Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Po příjezdu tajemného kněze na jeden ostrov se jeho obyvatelé stanou svědky zázračných událostí a děsivých znamení. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (210)

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předem se smí říct, že jsem fanoušek Mika Flanagana. Miluju jeho seriál The Haunting of Hill House. Jako fanoušek kultovního hororu Osvícení, jsem si užil Flanaganovo filmové pokračování Doktor Spánek od Stephena Kinga. Na jeho novinku jsem se pochopitelně těšil. Půlnoční mše od samotného začátku nastaví pomalé tempo, kde se nikam nespěchá. A tady přichází kámen úrazu pro diváky. Jak si můžete všimnout na hodnocení od kritiků, ti seriál vyzdvihují a chválí. Na Rottenu svítí 92%, na čsfd 67%. Seriál je více drama, kde se neustále řeší náboženství, víra. Samotného hororu je tady velice málo. Párkrát se u nějakých epizod objeví dvě známky hororu (lekačka, hororová scéna). Osobně si ale nemyslím, že seriál potřebuje horor, jako drama to funguje bravurně. Flanagan nám servíruje dlouhou expozici. Má tady několik sekvencí bez střihu. Ať už jsou to scény, kde postavy jdou a povídají si, postavy sedí a povídají si. Či dokonce dlouhé scény na jednotlivých místech: kostel, gauč, sezení na alkoholické terapii. Samotné dialogy mezi postavami jsou opojné. Přiznám se, že jsem to od druhé epizody hltal všechno. Postavy jsou velmi dobře napsané a Flanagan ukázal, že se v roli scenáristy posunul o level dál. Několik postav mají zajímavý vývoj v příběhu. Herecké výkony jsou na vysoké úrovni a především musím vypíchnout Hamishe Linklatera v roli kněze. Dále stojí za zmínku Rahul Kohli v roli muslimského šerifa, Zach Gilford, Kate Siegel, Samantha Sloyan. Flanagan každým dalším dílem postupně odhaluje tajemství okolo zázračných událostí. S postupným odhalováním se do mě pomalu vryla atmosféra seriálu, kde na vás blikají varovné signály, že ne všechny zázraky jsou dílem boží. Seriál následně ve finále exploduje s dojemnou tečkou na závěr. Ano ukápla mi slza na konci. Po The Haunting of Hill House nečekejte hororovou podívanou. Tentokrát si Flanagan přečetl Bibli a rozhodnul se nám nadělit seriál o víře a smrti s hororovými prvky. Já jsem na straně kritiků a vyzdvihuji toto Flanaganovo dílo. Není to pro každého a pokud přistoupíte na to pomalé tempo a neustálé dialogy okolo náboženství, víry, Boha, nebudete litovat tráveného času u tohohle seriálu. Já jsem nadšen. 9/10 ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Ještě to zazní nejspíš mnohokrát, ale tahle minisérie je takové „Best Of Stephen King“, které mistr sám nekomponoval. Ba co víc, ani do něj sám nijak nepřispěl. Ospalé městečko, přemýšlení nad různými formami víry, střet morálky, tajemné zlo a jednotlivci, kteří jsou mu schopni čelit pouze a jen, když mu čelí společně. Z Flanagana se stal jakýsi horrorový Tarantino, který cituje, kde může (aniž by sprostě vykrádal). A i když je tam ta inspirace více než zjevná, „Midnight Mass“ obstojí samostatně jako silné drama s nadpřirozenými prvky, v němž dýchají nejednoznačné (jednoznačné je pouze zlo) z masa a kostí, kterým přes jejich obyčejnost (a v tom je právě ta síla) nelze jinak než fandit. Teto pomalu vymírající ostrůvek tedy rozhodně stojí za návštěvu, a nejlépe víkendovou, abyste mohli pořádně nasát všechny příběhové nuance a prožít opravdovou katarzi. Dospělý příběh v dospělé formě. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mike Flanagan, evidentně znalý knihy Prokletí Salemu, natočil vlastní příběh v duchu Stephena Kinga, kde ve dlouhé expozici mající tři epizody představuje postavy a svět svého upírského dramatu. Příběhu, který je primárně a filozoficky o víře a smrti. Mimochodem víře výborně našroubovanou na upírství, i když nikde není toto slovo ani jednou zmíněno. Vše zde logicky do sebe naprosto přesně zapadá. Postavy hlavní i vedlejší mají svůj vývoj charakteru a kamera se nebojí dělat dlouhé střihem nepřerušené sekvence. Replik a konverzací je tu hafo, ovšem všechny jsou naprosto skvěle vyšperkované a zajímavé, tudíž nijak mě nerušily. Verdiktem: pokud hledáte hororový příběh, který má silné charaktery, hutnou atmosféru a nestojí jen na krvi a lekačkách, určitě sáhněte po Flanaganově Půlnoční mši. Dlouho tu totiž nebylo tak dobře a originálně zpracované upírské téma. Zřejmě nejlepší minisérie tohoto roku! 90% ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele

Je to tu podhodnocené a chápu to. Flanagan si totiž ukousnul tučný sousto lyriky a jakkoli si Půlnoční mši můžete zgustnout jako sedmidílnej horor, s ušima na dovolený přijdete o půlků zážitku. Tahle věc je o víře. O životě. O smrti. A o tom papírově ujetým twistu jak z Od soumraku do úsvitu to celý je jen tak mimochodem. Palec i za nápaditej casting. Najít mladší kopii Nicka Cavea do hlavní role byl rozhodně majstrštyk. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Věc, kterou bych asi doporučil všem a zároveň bych řekl, ať  raději neztrácí čas. První epizoda to žene celé ke katastrofě, kdy nikdo moc neví o co jde, a jde jenom o nějaké pánbíčkování. Navíc seriál profilující se jako horor se tak skoro polovinu času netváří. Mike dělal dva roky na dost blbém pokračování Domečku na kopečku a teď se za rok vydává do nových vod. Trochu ale trvá, než se v nich naučíte plavat. Nicméně svět je zde velice zajímavě rozpracování, dokáže překvapit a dokáže poutat. Postavy toho hodně nakecají a mají tendenci hlavně furt mluvit o Bibli. To na konci jenom dokazuje, jak  je ta kniha nedůvěryhodná a chaotická, protože si je schopná protiřečit neustále. Je mi líto tvůrců, kteří tu Bibli museli dokola furt číst. Nakonec je to docela jednoduché a z příběhu si  můžeme vzít strašně moc témat. Přes xenofobii, bigoty, ignoranci, odkážeme se na všechno. Někdy to tím i vypadá na divadelní hru. Zase na stranu druhou je zajímavé to kamerové porno, kdy Fimognari konečně nedělá chlorovaný podvodníky a nechává mluvit barvy. A je to orgáč. Někdy už dost otravuje to, jak se seriál snaží sežrat šalamounovo hovno, ale nějakým způsobem, to mnohdy funguje. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (9)

  • Vyplavené kočky na pláži byly ve skutečnosti vycpaná zvířata. Racci kroužící nad nimi byli doděláni digitálně. (NiWi)
  • Tvůrce seriálu Mike Flanagan ztvárnil v seriálu 2 krátká camea. Poprvé ho lze spatřit v epizodě Kniha I: Genesis (2021) jako muže stojícího na verandě pijícího z modrého hrnku. Podruhé hned zpočátku epizody Kniha III: Přísloví (2021) jako muže, který ve vzpomínce osloví zmateného Monsignora Pruitta. (LucasAbelle)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

14.01.2021

Režisér a scenárista Mike Flanagan (The Haunting, Doktor Spánek) se až doteď soustředil převážně na horory, když se ho ale jeden z fanoušků nedávno zeptal, jestli by nechtěl natočit taky nějaký film… (více)

Reklama

Reklama