foto

Juraj Herz

  • nar. 4.9.1934 (79 let)
    Kežmarok, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, scénárista a herec Juraj Herz se narodil 4. září 1934 ve slovenském Kežmarku. Ke konci války byl spolu s rodiči deportován do koncentračního tábora. Po válce studoval na bratislavské Střední uměleckoprůmyslové škole fotografii a po ní na loutkářské fakultě DAMU režii a herectví. Poté spolupracoval jako režisér a herec s divadlem Semafor. Do menších úloh byl obsazován i ve filmech a brzy začal pracovat na Barrandově také jako asistent režie a pomocný režisér, mimo jiné na filmu Obchod na korze režisérské dvojice Ján Kadár - Elmar Klos.

Jako samostatný režisér debutoval roku 1965 středometrážním snímkem Sběrné surovosti podle povídky Bohumila Hrabala. V následujících letech bylo zřejmé, že do naší kinematografie vstoupil talentovaný originální tvůrce, který se se stejnou jistotou a elegancí pohybuje na poli psychologického dramatu (Znamení Raka, Petrolejové lampy), komedie (Kulhavý ďábel, Holky z porcelánu), tragické grotesky (Spalovač mrtvol), hororu (Upír z Feratu), stylizovaného romantického příběhu (Morgiana) a v neposlední řadě i působivé pohádky s tajemnou atmosférou (Panna a netvor, Deváté srdce, Přezůvky štěstí). Jeho filmy se vedle žánrové různorodosti vždy vyznačovaly smyslem pro budování napětí, ale také smyslem pro humor (často černý), mimořádná pozornost byla věnována výtvarně stylizované stránce obrazu i promyšlenému výběru a vedení herců.

Juraj Herz ve své znamenité a úspěšné sérii filmů pokračoval také po roce 1987, kdy emigroval do NSR. Dále natáčel klasické i moderní filmové pohádky (Žabí princ, Hloupá Augustina, Císařovy nové šaty), více se věnoval tvorbě dokumentárních TV filmů i seriálů pro různé televizní společnosti v Německu, Rakousku, Francii i USA. Od začátku devadesátých let střídavě točí v České republice a v zahraničí filmy i dokumenty, inscenace a seriály, působí jako divadelní režisér v činohře i v opeře. Za vlastní filmovou tvorbu získal řadu domácích i mezinárodních ocenění, včetně velkých cen na festivalech v Karlových Varech, v Monte Carlu, v Chicagu aj. Vedle toho byl vyznamenán Velkou cenou bavorské televize a Státní cenou Bavorska.

Zdroj: katalog 44. MFF pro děti a mládež Zlín 2004

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2015 Cesta do Říma
2014 Slovensko 2.0
2011 Vůně kávy (TV film)
1993 Císařovy nové šaty
Hloupá Augustina
1987 Gagman (TV seriál)
1986 Přezůvky štěstí
1981 Buldoci a třešně
Upír z Feratu
1979 Křehké vztahy
1978 Deváté srdce
1977 Což takhle dát si špenát
1975 Holka na zabití
Pacho, hybský zbojník
1971 Touha Sherlocka Holmese
1970 Fantom operety (TV seriál)
Psíčci lorda Carletona (TV film)
1968 Byt
Kulhavý ďábel
1966 Dýmky
Slečny přijdou později
1965 Obchod na korze
Volejte Martina
1964 Kdyby tisíc klarinetů
Limonádový Joe aneb Koňská opera
1962 Neschovávejte se, když prší
Ticho, ticho, ticho (TV film)
Transport z ráje
1961 Každá koruna dobrá

Dokumentární

2010 Film o filmu: Habermannův mlýn (TV film)
Film o filmu:Petrolejové lampy
25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Ilínek (TV film)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
13. komnata Andyho Hryce (TV film)
2006 13. komnata Dušana Kleina (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1999 Nevyjasněná úmrtí: Oči Petra Čepka (TV film)

TV pořady

2013 Artefakta (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Těžká léta československého filmu 1969 - 89 (TV pořad)
2010 TOP STAR Extra (TV pořad)
2008 Hvězda mého srdce (TV pořad)
Hvězdný reportér (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)

Hudební videoklipy

1963 Oliver Twist (hudební videoklip)