Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (106)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Asi nejreálnější a nejdetailnější vyobrazení rozdílů mezi západním a východním myšlením a kulturou, co jsem ve filmu či seriálu viděl. Je až fascinující, jak si dva civilizované národy mohou kvůli nedostatku tolerance, přizpůsobivosti a pocitu vlastní nadřazenosti nerozumět. Úžasný příběh, skvělí herci, slušná výprava, výborná hudba a kamera, díky tomu všemu je tento na svou dobu výjimečný televizní projekt pořád velmi "živý". Jako jediná mě iritovala obludná romantická linie, která ve třetí čtvrtině dostávala hodně prostoru ("Strašně tě miluju, má lásko." - "Ale ne tolik, lásko, jako miluju já tebe."). Brrr! :-) ()

CerKar 

všechny recenze uživatele

Nádherně zpracovaná milovaná předloha. Jelikož je tomu již nějaký pátek, co jsem Clavellovu knihu četl, nemůžu být typický škarohlíd prohlašující, že "tohle přece zfilmovaný bejt nemůže". Osmihodinová minisérie nebyla omezena formátem celovečerního filmu a tak vás Jerry London prostě zatáhne do Japonska přelomu 16. a 17. století a pohled je to vskutku detailní, náderný, skvělý ... Jinak bych asi těžko zvládl devítihodinový maraton :o) ()

Reklama

mosem 

všechny recenze uživatele

Seriál, který by neměl být jen prostě srovnáván s knižní předlohou. Každé má své přednosti. Kniha dává prostor fantazii a je v některých momentech jakousi kvasistudií mentality a diplomacie v Japonsku v 17. století. Seriál pak ukazuje Japonské reálie, které jsou pro nás - vychované ve středoevropské kultuře a v dnešní době, jen těžko představitelné. Oceňuji, že některé scény, které jsou v knize líčeny poměrně syrově, nevedly režiséra k potřebě stejně brutálního zobrazení (i když si myslím, že kdyby se seriál natáčel o 30 let později, už by se tahle "jemnost zobrazení" vytratila. Vytknul bych snad jen to, že mohlo být více japonských dialogů a jejich doprovod titulkem, seriál by pak jistě působil ještě autentičtěji. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné TV spracovanie riadne tlustej knihy, ktoré vystihuje jej náladu aj napriek posunu k popularizácii predostretých tém a - čuduj sa svete! - aj po vyše štvrťstoročí svieže (akurát Marikó sa mi vtedy páčila viac, teraz je ale zase autentickejšia). Ako kultúrno-historický exkurz do pre našinca najpríťažlivejšej etapy pohnutej japonskej histórie pochybné (nie však nezmyselné), ako dobrodružný seriál... bezkonkurenčné! ()

Ukko 

všechny recenze uživatele

Poměrně vydařený výlet do raně novověkého Japonska, který se snaží (narozdíl od Posledního Samuraje) aspoń trochu ctít dějiny. Hezké na něm je, že je poměrně popisný a tak krom zápletky se divák dozví i spoustu zajimavých informací z japonského prostředí. Potěší i dobré herecké obsazení a dobrá hudba. Celkově seriál funguje a je na co se dívat. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Niekoľko týždňov pred premiérou seriálu ho v snahe zvýšiť záujem verejnosti vyšli herci oblečení v samurajských odevoch spropagovať do ulíc New Yorku, zatiaľ čo v prístave kotvila replika lode Erazmus. (Dr.Cilka)
  • V české televizi bylo možné vidět dvouhodinový sestřih seriálu pod názvem Zajatec japonských ostrovů. Násilné a sexuální scény byly vystřižené. (Terva)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama