Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Spielberg za kamerou ještě jako mladý pionýr, daleko daleko do Indiana Jonesů a do Jurského parku. Ovšem za Duel by si bobříka za originalitu a napínavost zasloužil, to je fakt. Námět filmu sám o sobě jest stejně složitý jako kontrukce propisky na jedno použití a v rukou leckterých režisérů by z něho vzešel nekoukatelný spektákl. Jenomže Steve je Steve a ten by i z písečné duny vydoloval diamant, takže máme tu čest s napínavou podívanou, nervy dráždící hudbou, v které se smyčce zařezávají přímo do vašich nervů. Skvělá kamera, stylistika záběrů, střih, prostě hohle všechno vás silně vtahuje do děje a psychologický boj muže za volantem běžného osobního automobilu neznámé značky s řidičem náklaďáku děsivého vzezření vás rozhodně nenechá znuděně sedět v křesílku. Souboj Davida s Goliášem, Trabantu a Cadilaku, koloběžky a endura. Zkrátka jestli vám vůně beznzínu a rozpáleného asfaltu není cizí, no a nejenom vám, tohle stojí za tu hodinu a půl investovaného času....... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh, skvělá, krásně čitelná gradace. Nekonečná silnice, dvě vozidla. Oběť a monstrum. Absurdita situace je o to vážnější, že se jí všichni, komu se o ní hrdina snaží říci, smějí. Pomocí minimálních prostředků Spielberg natočil debut, v němž stanovail většinu svých budoucích postupů. S těhonou manželkou se na konci filmu hrdina neobjímá. Naštěstí:-) ()

Reklama

Suzie05 

všechny recenze uživatele

Možná, že Duel pro něco takového není zrovna nejvýstižnější název (spíš Bitva o holý život nebo tak něco). Ale musím uznat, že je Duel až ohavně napínavý a dokonce i poměrně tajemný. Ačkoliv jsem celou dobu soucítila s řidičem červeného Plymoutha, stejně jsem fandila kamioňákovi (vždycky se budu hluboce klanět jeho řidičským schopnostem) a přála mu aby rozšrotoval tu červenou herku a jeho značku si přidal k těm ostatním. Já hraju na maso. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 2/10 Děj 7/10 Hudba 4/10 Efekty 8/10/// +minimalistický rozpočet, prostředí, námět, kamera -slabé obsazení, mohlo být klidně napínavější/// No težko se to hodnotí, nenudil jsem se, ale čekal jsem více. Mohlo do děje být klidně zahrnuto víc postav a nebo nějaký charismatický herec. Ale zase se dá říct za málo peněz hodně muziky, to obdivuji./// Celkem 57%/// ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

82% - Napínavé, alegorické, akční... Někdy mám pocit, že filmy udělané za levný peníz mají v sobě mnohem víc šmrncu. Perfektní práce s napětím dělá z Duelu výborný film. Scénář se mi taky moc líbil, já mám rád, když to má myšlenku. Kdyby film skončil trochu rozumněji, byla by to pro mě solidní Kafkovina, a já bych to ohodnotil plným počtem. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Původně se mělo jednat o klasický velkofilm pro kina, když však dostal režii na starost Spielberg, film natočil pouze pro TV. (Chrustyn)
  • Když vyjede David Mann (Dennis Weaver) po své první zastávce u čerpací stanice, ukazuje tachometr jeho vozu 4 764 ujetých mil. Po úvodní honičce, která dle jeho vlastních slov trvala asi 25 minut (ve filmu tento úsek uplyne za cca 6 minut), ukáže záběr na palubní desku číslice 5 129 mil. Je opravdu nemožné, aby během této doby oba vozy ujely 365 mil. (Robbi)
  • Trofejních poznávacích značek na tahači Peterbilt je celkem osm. Jsou ze států Nevada, Wyoming, Idaho, New Mexico, Arizona, Montana (těchto šest je na předním nárazníku), California (pod předním nárazníkem a na přívěsu). Pokud budeme brát tu poslední jako patřící vozu, tak ta je WM 3227. (Robbi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama