Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majitel půjčovny lodiček a převozník Ryba sídlí celý život v domku u řeky, která se často stává osudnou pro plavce i sebevrahy. Protože jsou však Rybovou zásluhou mnozí tonoucí zachráněni, stává se Ryba velmi populární osobností celého kraje. V okamžiku, kdy už se svérázný muž chystá oslavit svého stého zachráněného nešťastníka, dovídá se o připravované regulaci řeky, která jej připraví o práci. Regulaci má shodou okolností na starosti mladý inženýr Pánek, který se zamiloval do Rybovy dcery. Když se o tom Ryba doví, důkladně se opije v několika hospodách v nedalekém městečku. Zatím se v řece topí dlouho očekávaný stý nešťastník. Jeho zachráncem se stane právě inženýr Pánek... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Burianova sláva za okupace už trošku opadávala a ani v tomto filmu už Vlasta neoplývá humorem jemu vlastním v takové míře jako dříve. Film samotný byl pojat jako veselohra o boji nového se starým, o užitečnosti regulace říčního koryta proti sentimentalitě starého Ryby, který chce zachránit toho svého stého utopence. Zatímco tenkrát autoři jistě fandili mladému inženýrovi Pánkovi, dnes by mu ochranáři přírody i jwejich rozumní milovníci dali co proto. O zachování přírodních krás se v tomto filmu mnoho ani nemluví. ()

antragus 

všechny recenze uživatele

A opět mi přijde, že to celé stojí a padá s Vlastou Burianem. Díky němu se sem tam vyskytne nějaká opravdová zábava, jinak se mi film neskonale vlekl. Ale opravdu mě dostal Burianův Ramboidní postoj na loďce se zachráněným děvčetem v náručí hned v první scéně. Ten museli tvůrci Ramba zkopírovat. :-D ()

Reklama

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Pro mne poněkud nudná a nezajímavá komedie s Vlastou Burianem. Burian je umírněný, nehraje ztřeštěnou postavu jako např. ve filmu Provdám svou ženu a to je možná důvod, proč mi Ryba na suchu nesedla. Mám Buriana velmi rád, ale tohle bylo trochu zklamání. Leč díky Rybě na suchu můžeme vidět Vlastu v docela netradiční roli. Zaujal mě ale pan Tichý, jak ho ztvárnil Václav Trégl a rvačka v hospodě. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Komedie, při které se člověk ani jednou nezasměje... evidentně se tedy jedná se o velmi pokrokový kousek, který předběhl svou dobu cca o 10 let. Burian prokázal, že ani vážnější role mu nedělá problém, působí v ní velice přirozeně. Jeho převozník je jenom zdánlivě zpátečnický, z dnešního pohledu se jedná o člověka s vrcholně moderními názory, neboť jak známo, regulace povodním nezabrání, naopak zhoršuje jejich dopad. Nejen proto mi ho bylo trochu líto, dále jsem v něm viděl další oběť toho, že Bůh obdařil člověka deseti prsty. Kdybychom jich měli jen devět, postavili by Burianovi pomníček už po 81. zachráněném a nemusel se tolik vztekat. Narozdíl od Buriana Vejražka opět dokázal, že se svým fyzickým fondem (zejména tedy gezichtem) nemůže uvěřitelně zahrát žádnou o chlup kladnější postavu než je ďábel, nacista nebo kapitalistický vykořisťovatel. A jak mám rád Trégla, ukázalo se, že na kvalitě scénáře doopravdy hodně záleží. Zatímco v jiných filmech je jeho typické přehrávání velice legrační, tady se zvrhlo v nepříjemné blábolení a vzteklé gestikulování ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Na nejlepší burianovky samozřejmě nemá, ale pořád je to velmi dobrý film. Spíše než o legraci zde jde o jiné věci, třeba o uznání dobrého člověka, nebo o to, že se člověk má prát se životem, a ne hned páchat sebevraždu. Protektorátní filmy měly obecně hlubší poselství než poněkud mělké kousky z let třicátých. Vlastík zde ukázal, že je rovněž velmi dobrý herec, a ne jen komik. V tomto ohledu se "Ryba na suchu" řadí k "Revizorovi" či "U snědeného krámu". Ve vedlejší roli opět skvělý pan Trégl. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Mimo ateliéry se natáčelo v Bechyni a Černošicích. (John Dunbar)

Reklama

Reklama