Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je nejasné, co se přesně stalo, když byl devatenáctiletý Talib Ben Hassi v policejní vazbě. Policisté Jens a Mike jsou na běžné hlídce v kodaňském ghettu ve chvíli, kdy v rádiu oznámí Talibovu smrt. Zpráva roznítí nekontrolovatelný vztek mezi mládeží v ghettu, kteří touží po odplatě. Najednou se oba policisté ocitají v pastí a musí bojovat zuby nehty, aby našli cestu ven. Nadčasový thriller o policejní brutalitě a rasovém napětí vás stejně jako francouzský film Bídníci nenechá chladným vůči násilí všude kolem. (Film Europe)

(více)

Recenze (72)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený film o problematice, která se bude co nevidět týkat nás všech. Jedná se o akční drama natočené z pohledu dvojice policistů, kteří uvízli uprostřed Gheta během nepokojů. Nejprve jsem se díla dost obával a tak jsem si to nakonec pustil až na doporučení b.dragonfly. Byl jsem však mile překvapen a do pěti hvězd mnoho nescházelo, neboť je film plný dokonalých a hlavně realistických akčních scén. A také oceňuji perfektní nastínění situace ze všech úhlů pohledu, což nakonec v dívákovi vzbudí i nějaké ty emoce. Bohužel jsem čekal, že se závěr odebere trochu jiným směrem, ale 80% je stále hezký výsledek. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, ano!!! Taxe mají točit filmy! Nesympatický, samozřejmě hloupý!!!(jak jinak) zkurvený předsudečný rasista a zapřisáhlý xenofob spolu se sympatickým, filantropickým, chytrým a megasprávňáckým sluničkářem mají problém v naprosto přirozené a všemi chtěné hnědodánské ummě plné jen a jen bílých ovcí, spravedlivě rozhořčené po hnusně rasistickém zakleknutí krystalicky nevinného Hassana ibn Floyda. A jak už to v Novém světě musí chodit, sluníčkář rád položí za svou svatou a neoddiskutovatelnou pravdu život, zkurvený rasista zchytří a prozří, jaký byl zaslepený předsudečný debil, vezme práci v neziskovce a naučí se ze srdce milovat všechny ty kulturně nádherné a společensky totálně prospěšné islamisty, co ho postřelili, a se kterými se přeci každý tak rád podělí o generacemi zasraných privilegovaných otrokářů vybudovaný blahobyt. Je mi teď upřímně líto například Saudské Arábie, Ománu, Jemenu, Jordánska, Sýrie a dalších tolik pokrokových zemí, jejichž pilíře společnosti raději odcházejí do roztrhání těla pracovat pro rozvoj západní civilizace nevěřících psů, než aby přispěli ke zvelebování své rodné hroudy až k dokonalému chalífátu. A kromě té přízemní demagogie to navíc byla na hlavu postavená a zoufale nudná Shračka. Loučím se předvolebním heslem čektekových antifasmažek – Mohamedán do každé rodiny! Pěkně za tím korektním světem všude kolem zaostáváme. Musíme si tedy pořádně vrhnout rukávy, soudruzi, a začít daleko usilovněji pracovat na těch lepších zítřcích. Vždyť bez práce s budováním přistěhovaleckých ghett v žádném případě nejsou koláče v podobě nepokojů v nich! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Osobně mám podobné partizánské zdrhačky z nepřátelských zón rád. Jen je teda škoda, že tento film se odehrává v Kodani. Pro pár nelogičností ale přece takový film neodsoudím, kór když vypovídá o dnešní době. Co taky naplat, že jeden z těch policajtů je rasista jak hovado. Alespoň to otevírá otázky na obou frontách. K těm pak přichází napětí, akce a šok z toho, čeho jsem byl svědkem. Výsledek je tak asi jeden z prvních dánských filmů, který na férovku otevírá současné problémy své země, co jsem viděl. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„HLÁŠENÍ VŠEM JEDNOTKÁM… POLICEJNÍ VOZIDLO ZASAŽENO KAMENY! PODEZŘELÝ JE TMAVÉ PLETI…“ ///    SHORTA je arabskej název pro policii. Jeden by řekl, že mrkneme, jak makaj uniformovaní týpci tam v těch koutech světa. Jak mírumilovně potlačujou demonstrace, jak po sobě (s úsměvem na rtu) nechaj flusat a házet dlažební kostičky. Ovšem tohle je dánskej film. Z Dánska. Ze čtvrti plný „batmanů“ a jinak kulturně obohacenejch (dánskejch) spoluobčanů… Jsou tady super okamžiky, který posléze sráží ideologický sdělení. A to si snad ani dánští policajti nezasloužej! Zachránit to mohl konec. Kdyby třeba vystoupit dánskej předseda vlády s prohlášením, že tam jako ty, co nechtěj žít jako lidi, nechtěj a deportujou je. Ale toho se kurva nedočkáme! Prostě z tý krásný pouliční války zůstává v hlavě jen to ideologický bahno. Slabá, umírněnější a ideologická ségra Bídníků.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem narvanej hněvem. 2.) Fandím Arsenalu. Stejně jako ostatní... /// Thx za titule „ALF“.       /// PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dánská reakce na Francouzské Bídníky a vychází nám z toho intenzivní a adrenalinová jízda! Příběh se soustředí na policejní patrolu o dvou policistech, kteří se vzájemně moc nemusí, ale to netuší, že je čeká jedna z nejhorších nocích ve službě. Zrovna vyhlásí, že 19 letý Arab po policejní brutalitě podlehl zranění a vypuknou nepokoje v místním ghettu, kde se právě oni dva nacházejí. Film má strhující tempo, mladí arabové jsou nepříjemní a nekompromisní, Dánské ghetto působí jako peklo na zemi, tam bydlet nevýjdu z domu ani nakoupit. Střílí se tu, běhá se tu, skrývá se tu, atmosféra hutná, napětí nepolevuje, pomoc žádná a šance na přežití mizivá. Dánsko po Rytířích Spravedlnosti trefilo další hit. Působí to jako film dle skutečných událostí, avšak to jsem se nikde bohužel nedočetl. Příběh****, Akce*** Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Být policistou v multikulturních ghettech dnešní Kodaně není žádný med a když se přileje trošku hořlaviny do rozpáleného a výbušného prostředí a spojí se to s větší dávkou smůly, strhne se pěkná mela a z pohodové služby se stane rázem boj o život. Na poměry akčního žánru, kdy, přiznejme si, tvůrci obvykle kvalitní scénář nepovažují za něco, co je pro diváka akčních podívaných důležité (někdy mám pocit, že na scénář úplně rezignují), je Shorta velmi dobrá žánrovka. Jde o provokativní, morálně nejednoznačnou adrenalinovou jízdu podpořenou zlověstným soundtrackem napříč betovonou džunglí, kdy jste obklopeni nenávistí a po boku s parťákem, kterému tak úplně nemůžete věřit. Kdyby si režisér odpustil pár úliteb popkornovému divákovi, mohlo to být i za pět hvězdiček, protože zrežírované i zahrané je to špičkově. Celkový dojem: 85 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když čtvrť připomíná sud se střelným prachem, stačí jedna jiskra a policie je Shorta.. Snaží se to občas vybruslit z žánrových klišé, ale v okamžiku, kdy se jeden z policistů dostal do jistého bytu, už zůstal jen konstrukt, který ztratil na důvěryhodnosti. Na druhou stranu je fajn, že se ten „nepokoj lidem dobré vůle“ nesnaží hledat řešení, protože s řídkou přítomností kladných vzorů to ani nejde. Možná si víc povídat o fotbale.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Snaha o sebazáchranu v gete, kam si posily netrúfa nik poslať. V hlavnom meste štátu, pravidelne top v rebríčkoch o najkvalitnejšie miesto na život - Dánska. Na podklade napínavej snahy o únik zo sociálne-násilného pekla je prezentovaný zároveň aj zjavný fakt. Totiž, že polícia nielen hasí požiare násilia vo vylúčených komunitách, ale ich veľmi často aj sama zakladá. Faktorov je viac: snaha o ospravedlnenie existencie a navýšenia rozpočtu na posilnenie polície ("situáciu nezvládame, násilie eskaluje!"). Primárne rasisticko fašizoidné naladenie mnohých mužov zákona. A tiež klasické držanie basy, čo je typické nielen pre políciu, ale aj pre lekárov, notárov či sudcov. Samotná akčná línia filmu miestami kadejako štrngoce, miestami je mierne únavná. To ale nie je podstatné v porovnaní s tým, na čo film upozorňuje predovšetkým. Na neriešenú personálnu zložku polície, čo sa týka jej násilne rasistického naladenia. Na prístup k menšinám, ktoré, ak už sa štát rozhodol, že ich prijme, tak má s nimi pracovať a nie sa na nich vykašľať. A tiež aj na slabé postihovanie násilného správania obyvateľov izolovaných komunít. Veľmi často sa totiž správajú, akoby im patrila všetka spravodlivosť voči narušiteľom. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ďaleko poprepletanejší príbeh, ako v prípade francúzskeho “Les Misérables”, no zároveň aj s väčším množstvom menej pravdepodobného správania “žandárov”. V závere sa to valí do “ťažkej pointy” a satisfakcie, no celkovo určite NIE lepšie ako už spomínaný snímok z predmestia Paríža. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Zapálit auťáky, vykrádat krámy, fňukat o rasismu, pod sukní mámy." Skrz pavouka v rozbitém čelním skle policejního auta, kulturně obohaceném dlažebními kostkami, je prd vidět. To se pak hodnému (Mirek Dušín hadr) a zlému poldovi (nácek jeden pokérovanej) blbě rozlišuje mezi hodnými a zlými imigranty (pardon, chtěl jsem říct frustrovanými). A divákovi se pak blbě rozlišuje mezi špičkovým, drsně reálným policejním thrillerem a průměrnou ideologickou agitkou, s vykonstruovanou bytovou zápletkou a závěrem bez přesahu, zato s pár WTF scénami. Například Mikeovo nesmyslné zahození funkčního samopalu, či Jensovo přerušení útěku a čekání na "milé kluky", čili na zmrzačení či smrt. A co na to psychologické testy příslušníků dánské policie? Jen hořce pláčou. Frederik Louis Hviid a Anders Ølholm si s nimi pěkně vytřeli zadek. Je cosi shnilého v thrilleru dánském. Jen tři slabé, nahnilé hvězdy. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tohle je něco jako Kobra 11, akorát z Dánska. Ze začátku to vypadalo nadějně, nicméně pak mě to přestalo úplně bavit. Chápu, že tam řeší firstworldproblem, ale to pojetí je takové fádní a trochu moc přitažené za vlasy. Taky je dost zmatené a nesystematické, ale pro chlapy asi v pohodě film. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Dve strany a vy viete ku ktorej sa máte pridať, kým opovrhovať, komu fandiť. Možno okato rozoberajúce rasizmus a policajné násilie, ale mňa to bavilo .. aj príbehovo, aj herecky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tento film treba brať ako krásnu sondu do multikulturálnej spoločnosti, na to ako to perfektne funguje, všetci žijú v mieri a súhlasia s demokratickými liberálnymi hodnotami. Alebo je to inak? Už sa nám to odvážili prezentovať Francúzi v Bedároch (2019), kde človek vidí, ako sa z krajina galského kohúta pomaly mení na Nigériu. Hoci zanovití antifáci a iná teroristická svoloč bude tvrdiť, že také ako no-go zóny je len extrémistický výmysel, už aj niektorí filmári, dokumentaristi ale aj bežní turisti vidia, že sú to klamári najvyššieho rangu. Preto tento film treba hodnotiť vyššie, s tým, že poukázal na to, aká situácia už bežne v západných spoločnostiach funguje. Jasné, že obsahuje aj prvky obhajoby, že nie každý pričmudenec je zlý, že je veľa bielych rasistov a podobné nezmysly, ale na druhej strane ukazuje aj rabovanie obchodov alebo to, že v tom štáte dánskom je už príliš veľa neprispôsobivých, že celé to poňatie mnohokultúrneho štátu už zlyháva. A v tom vidím prínos, pretože liberálna tlačenka do hlavy aj v kinematografii je stále silnejšia. Je potrebné si tiež uvedomiť, že ak toto čo najskôr nevyriešime (ak už nie je neskoro), svet smeruje do nevyhnutného konfliktu. Všimnite si koľko antagonistických postojov tu už máme. Liberáli vs konzervatívci, čierni vs bieli, západná civilizácia vs Rusko a Čína, islam vs kresťanstvo ale aj ateizmus. Z tohto si namiešajte vzorku ľudí a v podstate zistíte, že pomaly bude každý proti každému. Liberál odsudzuje kresťanov ale miluje islam, no islamista ho chce vidieť mŕtveho. Na kresťanskej bohoslužbe sa môžu stretnúť vyznávači jednej cirkvi, no ak tam budú bieli s čiernymi, kľudne môže dôjsť k rasovej neznášanlivosti. A to z oboch strán, nielen z tej bielej ako je médiami podsúvané. To čo sa dovoľuje USA, nie je dovolené Rusku - Kosovo vraj spravodlivo nepatrí Srbom, pretože tam ich nežije väčšina, ale to isté o Kryme už neplatí. Vo svete je už tak veľa ideových konfliktov, že v podstate sedíme na rozbuške a čaká sa, kto ju prvý odistí. Hoci Shorta neprechádza až do takejto hĺbky, minimálne načrtol dnešnú situáciu, ktorá sa prejavuje aj na konfliktoch medzi policajtami. No ak sa vám film nebude páčiť myšlienkovo, minimálne je dobrý ako kriminálka. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nocni akcni thriller o preziti. Znemozni vam to dychat do posledni sceny. Lovci se stavaji lovenymi. Filmova remesla jsou na urovni.Na druhou stranu je to predvidatelne a postavy pro me nebyly moc zajimave. Film se dotyka demografickeho posunu v Evropu. Behem jedne generace zen jich vzdy jedna tretina kvuli nizke porodnosti zemre.Jak rika vynikajici psycholog Jeronym Klimes,je to situace srovnatelna se stredovekym morem.Proto jsou do EU importovani ve velkem na praci mlsdi arabsti muzi.Policiste zde jsou vykresleni jako zli a jeden z dvojice je rasista. Cele je to natoceno z uhlu pohledu policie. Libila se mi treba scena s policistou,psem a vytahem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Syrové až dokumentární zpracování je fajn, děj už bohužel nikoliv. První třetina, která je takovou seznamovačkou s postavami a okolím je velice dobrá a vtahující. Ve chvíli, kdy se má příběh rozjíždět, mě film přestával čím dál více zajímat a konec už mě úplně minul a nic ve mně nezanechal. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Úvod jasně odkazuje na Floydovo zakleknutí a na nepokoje v podání BLM reaguje vlastně celý film. Budiž. Taková je doba. Kdyby to bylo dostatečně akční a šlapalo to, dal by se odpustit i ten protivný podtext. Jenže bohužel. Film se víc soustředí na protikladnou dvojici policistů, kteří uvízli v bouřící se čtvrti. To mohlo fungovat chvíli, ale celkem záhy to začalo váznout. Rasistické hlášky v podání prvního z nich začaly brzy unavovat a mlčenlivé správňáctví druhého lezlo na nervy. Závěrečné vyznění mě skoro rozesmálo. Herecky sice slušné a ani kamera nebyla k zahození, ale podle hodnocení a ohlasů jsem čekal něco víc. 35% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nevím no.. Tenhle subžánr Escape from No Go Zone se povedl všehovšudy jednou (Bídníci 2019) a všechno ostatní pak už byla spíš jen ptákovina. Athena měla aspoň kulervoucí adrenalinovej úvod, tohle je na hovno tak nějak v zásadě celé. ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

...................................k tomuto by nedošlo,keby.................................................nezaujímavé námetom i spracovaním..... ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

když bych srovnal podobně laděné kousky jako třeba francouzské Bídníky a nebo Ayerovu Patrolu,tak Shorta je z nich nejslabší.Je sice hezké,že film reaguje na poměrně aktuální témata,oproti konkurenci mu chybí hutnější atmosféra.Ne snad že by tu nebyla vůbec,ale zatímco oba filmy co jsem zmínil výše postupně gradovaly a Bídnící byly ve finále sakra nepříjemní,tady tempo kolísá a ve chvílích kdy by měl film vrcholit tak zpomalí a zaměří se na oba hlavní protagonisty.A ti bohužel nejsou nijak extra zajímaví.Naopak jde o poměrně jednorozměrné a klišoidní figurky - xenofobní blbeček a mlčící Mirek Dušín.Čekal jsem víc...60% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Muslimske geto v Danskom state. Tam sa boja poslat posily i politici a policia tu pracu povazuje za trest. Multi kulti propaganda, ktora sa sinie z mainstreamovych medii este nestihla ludi presvedcit o tom, ze multi kulti s islamom je mozne. Zaroven ale plati ze stret civilizacii je dementalna picoida. Tomu veria snad len nackovia, ktori sami vojnu povazuju za dobro a chcu vidiet krv. Ja sam som kverulant, spekulant. Multi kulti propaganda me nepresvedcila ze je zivotaschopna, no v stret civilzacii a v podobne dementalne picoidy rozhodne neverim. Policia sama to ma zapeklite - na boj s organizovanymi gangami nestaci /su moderni, maju k dispozicii najvykonnejsie stroje, technologie/ a policia vzdy tahala za kratsi koniec. V policii pracuje ale kopa ludi co si cti boj dobra so zlom, taxa pred politikmi praca policie vzdy nejako ospravedlni a navysi sa rozpocet. Pochopitelne, na ukor a na vrub buducich generacii, zvysime deficit. Druha generacia moslimov v Zapadnej Europe je radikalnejsia nez ta prva. A predsa tam ziju statisice moslimov, ktori sa nevyhadzuju do ovzdusia. Stret civilizacii sa proste nekona. Ako z toho von ? To ja neviem, viem len, ze raz multikulti odmietol isty Hytler /mlel hovna typu Ubermensch, Untermensch, herrenvolk, kopa Nemcov uverila konspiracnym teoriam/- no a vieme, ze to dopadlo - najnicivejsou vojnou v historii tejto planety - konkretne Druhou Svetovou Vojnou : 75 % ()

Reklama

Reklama