Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Radyo 

všechny recenze uživatele

James Dean "stokrát jinak", aneb pokaždé v rebelské roli. I tady ukazuje své herectví naplno a zastiňuje i jiné hvězdy filmu Elizabeth Taylor a Rocka Hudsona. Příběh je sice pořádně natažený do délky, nicméně se jej aspoň podařilo díky tomu pojmout v co největší šíři. Milovníci "pamětnických" filmů si asi při sledování budou libovat. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Pocitov a myšlienok je mnoho,slová sa však hľadajú len ťažko.Azda len toľko-nádherné,famozne,veľkolepé. S veľkou pokorou a bez zámeru kritizovať súčasný filmový priemysel musím konštatovať,že to najlepšie,najkrajšie a najhodnotnejšie z oblasti filmu tu už dávno bolo a späť žiadna cesta nevedie.Svet sa jednoducho zmenil a s ním aj herci,režiséri a diváci.Našťastie ešte nie sme tak celkom imúnni voči sentimentu a melancholii,ktoré v nás dokážu vyvolať filmy z časov dávno minulých,ked všetko bolo akési krajšie,farbistejšie a ľudskejšie. Obor je nádherný svojou priamou,nekonplikovanou výpovedou o láske,nenávisti,pochopení a odpúšťaní,bez prehnanej psychologizácie sonduje v hlbke ľudskej duše a necháva vyniknúť natur a vôňu človečiny. Môj špeciálny obdiv patrí Jamesovo Deanovi,ktorý v sebe choval génia tak veľkého,že by s prehľadom strčil do vačku svojich smiešnych texasiek polovicu dnešného Hollywoodu. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo rozhodne lepšie. Nepopieram tu istú ságovitosť, v ktorej sa niektoré charaktery pekne vykreslili, no celkovo mi prišiel ten príbeh až moc naivný. Tiež všetci ospevujú J. Deana no pravda je taká, že predviedol iba priemerné štandardné herectvo, nič extra pamätné. Naviac tu ani veľa nehral. Na druhú stranu sa tu ale podarilo vykresliť celkom slušnú atmosféru amerického juhozápadu a potešil aj pohľad na mladučkú E. Taylor. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkolepá sága trpělivě popisující americké osudy dvou generací jedné texaské rodiny, či spíše pravého syna svého rodu, kterému do života vtrhne jeho nastávající, poněkud emancipovaná a svobodomyslná, a způsobí mu tak mnoho problémů i nečekaných nejasností ve vlastním životě. Hodně zjednodušeně by se příběh mohl rozdělit na hledání vzájemného porozumění mezi odlišnými novomanželi, a po alespoň smírném vyrovnání tohoto zase řešení obvyklých problémů s dětmi, které pochopitelně neplní stoprocentně očekávání svých rodičů. (Např. jiné představy o svém dalším životě, profesním uplatnění a volbě partnera). Důležitou roli tu pak též hraje rasová otázka, kdy film pomalu přiznává, že i Mexikáni jsou vlastně Texasané. Co však dodává filmu něco navíc, je nádherně rebelská postava Jetta Rinka (vynikající James Dean), která se mění ze zpočátku sympatického klacka až na namyšleného, nespokojeného ospalce, což velice dobře ukazuje odvrácenou stránku "amerického snu". ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Dallas: The Origin. Epická sága mapujúca texaskú rodinu naprieč asi troma desaťročiami sa vyznačuje dobovými neduhmi (príliš knižné, uťahaná minutáž, občas horšie masky starnúcich tvárí), ktoré ale čiastočne vynahradzuje skvelý casting (Rock, Hudson, James Dean, či Elizabeth Taylor), či miestami pokrokové témy (rasizmus a skvelá scéna v kaviarni). ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • V scéne, keď sa Bick (Rock Hudson) v posteli rozpráva s Lesley (Elizabeth Taylor) o deťoch, číta si noviny, na zadnej strane ktorých je jasne vidieť slávny americký pravidelne vychádzajúci komiksový strip "Mutt & Jeff". (Madsbender)
  • Až do roku 1978 a příchodu Supermana byl Giant nejvýdělečnějším filmem Warner bros. (candy_daze)

Reklama

Reklama