Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vize světa po atomové katastrofě se záměrně vzdává jakýchkoliv atraktivních prvků a důsledně se soustřeďuje na jediné: jak člověk v takových podmínkách (zde skupina žen, putující zničenou krajinou) klesá na úroveň zvířete, jak v něm začínají převládat zvířecí pudy a instinkty, jak se vytrácejí regulující funkce svědomí jako projevu lidství... Scénář k filmu napsal Pavel Juráček, který se v 60. letech přičinil (jako scenárista a režisér, ale i ve vedení jedné z barrandovských tvůrčích skupin) o vysoký umělecký a ideový kredit české kinematografie, ale později, v období tzv. normalizace, nesměl natáčet ani publikovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

Fifer 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu neuvěřitelné a nepředstavitelné: Armáda zaplatila natočení filmu, který naprosto otevřeně kritizuje světové zbrojení a naznačuje, jak může dopadnout. Jsou tu dílčí chyby: Otřesné modelkovské účesy hl.hrdinek a pár dalších vad, celkově je to však možná nejlepší Schmidtův film. (Ne, Postava opravdu není jeho film, přátelé.) Člověk si díky tomuto filmu uvědomí míru Juráčkova talentu (autor scénáře). Film natočený podle povídky, kterou napsal Pavel J. tuším hned po gymplu. 99 procent píšících lidí tvoří na gymplu nevyzrálé pi.....y, hledá se. Je vidět, jak byl Juráček jako tvůrce neuvěřitelně vyspělý a vyzrálý. A Schmidt mu to nepokazil. Sám Juráček po shlédnutí filmu litoval, že si to nenatočil sám - podcenil sílu své povídky. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Nápad to byl rozhodně zajímavý a ten černobílý obraz stále dokáže vyvolat nějakou tu atmosféru snad u všeho. Bohužel to však celé padá na tom, že se tomu nedaří maskovat, že se tam vlastně vůbec nic neděje. Několik zbytečných úmrtí zvířat si mohli klidně odpustit. Jsem rád, že jsem se mohl podívat český postapokalyptický film, ale kdybych ho neviděl, tak se asi taky nic nestane. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tak si říkám, jak se asi dělal konkurz? Amazonky musely předvést, že umí naskočit na koně za klusu, ukroutit hlavu zmiji, týden se nemýt, vykuchat krávu a zaříznout kapra (kde se chudák v té řece asi vzal ...?) Ano, pár nelogičností se najde, třeba lov ryb po té, co picly krávu, člověk by čekal, že budou steaky. Ovšem ta jedinečná atmosféra filmu dokreslená záběry ze zaniklého Doupova, postava stařeny i starce, postupné odkrývání toho, co se vlastně stalo ... Ojedinělý snímek. Je dobře, že nebyly obsazeni žádní okoukaní herci, pomalejší tempo mi nevadilo, kochala jsem se detaily. Úžasné! ()

percival 

všechny recenze uživatele

celkove se lidem film asi moc nelibi nebo zda spis prumerny, mozna zustava trochu nepochopeny, muj nazor je opacny, je to vyjimecny film a k tomu jeste cesky, sci-fi povidka na dnesni pomery mozna trochu mdla a neakcni, ale na rok 1965 mi pripada vyborna, styl nataceni specificky(prvni filmy jsou proste prvni filmy, kde lze poznat plno propracovanych napadu mladeho autora nasbiranych za nekolik let "predpriprav" prvniho filmu)) ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu bohužel dosti vyčpělé a průhledné drama o skupince žen, v konfrontaci s prvním mužem jejich života, na samém sklonku naší civilizace. Putování neutěšenou krajinou, naturalisticky zobrazené mordy zvířat a přespříliš exaltované herecké výkony. To vše zabalené do relativně krátké stopáže. Logické chyby jsou maskovány způsobem vyprávění (zabití krávy – konzumace ryb) a technické hrubky chvílemi bijí do očí (zvuk silného větru v naprosto klidné krajině). Výsledkem pak je přílišné tlačení na pilu, spojené s poselstvím o tom, jak by se torzo lidského rodu chovalo v posledních okamžicích své existence. Škoda toho přílišného apelu a velké snahy o uvědomění si nelidského prvku v nás samotných. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Točilo se v zaniklé obci Doupov a Hadcové stepi u Mohelné, ve vojenském prostoru. (M.B)
  • Olga Scheinpflugová, která dabuje stařenu, byla rozčilená, že její jméno nebude uvedené v titulkách. (BoredSeal)
  • Záběr, kdy zastřelí krávu, byl natočen 2x. Obě krávy byly poté štábem snězeny. (kevinh)

Reklama

Reklama