Reklama

Reklama

Zuřící býk od uznávaného režiséra Martina Scorseseho je životopisným snímkem boxerského šampiona střední váhy Jakea LaMotty, jemuž se během jeho krátkého pobytu na výsluní přezdívalo Býk z Bronxu. První, co se LaMotta v životě naučil, bylo krást a rvát se – být drsnější než ostatní. La Motta, který byl od přírody samotář a nikomu nevěřil, používal svou agresi v boxerském ringu jako prostředek k potlačení svých hluboce zakořeněných obav a emocionálních úzkostí. Jeho odhodlání a zuřivost, díky nimž se z mladého násilníka stal mistr světa ve střední váze, však zůstaly mimo ring neovladatelné. LaMottův vášnivý zápal pro vítězství mu nakonec zničil osobní život a miliony dolarů, které vydělal, promrhal svým nezřízeným životním stylem a pletkami s ženami, jejichž city sahaly jen tam, kde byla jeho peněženka. LaMottu nakonec opustila jeho krásná manželka Vicki, která už měla plné zuby nekonečného fyzického i duševního zneužívání. Dokonce i jeho bratr Joey, který boxera vždycky obdivoval, byl nyní znechucen. A když pak LaMotta přišel o svůj titul, začal se nezadržitelně řítit ke dnu. Ze zápasníka ve špičkové kondici se tak rázem stal odulý vepř, který skončil jako uvaděč striptérek ve špinavém nočním klubu – a nakonec i jako vězeň ve floridském nápravném zařízení. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (687)

H34D 

všechny recenze uživatele

Zuřící býk je nesmírně inteligentním film, nespadá do škatulek běžných dramat, či sportovních, popř. biografických filmů, nepřínáší divákovi to, co by mu bylo nejvíce po chuti, ale jen s přesností a hloubavostí profiluje charakter Jake La Motty a věnuje se jeho životu s poutavým zanícením i objektivním, nesoudícím odstupem současně. V podstatě lze říct, že La Motta je jeden z nejpropracovanějších filmových charakterů vůbec, není hrdina, ani antihrdina a přitom není diváku lhostejný - božská práce Scorseseho je až k neuvěření. K tomu naprosto famózní Robert De Niro a bylo by to dokonalé, kdybych se i dokonale bavil, jenže dokonale zábavný Zuřící býk není. Já mu to nevyčítám, je to film jiné kategorie, ale čísilka vždy dávám dle svých nepokryteckých pocitů -> 8/10 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Z boxerskych filmov, ktore som videl a na ktore si najrychlejsie spomeniem su Zuriaci byk a Rocky a ak by som mal obe filmy porovnat, tak Zuriaci byk sa mi pacil o trosku viac. Je sice pravda, ze Jake LaMotta bol jeden odporny, ziarlivy clovek, ale vdaka prave jeho agresivnemu chovaniu bol aj film lepsim a zaujimavejsim, pricom Rocky bol naopak dobrak, ale zase jeho rozvlacnost v prvej casti ma nedokazala presvedcit dat mu plny pocet hviezdiciek. Robert De Niro skutocne pribral niekolko kil a vdaka Jakeovej prchkej povahe si De Niro zasluzil svojho druheho Oscara. Toho prveho dostal za ulohu Vita Corleoneho v drame KMOTR 2 / KRSTNY OTEC 2 (1974). Aj Joe Pesci a Cathy Moriarty boli nominovani za najlepsich hercov vo vedlajsich ulohach, avsak väcsie stastie mali v kategorii herec vo vedlajsej ulohe Timothy Hutton za dramu OBYCEJNI LIDE (1980) a herecka vo vedlajsej ulohe Mary Steenburgen v drame MELVIN & HOWARD (1980). Zuriaci byk bol nominovany aj na najlepsi film roka vratane najlepsej rezie Martina Scorseseho, avsak favoritom oscaroveho vecera sa stal uz spominany film OBYCEJNI LIDE, ktory vyhral Oscara za najlepsi film roka vratane rezisera Roberta Redforda... 05.11.2010 _______ Robert De Niro - (Jake La Motta) +++ Joe Pesci - (Joey La Motta) +++ Cathy Moriarty - (Vickie Thailer) +++ Frank Vincent - (Salvy Batts) +++ Nicholas Colasanto - (Tommy Como) +++ Theresa Saldana - (Lenore) +++ Mario Gallo - (Mario) +++ Produkcia: Irwin Winkler +++ Hudba: Jim Henrikson, Pietro Mascagni +++ ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Na snímku mi vadila špatná choreografie ringových soubojů, ještě k tomu mizerně prostříhaná. Jinak se mi líbila po scénáristický stránce napsaná postava Jakea La Motty, který byl neuvěřitelný tupec, ztvárněný Robertem De Nirem. [6,5/10] (Chartoff-Winkler Productions) (Technicolor /// Produkce: Robert Chartoff, Irwin Winkler /// Scénář: Paul Schrader, Mardik Martin podle knihy Jakea La Motty, Josepha Cartera a Petera Savagea /// Kamera: Michael Chapman /// Hudba: Pietro Mascagni /// Oscar: Robert De Niro (herec), Thelma Schoonmaker (střih) /// Nominace na Oscara: Irwin Winkler, Robert Chartoff (nejlepší film), Martin Scorsese (režie), Joe Pesci (herec ve vedlejší roli), Cathy Moriarty (herečka ve vedlejší roli), Michael Chapman (kamera), Donald O. Mitchell, Bill Nicholson, David J. Kimball, Les Lazarowitz (zvuk)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Výtečná stavba, jedinečné zpracování a skvělá pointa. Scorsese předkládá vlastní pohled na zákulisí boxu a vypráví prostý příběh o úspěšném člověku. Čím výše na vrcholu, tím strmější pád - o tom Zuřící býk je, to se snažil režisér divákům vzkázat. Životní story jako každé jiné, okořeněné navíc tématikou populárního sportu. Mnohačetným srovnáváním s Rockym nerozumím, tohle je zcela jiný snímek - mě připomínal spíše gangsterské filmy s Al Pacinem, anebo sérii Kmotra. De Niro výborný, Torturra jsem přehlédl (to si nikdy neodpářu), ale nekoukal jsem úplně střízlivý, takže... Jinak český dabing totálně otřesný, myslím, člověk se asi musí stále přesvědčovat o tom, že originál je prostě ORIGINÁL. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Černobílý autobiografický skvost, který je nejen nejlepším nemafiánským filmem Martina Scorseseho, ale řadí se i k absolutní špičce boxerského subžánru. Paradoxní je na tom to, že scének z boxerských klání by se dalo spočítat na prstech jedné ruky. Zuřící býk vyniká někde jinde. Ve scénáři. Ve scénáři, který je spjat s postavou násilníka a cholerika LaMotty. První spolupráce trojice De Niro – Pesci – Scorsese dopadla více než na výbornou. De Niro se roli naprosto odevzdal. Jde to vidět nejen na fyzické přípravě, ale i psychické. Řada nezapomenutelných scének, detailní kamera, kompozice, stylizace, násilí. Scorsese zde sahal po Oscaru jako nikdy předtím a tenhle nezdar shledávám jako jednu z největších chyb v historii akademie. Co chcete víc než dokonalost? [Přesná stopáž: 124 min] ()

Galerie (141)

Zajímavosti (86)

  • Výkon Roberta De Nira (Jake LaMotta) byl časopisem Premiere vyhodnocen jako desátý nejlepší herecký výkon všech dob. (don corleone)
  • Domácí video bylo záměrně barevné ze dvou důvodů – aby se odlišilo od celého filmu, a protože v té době bylo velmi populární používání nové 8mm barevné kamery. (don corleone)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Joker dostane vlastní film

Joker dostane vlastní film

23.08.2017

Studio Warner Bros. na Comic-Conu oznámilo 8 nových přírůstků do svého filmového vesmíru. Teď se ale objevily zprávy, že nepůjde o jediné adaptace comicsů od DC, které nás čekají. Warneři totiž… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Reklama

Reklama