Reklama

Reklama

Sociální dilema

  • USA The Social Dilemma
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve filmu na pomezí dokumentu a dramatu varují odborníci na moderní technologie před sociálními sítěmi, které sami vytvořili. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (227)

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

To nejdůležitější bylo řečeno v posledních 5 minutách. Jsou to věci, které zaslouží pozornost, ale nic se nestane. Film Truman Show se mi vůbec nelíbil, ale podstatou jsou takto lidí ovládání už několik let. VYJÁDŘENÍ FACEBOOKU: „Tvůrci filmu nepřinášejí názory lidí, kteří aktuálně pracují v [kritizovaných] společnostech, nebo expertů, kteří k celé problematice chovají postoj odlišný od narativu, který je předkládáný filmem. Rovněž neberou v potaz dosavadní snahy společností, které se snaží mnoho z popisovaných problémů řešit. Místo toho se spoléhají pouze na komentář lidí, kteří už několik let nejsou v centru dění.” Ano, protože skutečnost je ještě daleko horší! ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Přesně tohle je jeden z těch dokumentárních počinů, který by měl povinně vidět každý. The Social Dilemma totiž bez zbytečných vytáček ukazuje, že za oponou velkých sociálních sítí stojí precizně propracované algoritmy, jež nás "nutí" trávit před obrazovkou telefonu co nejvíce času. V dokumentu rovněž vystupují někteří zaměstnanci těchto korporací, kteří Vám poutavým výkladem nastíní, jak se z počátečních dobrých úmyslů zrodila tato olbřímí chiméra novodobé závislosti. Pokud se tedy zajímáte o tuto problematiku, dokument The Social Dilemma je přesně tím dalším dílem skládačky, který byste rozhodně neměli minout. (Netflix) ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

V jádru věci, co si řada z nás uvědomuje už nějakou tu chvíli, přesto považuji za nejdůležitější dokument roku (spolu s No Safe Spaces). Dokonalý není, obsahuje místy trapný hraný materiál a přitažený náznaky terminátoří apokalypsy, ale na to sere pes. Hodnotím na max, protože si delší dobu myslím, že je potřeba dát na tento problém důraz a začít se s ním snažit něco dělat. Jako generace Y mám to štěstí, že jsem prožil čas zásadního nástupu internetu, smartphonů a sociálních sítí s očima dokořán a vnímal, co to znamená za revoluci a obří dějinný posun, říkal si, co za dopady na lidstvo to asi bude mít - a právě zde máte přímo od insiderů (veliký plus) povolaný výčet těch negativních. Od vlivu na děcka a psychiku až po společenský chaos (x), sílící rozkol a tribalismus, hrozbu pro řád liberální demokracie a osobní svobodu v míře neskonale větší, než nějakých pár dalších uprděných směrnic a regulací... Varovný, zlověstný a depkoidní, 1984, must-watch. (x) "Nothing vast enters the life of mortals without a curse." ♪♫ ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Social Dilemma je síce naozaj dôležitým dokumentom tohto roku, no o filme sa nedá povedať, že by nám dával informácie, ktoré by sme už nevedeli. Ale na druhú stranu to neznamená, že to nie sú informácie, ktoré potrebujú vidieť a počuť niektorí iní. Otázkou ale ostáva či si ten film pozrú práve tí, ktorí by ho mali vidieť. Takže nebudem sa teraz na film dívať skrz fakt, že mne moc informácií nepridal, skúsme sa pozrieť na tie informácie ako také a skúsiť to nejako zhodnotiť. Je pravda, že niekedy od roku 2011 alebo 2012 som si začal uvedomovať, že svet sa začína meniť. Mal som pocit, že všetci trávime veľa času na svojich telefónoch a vznikalo veľmi veľa dobrých karikatúr o tom, ako sa z nás stávajú zombies. Najpamätnejšie pre mňa boli táto a táto. A hoci si ľudia uvedomujú, že niečo by sa s tým malo robiť, nikto s tým nič nerobí a pokračujeme v tom ďalej. Je to strašidelné ale je to tak. A myslím si, že sa to k lepšiemu tak skoro nezmením. Vidím ako sa menia názory mojich priateľov a ako sa nechávajú jednoducho strhnúť záplavou falošných informácií, ktoré ich manipulujú a pritom znejú tak zaujímavo. Čím fascinujúcejšie a hrozivejšie niečo znie, tým väčšia záruka, že to bude falošná správa. Pravda je často nudná. A je potrebné ju nejako upraviť, lebo je to zaujímavejšie a je to to, čo chceme počuť. Čo chceme vidieť. Uzavrieť sa do bubliny medzi ľudí, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty, aby sme sa o svojej pravde utvrdili. Sociálne siete priniesli mnoho pozitívneho, ale bohužiaľ aj veľa negatívneho. A bojí m sa, do akej reality sa vďaka našim smartfónom v budúcnosti dostaneme. Pretože niektorí zarábajú bilióny za to, že nás manipulujú informáciami, ktoré chceme vidieť. Smutné a desivé. Film má ale podľa mňa problém hlavne v príbehovej línii, ktorú sem trošku pridal. Nie je zbytočná, ale v mnohých momentoch pôsobí nedotiahnuto a nejde veľmi do hĺbky toho čo môže povedať. Mohli by sme vidieť niečo z toho o čom sa tu hovorí. A nielen o tom hovoriť. Ale stojí film za pozornosť? Myslím si, že z mnohých dôvodov je pre niektorých ľudí dôležité, aby si ho pozreli. Nemusí hovoriť niečo nové, ale hovorí niečo veľmi dôležité. Hodnotenie: B+ ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

První "psychologická" polovina prima, je tam Jonathan Haidt a všechno, druhá "politická" polovina je odpad. Pointa dokumentu v podstatě je, že liberálové musí mít na sociálních sítích právo cenzurovat názory, se kterými nesouhlasí, jinak zanikne demokracie. lol. (((Netflix))) se křečovitě snaží tvářit, že nemá politickou agendu, takže si krkolomně za padouchy hraných vsuvek vymýšlí "radikální centristy", kterými se nechá zmanipulovat syn z rodiny, kde černoch a běloška mají asijskou dceru. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Po premiére na festivale Sundance bol dokument aktualizovaný o nový segment o konšpiračných teóriách súvisiacich s COVID-19. (Real Tom Hardy)
  • Jeff Orlowski bol pred natočením dokumentu ťažkým užívateľom Facebooku. Po dotočení už, neprekvapivo, nebol. Vincent Kartheiser, ktorý stvárnil Bena, taktiež, neprekvapivo, nemá žiadne sociálne siete. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama