých hláv.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Furioze by sa dalo čo-to vyčítať, avšak v kontexte stredoeurópskej, respektíve východoeurópskej "gangsta" tvorby ide bez diskusie o veľkofilm. Kam sa hrabe inak solídna Čiara, čiže aj preto mierne nadhodnocujem oproti tomu, čo považujem v prípade tohto filmu za objektívne hodnotenie. Vzhľadom na udalosti by mohlo ísť pokojne o seriál, takto všetko pôsobí skratkovito, o hlavnej postave sa toho veľa nedozvieme a mala dostať väčší priestor. Paradoxne tak film pôsobí mierne uťahane, ale držia ho hore niektoré kvalitne nakrútené scény (stretnutie s futbalistami, bitka v lese, aj niektoré ďalšie) a príťažlivé prostredie, v ktorom sa odohráva. V úlohe nesympatického a tupého Goldena som si celý čas predstavoval Roberta Carlylea, hneď by to celé pôsobilo dramatickejšie a táto "nula" by nebola pre policajtov iba "nula", ako sami poznamenali. 70% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Filmári pracovali v poľských mestách Gdansk a Gdynia. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama