Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Po příjezdu tajemného kněze na jeden ostrov se jeho obyvatelé stanou svědky zázračných událostí a děsivých znamení. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (211)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Nádhera. Flanagan mě nejprve dostal skličující rodinnou ságou, pak natočil hororový příběh o lásce, a teď svoji netflixovskou jízdu doplnil o pojednání o víře, resp. o životě a smrti. Můžu přitom s klidem na srdci říct, že jen málo věcí na světě nesnáším víc než praktikování náboženství. Nicméně zkoumání náboženství, zkoumání víry, a zkoumání věřících - to je můj šálek kávy. Půlnoční mše je pak v tomhle ohledu lehce poetický, a přesto zatraceně důkladný rozbor křesťanské víry a Bible vyprávěný očima malé komunity chytře izolované od zbytku světa (geniální tah), který se naštěstí nikdy nezvrhne v agitku. Naopak. Sedmidílná minisérie celou dobu pomalu graduje skrze opojné dialogy mezi různorodou směsicí skvěle zahraných a napsaných postav (muslimský šerif!) a přibývající varovné signály, že ne všechny zázraky jsou dílem Boží, a pak exploduje v jedno dlouhé noční inferno s dojemnou tečkou na závěr. Bude se to líbit každému? Absolutně ne. Za mě ale Flanagan natočil jeden ze seriálových vrcholů roku, který mi bude v mysli dozrávat ještě dlouho poté, co jsem s ním skončil. P. S. ty záběry na východy Slunce si chci nechat zarámovat nad postel, nic krásnějšího jsem dlouho neviděl. 10/10 ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý kousek. Tenhle seriál to bude mít u diváků hodně ale opravdu hodně moc těžké. A je to obrovská škoda. Mike Flanagan dělá všechno proto, aby to bylo osobité a jeho. Napsal si scénář, udělal si střih a celé si to zrežíroval. Flanagan se rozhodl, že to divákovi neusnadní, nic mu nedá zadarmo a dlouhou dobu ho nechá tápat, co se vlastně děje, jaký to má význam, a kdo představuje dobro a kdo zlo. Není to jednoduchá a odpočinková podívaná. Je potřeba se soustředit na dialogy, hledat v nich jistou symboliku, chápat zdvižený prostředníček všem náboženským fanatikům atd. Výborně to funguje jako kritika církve, a zároveň je to i parádní zamyšlení nad smrtí a samotnou vírou (v seriálu je několik zajímavých scén na toto téma). Flanagan zde rozjede velké myšlenkové tornádo, kde donutí diváky se zamyslet nad jistými absurditami našich životů. Celé to navíc podpořil výbornou kamerou (dlouhé scény kdy si postavy povídají, nebo se procházejí, netradiční úhly, kamerové oblety), vizuální stránkou, střihem a znepokojivou atmosférou. Z mé strany obrovský palec nahoru za skvělé herecké výkony. Kate Siegel a Zach Gilford mají výborně napsané scény a jejich herecká chemie je výborně zobrazena. Samantha Sloyan předvedla vynikající výkon a už dlouho jsem nějakou filmovou/seriálovou postavu nesnášel. Hamish Linklater je ve své roli parádní a krade si scény pro sebe. Hodně jsem si užil herecký koncert Rahul Kohliho, jelikož svou postavu zahrál skvěle. Jak už jsem naznačil, seriál není pro všechny. Je to pomalé, není to horor v tom pravém smyslu slova a to co seriál říká nesedne každému ať myšlenkově nebo formálně. Nicméně, pro mě je Midnight Mass (Půlnoční mše) parádní originální seriál plný přesahu a myšlenek. A toho si hodně cením. 8/10 ()

Reklama

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele

Je to tu podhodnocené a chápu to. Flanagan si totiž ukousnul tučný sousto lyriky a jakkoli si Půlnoční mši můžete zgustnout jako sedmidílnej horor, s ušima na dovolený přijdete o půlků zážitku. Tahle věc je o víře. O životě. O smrti. A o tom papírově ujetým twistu jak z Od soumraku do úsvitu to celý je jen tak mimochodem. Palec i za nápaditej casting. Najít mladší kopii Nicka Cavea do hlavní role byl rozhodně majstrštyk. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předem se smí říct, že jsem fanoušek Mika Flanagana. Miluju jeho seriál The Haunting of Hill House. Jako fanoušek kultovního hororu Osvícení, jsem si užil Flanaganovo filmové pokračování Doktor Spánek od Stephena Kinga. Na jeho novinku jsem se pochopitelně těšil. Půlnoční mše od samotného začátku nastaví pomalé tempo, kde se nikam nespěchá. A tady přichází kámen úrazu pro diváky. Jak si můžete všimnout na hodnocení od kritiků, ti seriál vyzdvihují a chválí. Na Rottenu svítí 92%, na čsfd 67%. Seriál je více drama, kde se neustále řeší náboženství, víra. Samotného hororu je tady velice málo. Párkrát se u nějakých epizod objeví dvě známky hororu (lekačka, hororová scéna). Osobně si ale nemyslím, že seriál potřebuje horor, jako drama to funguje bravurně. Flanagan nám servíruje dlouhou expozici. Má tady několik sekvencí bez střihu. Ať už jsou to scény, kde postavy jdou a povídají si, postavy sedí a povídají si. Či dokonce dlouhé scény na jednotlivých místech: kostel, gauč, sezení na alkoholické terapii. Samotné dialogy mezi postavami jsou opojné. Přiznám se, že jsem to od druhé epizody hltal všechno. Postavy jsou velmi dobře napsané a Flanagan ukázal, že se v roli scenáristy posunul o level dál. Několik postav mají zajímavý vývoj v příběhu. Herecké výkony jsou na vysoké úrovni a především musím vypíchnout Hamishe Linklatera v roli kněze. Dále stojí za zmínku Rahul Kohli v roli muslimského šerifa, Zach Gilford, Kate Siegel, Samantha Sloyan. Flanagan každým dalším dílem postupně odhaluje tajemství okolo zázračných událostí. S postupným odhalováním se do mě pomalu vryla atmosféra seriálu, kde na vás blikají varovné signály, že ne všechny zázraky jsou dílem boží. Seriál následně ve finále exploduje s dojemnou tečkou na závěr. Ano ukápla mi slza na konci. Po The Haunting of Hill House nečekejte hororovou podívanou. Tentokrát si Flanagan přečetl Bibli a rozhodnul se nám nadělit seriál o víře a smrti s hororovými prvky. Já jsem na straně kritiků a vyzdvihuji toto Flanaganovo dílo. Není to pro každého a pokud přistoupíte na to pomalé tempo a neustálé dialogy okolo náboženství, víry, Boha, nebudete litovat tráveného času u tohohle seriálu. Já jsem nadšen. 9/10 ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Takto nejak by dopadlo keby Shyamalan vo vrcholnej forme zadaptoval Prekliatie Salemu od Kinga. Flanaghan má odvahu spojiť náboženské dogmy s klasickým hororom, bečkove motívy s uvedomelou drámou a verte mi, ak si nezistíte o seriály veľa informácií, budete príjemne prekvapený koľko rôznych tém rozoberá. Midnight Mass sleduje bežný sedliacký život ale mixuje ho s filozofiou. Otázky smrti alebo odpustenia sú úplne bežné v každej epizóde a dokonca nájdete aj pár scén z ktorých vás mikne.(Je ich strašne málo ale každá ma potešila) Herecky vyčnieva Hamish Linklater a Samantha Sloyan, ale pár veci musím vytknúť. Nevadilo mi pomalé tempo, no obsahovo niekedy počúvame pseudokeci. Hlavná záhada sa odhalí moc skoro a pocit tajomna tým prestáva fungovať. Prvá polovica je pre to podľa mňa lepšia a krásne ukazuje že pracovať iba s náznakmi môže byť najviac pohlcujúce. Záver sa mi ale páčil veľmi.(hlavne predposledná epizóda). Atmosféra nie je dokonalá, no nato že sa seriál nachádza v modrých číslach ide o jeden z najoriginálnejšich príbehov aký som kedy videl. Určite si niekedy pozriem znova 8/10 ()

Galerie (111)

Zajímavosti (9)

  • Vyplavené kočky na pláži byly ve skutečnosti vycpaná zvířata. Racci kroužící nad nimi byli doděláni digitálně. (NiWi)
  • Mike Flanagan pracoval na filme od roku 2010, a tento veľmi osobný projekt mal od vtedy mnoho podôb - knižná novela, filmový scenár, či dva seriálové pokusy. Ten druhý seriálový pokus bol nakoniec úspešne zrealizovaný pre Netflix. (drake31)
  • Tvůrce seriálu Mike Flanagan ztvárnil v seriálu 2 krátká camea. Poprvé ho lze spatřit v epizodě Kniha I: Genesis (2021) jako muže stojícího na verandě pijícího z modrého hrnku. Podruhé hned zpočátku epizody Kniha III: Přísloví (2021) jako muže, který ve vzpomínce osloví zmateného Monsignora Pruitta. (LucasAbelle)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

14.01.2021

Režisér a scenárista Mike Flanagan (The Haunting, Doktor Spánek) se až doteď soustředil převážně na horory, když se ho ale jeden z fanoušků nedávno zeptal, jestli by nechtěl natočit taky nějaký film… (více)

Reklama

Reklama