foto

Jan Klusák

  • nar. 18.4.1934 (82 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Klusák, původním jménem Jan Filip Porges je český hudební skladatel, literát a herec. Narodil se dne 18. dubna 1934 v Praze. Odmaturoval na Akademickém gymnáziu Štěpánská v Praze a poté šel na studia Akademie múzických umění v oboru skladba. Hudební nadání měl po svém otci, který ale tragicky zahynul v koncentračním táboře v Osvětimi. Po vystudování Akademie působil jako skladatel, příležitostně herec a literát. Byl zvolen předsedou hudebního odboru obnoveného spolku Umělecká beseda, místopředsedou České hudební rady i do umělecké komise mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro.

V hudbě mu byl jasnou stylovou inspirací meziválečný neoklasicismus a jmenovitě Iša Krejčí či Igor Stravinský. Od roku 1959 spolupracoval s dirigentem a spolužákem Liborem Peškem, jehož souboru Komorní harmonie působícímu v Divadle Na Zábradlí věnoval řadu skladeb. Napsal množství scénické hudby.

Od 60. let se uplatňoval i ve filmu a to nejen jako skladatel, ale i herec. Výrazné role ztvárnil ve snímcích tzv. České nové vlny: O SLAVNOSTI A HOSTECH, SEDMIKRÁSKY, MUČEDNÍCI LÁSKY, VALERIE A TÝDEN DIVŮ. Po srpnu 1968 byla jeho veřejná činnost husákovským režimem utlumována a byl označen za politicky nežádoucí osobu, protože mimo jiné zkomponoval hudbu ke dvěma zakázaným filmům - DEN SEDMÝ, OSMÁ NOC A KONEC SRPNA V HOTELU OZON.

V normalizační době našel své místo v Divadle Járy Cimrmana, kde se významně zařadil i mezi divadelní herce. Zároveň zde hudebně spolupracoval na představeních: Hospoda Na Mýtince, Vražda v salonním coupé, Cimrman v říši hudby, Dlouhý, Široký a Krátkozraký. V roce 1976 však musel odejít.

Řadí se mezi přední osobnosti české kultury. Uplatnil se v oblasti herecké, literární a hlavně hudební. Za zásluhy byl v roce 2006 při příležitosti státního svátku vzniku samostatné Československé republiky oceněn Medailí Za zásluhy III. stupně z rukou prezidenta Václava Klause.

Kateřina "katus111" Švecová

Skladatelská filmografie

2006 Cimrman v říši hudby (divadelní záznam)
1997 Vražda v salónním coupé (divadelní záznam)
1995 Murray Schisgal: Stenotypisté (TV film)
1991 Žebrácká opera
1988 Vlastně se nic nestalo
1986 Pohádková planeta
1983 Možnosti dialogu
1982 Plaché příběhy
1981 Matěji, proč tě holky nechtějí?
1980 Muzikantská
Třináctá komnata prince Měděnce
Zánik domu Usherů
1979 Hon na kočku
Tím pádem
1978 Město mé naděje
Putování skřítka Hajáska (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Tři etudy pro animátora s dohrou
1975 Co jsem princi neřekla
1974 Královské usínání (TV film)
1973 Otevřený kruh (TV film)
1971 Pět mužů a jedno srdce
Psi a lidé
Vdova z Efezu
1970 Lítost (TV film)
Podezření (TV film)
Sochařka z Poličky
Valerie a týden divů
1969 Den sedmý, osmá noc
Rozhovory (TV film)
Rozmary lásky
1968 Farářův konec
Kulhavý ďábel
Pomsta
Pražské noci
Svatopluk a jeho synové čili pravdivý konec Říše velkomoravské
1967 Láska jako trám (TV film)
Malé letní blues
Piknik
1966 Konec srpna v hotelu Ozon
Mučedníci lásky
Návrat ztraceného syna
Srub
1965 Bloudění
Perličky na dně
1964 Každý den odvahu
Shakespearovské monology (TV seriál)
1963 Křik
1962 Jejich den (TV film)
Pytel blech
1961 Strop (studentský film)
1960 Kočičina (studentský film)
1929 Erotikon

Dokumentární

2009 Jan Klusák - Axis Temporum
1980 Doma
1973 Kasař
1967 Hra na krále
1965 Zrcadlení
Žalm
1964 Romeo a Julie 63
1963 Železničáři

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(44)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace