Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Počítáním mrtvých Martin Scorsese vstoupil na teritorium, kde je jako doma Terry Gilliam - do světa, kde se pohybují postavy vychýlené z normálu, konfrontují se zvláštní charaktery a film charakterizuje divná atmosféra. Po celou dobu máte pocit vyšinutosti, doznívajícího drogového tripu a vyvstává dojem, že jedním z inspiračních zdrojů byl odkaz Timothy Leara. Jak mám Martinovy práce rád, s touhle road movie napříč nočními ulicemi New Yorku s dávno vyhořelým chlápkem, kterému místo krve koluje v žilách roztok alkoholu a amfetaminu, si příliš nevím rady. Na to, abych snímek bral vážně jako drama, je to přestylizované, příliš cool a s řadou prvků, které by se hodily do jiného žánru. Všude tam, kde se zdá, že příběh začíná sestupovat pod povrch věcí, přijde další úlet. Jako zábavná popkulturní jízda to pro změnu troskotá na stereotypu a všudypřítomné depresi. Ke všemu nejsem schopen se s hlavním hrdinou nějak ztotožnit. Když ho ta práce nebaví, tak proč jednoduše nedá výpověď a nevycouve? Celkový dojem: 45 %. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film aneb celkem drsná sonda do každodenní rutiny newyorských saniťáků. Chvílemi jsem měl pocit, že sleduji spíše další videoklipovitou smršť Tonyho Scotta, než film režiséra, který si v poslední době tak oblíbil DiCapria - Martina Scorseseho. Byl to vážně hodně neobvyklý snímek a již teď mohu se skálopevným přesvědčením říci, že se k němu nikdy nevrátím. To ale rozhodně není myšleno jako zápor. Nevím, zda bych to unesl, protože takovou depresi jsem naposledy viděl snad v Rekviem za sen, a celé se to navíc odehrává v noci! Tento film má sice trošku jiné zakončení než zmiňovaný Aronofskeho klenot, ale i tak se jím smutek táhne a jde z něj cítit na míle daleko. Tak daleko, že pochybuji, jestli by to ke mě Cage stihnul, a jestli ano, určitě by mi nepomohl... ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Dotyk smrti či Počítání mrtvých nebo Smrtící chapadla? Aby nebyl Frank na dně, když tolik let (pět) po nocích pomáhá druhým, a aby to vydržel, tak se povzbuzoval alkoholem, až ho takový životní styl poslal k depce, s níž není snadné se dostt zase trochu do figury. Navíc si přitom vyčítá, že neudělal dost pro záchranu těch, co jiným v hlavě neleží a valí dál a nekladou si znepokojivé otázky, takže jsou imunní pro setkávání se smrtí a dál mohou pracovat, zatímco Frank potřebuje nasytit krásou života a lidským teplem, které mu může poskytnout jen pro něho vhodná žena a změna práce, která ho vytáhne z jeho chmurného života. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ani pořádně nevím, co si mám o tomhle filmu myslet. Po přečtení obsahu jsem očekával mrazivý duchařský thriller s tajemnou atmosférou, ale byl jsem naivní. Musím s politováním oznámit, že jsem se smál více, než u nějaké průměrné komedie. Dostalo se mi totiž trochu přitroublého příběhu vyprávěného zvláštním komediálním stylem, který ani trochu nesplnil má očekávání. 40% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Neskutečný film a vše v něm je dá se říci neskutečné. Hezky ale provedené a nesmírně chytlavé. Je to velice zvláštní film, který se může ostatním lidem líbit, dalším vůbec ne, dalším zase jen trochu, prostě nevím jak to i objektivně zaonačit. Mě to chytlo v kladném směru. Příběh tu ani snad není, možná jen náznak. Vše je o tom, že Nicolsas Cage, který hraje roli Franka, tak je pracovník zácharnné služby. A vždy s kolegou zachranují lidské životy. Většinou zachranují bzedáky a fetáky. Takže je neskutečné jak se Frank se svým partákem k zraněným lidem chová a i oběti se chovají hrozně někdy. To ale neberu vůbec emotivně. Toto je nějaký rádoby humorný film, či humor, který neznám, ale sedlo mi to jako ulité. Nemocnice do které Frank odváží raněné (bezdáky, fetáky hlavně :D ) je naprostý cirkus s neskutečnými lidmi. Pořád použávám slovo neskutečný. No prostě je to tak, dalo by se to nazvat černým humorem, či parodií. Ale sledovat tento temný skvost, brutální scény, vše takhle humorně podané, to je filmový zážitek. Film se nedá popsat slovy. Herecké obsazení je na tom výborně, každý mě zaujal. Především u mě vede Nicolas Cage, který zahrál šílence jak se sluší a patří. Vodka za jízdy, zběsilá hodnička sanitkou, jeho depresivní nálady, tupý xicht - to vše k perfetknímu hereckému výkonu patří a Cage to zvládl na výbornu. Hudba zde moc nezaujme, ale není zde vůbec potřebná. No, film se nedá prostě komentovat. Nic neberte vážně, tohle je fakt depresivně a černě humorně pojatý pokus o něco, o část parodie, o sledování nekompromisném životě atd. Vlastně jsem ani vše celé do šroubku nepochopil - myslím ten styl filmu. Ale rozhodně mě zaujal, mouchy to má, ale nemůžu hledat zásadní chyby. Určitě se k tomuto dílu vrátím ještě mnohokrát. Takže bez dalších řečí hodnotím na zasloužených 90% = ***** ()

Galerie (96)

Zajímavosti (16)

  • Dôvod, prečo chcel Martin Scorsese aby Paul Schrader napísal scénar, bola jeho predstava, že iba Schrader vie najlepšie napísať scenár o nočnom New Yorku. (Flipper)
  • Scenárista Paul Schrader chcel najprv do hlavnej role namiesto Nicholasa Caga obsadiť Edwarda Nortona. (Flipper)
  • Joe Connelly, ktorý napísal knižnú predlohu k filmu a poslúžil tiež ako technický poradca, sa vo filme na chvíľu objavil ako pacient v čakárni v nemocnici. (Flipper)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama