Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Clint Eastwood jako neúprosný šerif stíhající zločince v ulicích New Yorku. Pomocník arizonského šerifa, samotářský sympaťák Walt Coogan, odvádí dopadeného vraha z vězení, aby jej v New Yorku předal spravedlnosti. Zatčený muž mu ale s pomocí bývalých kumpánů uprchne v ulicích Manhattanu. Coogan se rozhodně nechce vrátit domů s pokaženou profesionální ctí a pokouší se uprchlíka najít v prostředí velkoměstské džungle. Jde vytrvale po jeho stopě, přitom potkává místní holky, pasáky, zloděje, mladé hippies i místní policajty… Představitel tvrdých, svérázných a osamělých mužů Clint Eastwood je dobře znám z kriminálek Drsný Harry, Neúprosný, Každý způsob je dobrý, Náhlý úder a celé řady dalších titulů. Největší úspěch si získal ve westernech Sergia Leoneho Pro hrst dolarů a Pro hrst dolarů navíc. Právě film Cooganův trik, který byl natočen v roce 1968 režisérem Donaldem Siegelem, předurčil Eastwoodův typ (drsňáckého detektiva), jak jej známe z dalších titulů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (123)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Clint tady hraje zástupce šerifa z Texasu... chci říct z Arizony, sbalí tu snad nejvíc ženskejch ze všech svejch filmů, zmlátí spoustu chlapů, dělá neuvěřitelný ksichty a má skvělý hlášky. Vedle něj je tu skvělý Lee J. Cobb, který hraje byrokratického policejního inspektora a také je tu vynikající hudba Lalo Schifrina (hlavní motiv připomíná něco mezi westernem a kriminálkou). Tím bohužel končí klady. Děj je strašně natahovaný a není tak zajímavý, a konec se moc nepovedl. Takže nakonec jenom cca 70%. ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Hodně se mi na tomhle filmu líbilo, že to vypadalo jako příprava diváků na to co přijde. Do tohoto roku byl Clint Eastwood známí jako drsný muž z mnoha westernů a během sedmdesátých let pak jako hodně drsný polda. Tady je jeho postava někde uprostřed. Člověk, co je srdcem kovboj, se ocitne v nechutném New Yorku, kde bude muset ukázat, jak drsný je polda. Avšak ne všechno se mi na tom filmu líbilo tak, jako právě jeho zařazení v herecké kariéře Clinta. Myslím, že třeba vyobrazení New Yorku jako stoky bylo opravdu hodně nadnesené. A co si budeme povídat, on ani stát Texas, teda stát Arizona nebyl zrovna růžový sad. Čekal jsem malinko víc než-li jsem v konečeném zúčtování dostal, ale podívat se na to není ztráta času. ()

Reklama

voleman 

všechny recenze uživatele

Celkově poměrně netradiční krimi. Ze začátku mě tenhle film oslovil a bavil, ke konci mu ovšem docházel dech a tak z toho nakonec vyšel jen průměr. Zajímavá hudba a ještě dost mladý, ale výborný Eastwood, to jsou dvě určitě pozitivní faktory. Délka je sice rozumná, ale některé scény mi stejně přišli skoro zbytečné. 65% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Styl to má, to jo. Jak se tenhle film líbí ženám, to ale nevím. Coogan by správně při zjištění, že Ringerman není připraven k eskortu, měl sklapnout podpatky a vrátit se dopravním vrtulníkem zpátky do Arizony. Ale to by nevznikl tenhle film. Je silně genderově nekorektní, Eastwood se chová jako debil a primitiv a co je hlavní, skoro vůbec v ničem nemá pravdu. Je s podivem, že i na tomhle vystavěl svou kariéru. Jako krimi Siegelův kousek za moc nestojí, víc se mi líbil začátek v pustině než konec v parku. Jezdit na motorce asi musel umět už na západě, jinak si to neumím vysvětlit. Susan Clark se na heliportu chová jako pipka, hodně ponižující zjištění pro ženy. Eastwood po celou dobu nehne brvou a patrně jenom chybějících 20 let a 20 kilo svalů mu zabránilo, aby si zahrál Terminátora. Je totiž hrozně Arniemu podobnej. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kovboj Clint Eastwood prechádza nielen žánrovo ale aj filmovo z divokého západu do civilizácie a naráža na nepochopenie v cudzom svete. Nie je zvyknutý na zákernosť, odpor úradov, ani na moderné ženy. Hrdina, ktorý sa netrafil do svojej doby, ale vo filme nepôsobil trápne, a aj v drogovom dúpäti sa nestratil. Na Clinta veľmi neobyčajný film, škoda, že ma záverečná naháňačka tak nudila a bolo mi celkom jedno, či ho nakoniec dolapí alebo nie. –––– Co je to tam dolu se všemi? Moc sluníčka? –––– Tohle není žádná ohrada pro krávy. Tohle je New York a máme svůj systém. Není to nic moc, ale nám se to líbí. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (5)

  • Původně měl film režírovat Alex Segal, který ale odstoupil těsně před začátkem natáčení. (facojurka)
  • Ve filmu vejde šerif Coogan (Eastwood) do nočního klubu kde se na plátně promítá Tarantula, v němž si Eastwood střihl malou roli (nebyl uveden ani v titulcích). (Roztržitý Luke)
  • Podle Eastwooda režisér Don Siegel během natáčení neustále vtipkoval. Dokonce Clintovi říkal: „Pokud ten plán vyjde a film bude úspěšný, všechnu chválu shrábnu já. Ale jestli to fungovat nebude, byl to tvůj nápad.“ Eastwood a Siegel byli dlouholetí přátelé. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama