Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byla May malá, měla jediného přítele - ručně vyrobenou panenku Suzy. Teď je May velká a jejím jediným přítelem je stále Suzy. Pak se ale May seznámí s filmařem Adamem. Věcí, která se na něm May nejvíce líbí, jsou - jeho ruce. U další známé, Polly, obdivuje její krk. May se prostě na lidech líbí jen některé části. A protože ví, že jediná možnost, jak získat přítele, je ručně si ho vyrobit, pustí se do toho. Začne z uřezaných lidských částí skládat ideální tělo. Není pravda, že by May neměla ráda lidi. Má je ráda. Částečně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Všechny ty řeči o "May", že není vlastně horrorem jsou pravdivé. "May" se skutečně mnohem víc blíží dramatu, ale serióznost v ní nehledejte. Hlavní hrdinka je totiž skutečně psychicky nemocná a i když tušíme, že za tím stojí především traumatizující zkušenosti z dětství podtržené negativním působením panovačné matky, je nutno přiznat, že jde pouze o velmi hrubý psychologický nástin - a tím si tvůrci podřezávají větev sami pod sebou. I když totiž Angela Bettis dokáže chvílemi vylovit z May kousek lidství, její snaha se utápí v těžkopádné konstrukci motivací, podivností a místy dokonce morbidního humoru - najděte si pak k May vztah. A přitom právě ona vychází z celého osazenstva nejlépe - k May můžeme alespoň do určité fáze cítit lítost, k ostatním ani to ne..."May" se zaštiťuje poselstvím tvrdícím, že "Nikdo nechce být sám", které ovšem s ubíhající stopáží začíná působit velmi triviálně a závěrečná (dost nechutná) scéna prozrazuje jediné - deformovanost a nefunkčnost výpovědi, o kterou se scénárista a režisér Lucky McKee zřejmě snažil. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Film, který má diametrálně odlišné hodnocení na csfd a imdb a který se na zámořských hororových serverech objevuje v žebříčcích nejpovedenějších snímků po roce 2000, ale u nás mu téměř nikdo nevěnuje pozornost. Pravda, jak už to tak bývá, se nachází někde mezi těmito dvěma mantinely. May je totiž, ač se to od pohledu nezdá, poměrně hodně těžko uchopitelný film. Zásadní chyba je v očekávání teenagerského hororu - tak do filmu nemáte šanci proniknout. Ne, ne, May je psychologickým dramatem se spoustou alegorických prvků a abstraktním dějem. Proto nemusí být herecké výkony špičkové (kromě May samotné), proto nemusí být jednání ostatních postav logické. Anebo jinak - zápory tohoto filmu nejsou skutečnými zápory, nýbrž pouze subjektivně negativně vnímanými neutrálními jevy. Aneb kdo to vidí, ten to vidí, kdo to nevidí, tomu to nevysvětlíte. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než se na filmovém plátně objevila Ester (Orphan, 2009), která však oproti dívce z tohoto filmu disponuje vyrovnanou povahou bez známek lability, chladnokrevností, je uvědomělejší svých činů, a díky svému zdánlivě obyčejně vypadajícímu a normálně působícímu zevnějšku (za kterým však skrývá čiré zlo), působí mnohem více děsivěji, tady byla May. A s tou také "něco není v pořádku." Ta holka je opravdu velmi slušný cvok a Angela Bettis opět předvádí svůj skvěle psychopatický výkon. Nedokážu si ji vůbec představit v postavě nějaké normální dívky či obdivované krásky. Svou osobitou zvráceností a narušeností dokáže s přehledem překonat skutky i těch nejznámějších sériových vrahů. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Divnější než May je spíše režisér, který se následující hodinku a půl utápí v podivínství všeho druhu a rozbředlém ději. Ten se snaží „zašít“ dohromady erotickými scénami případně nechutnostmi všelijakého druhu (působí však prázdně). O lidech s pokřiveným vnímáním reality byla natočenou spousta dobrých filmů. To se ovšem o tomto říci nedá. Atmosféra se ztrácí již při úvodních titulcích, herecký výkon hlavní herečky je nepřesvědčivý a vlastně všechno působí jaksi „divně“. Každopádně, když si neumíte najít přátele, nedělejte si je. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Viděno v televizi s očekáváním nepříliš kvalitní zábavy. Musím ale s radostí říct, že moje očekávání se nenaplnila a May jsem si dokonale užila. Angela Bettis hraje jednu z nejdivnějších postav, jaké jsem kdy viděla - chvíli se rozpačitě usmívá a kouká do země, jindy zase umí pěkně kousat a nakonec zabíjí s naprosto vyšinutým a jakoby zasněným výrazem ve tváři. Slovo, které by tento psychedelický horor vystihovalo nejlépe, je samota - na May má její osamění takový efekt, že i když se snaží, je od začátku jasné, že se svým okolím nikdy nebude mít normální vztahy. Od začátku tedy víme, jak to musí nutně dopadnout, ovšem na škodu to není, protože sledovat May a její postupný pád do šílenství bylo opravdu fascinující. Co dodat? Snad jen, že 51%, které tomuto filmu uživatelé přidělili, mi opravdu nepřijde fér, tenhle film má na víc... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Anna Faris přijala roli Polly, protože se jí zdálo vzrušující hrát lesbu, která se „zamiluje“ do podivné dívky, která má chuť si poskládat z lidských částí svého vlastního kamaráda. (lyukassza)
  • Jméno přítele, kterého si May nakonec vytvoří, je Amy, což není jen anagram May, ale i slovní hříčka na Ami, což znamená francouzsky přítel. (hladass)
  • Režisér Lucky McKee si ve filmu střihl malé cameo, jako muž, který byl se svou přítelkyní ve výtahu. (hladass)

Reklama

Reklama