Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

poz3n 

všechny recenze uživatele

No na tomhle filmu mě zklamalo téměř vše vyjma přítomnosti Jamese Deana a Elizabeth Taylor. Ale i jejich herectví korespondovalo s duchem celého filmu, tudíž i oni pro mě byli vlastně zklamáním. Gigant od začátku až do konce sbírá jedno předvídatelné klišé za druhým. Charaktery postav jsou neuvěřitelně ploché, těžko uvěřitelné, prostě hrozně umělohmotné. Každá z postav si omílá tvo svoje pořád dokola, za celý film se tak vlastně téměř nic nestane. Stárnutí postav je směšné, mladí herci s tunou vtipného makeupu a s intenzivním modrošedým přelivem ve vlasech, který celou tu frašku v závěru brilantně dokresluje. Gigant se pro mě stal 200 minutovým nudným mučením, které v samotném závěru dospělo do tak absurdních scén, že jsem se alespoň zasmál. Pakliže je pro 3 hodinový film literární předlohou povídka, nelze se asi divit, že výsledek je zdrcující. 2/10 ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Vezměte obrovský kus kýče snad ze všech složek, které dělají film filmem, přidejte ještě větší kus amerického patosu, vařte to nejméně tři hodiny a máte tohle dílo, které musíte brát s nesmírnou rezervou, abyste ho strávili ve zdraví, něco z toho měli a nestal se z toho jen odpad. No, chvílema to dá zabrat, abyste se od srdce nezasmáli tam, kde asi nemáte, ale i tak se jedná o hodně slušně odvedenou megalomanskou práci. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Monumentálna romantizovaná silná dráma ságy rodu Benedictovcov o súboji klanu veľkostatkárov s megalomanským ropným magnátom. Úžasný film plný emócií a dramatických osudov, v ktorých nechýba láska, nenávisť či tragédia. Jeden z najsilnejších hollywoodskych príbehov 50.-tych rokov s hviezdnym obsadením, korunovaným epickou trojicou Taylorová-Hudson-Dean vo vrcholnej forme. Pôsobivé južanské drámy s Elizabeth Taylorovou absolútne žeriem. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DNES PLATÍ ČO JE VEĽKÉ, TO JE STARÉ." ,,TAKŽE VEĽKÉ UŽ NIE JE DOSŤ DOBRÉ?" __ ... alebo inak povedané, čo je veľké, to je staré a už neaktuálne; je jedným z leitmotívom filmu, ktorý nachádza uplatnenie aj v súčasnosti. So sledovaním Obra som kvôli jeho obrej dĺžke otáľal veľmi dlho, napokon som ho zhltol ako malinu na dve pozretia, pričom bez prerušenia by som nemal problém pozrieť si ho na jeden záťah. Natoľko ma zaujal. Veľké epické rozprávanie o tom, ako sa z upachtených rančerov stali ropní magnáti a vážení občania nepochybne vie o diváka vyvolať asociáciu pôsobiacu prequelom k Dallasu. ,,Obor" sa však ako trojgeneračná rodinná sága, ktorá sa vo vedľajšej dejovej línii zaoberá otázkami rasizmu a vykorisťovania menšín, čo v čase vzniku filmu mohlo vyvolať toľko kontroverzie, že sa akademici rozhodli prisúdiť mu Oscara iba za réžiu a uprednostiť tak nekonflitkný a trocha komediálnu Cestu okolo sveta za 80 dní, ktorá zobrala cenu aj za najlepší adaptovaný scenár (!). Ikonický je film aj vďaka poslednej úlohe Jamesa Deana v dospeláckej úlohe, do ktorej však úplne herecky nedorástol. Film je obrazovo naozaj krásny a pokiaľ si ho v budúcnosti ešte raz pozriem, dúfam, že to bude na Blu-ray a na čo najväčšej možnej obrazovke (1103. hodnotenie, 99. komentár k filmu) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sáhodlouhý, ale v délce opodstatněný, dobře zobrazený život jedné texaské rodiny, který hodně baví herecky a vývojem své hlavní postavy, s překvapivě liberálním vyzněním. Dean je tu přeci jen na vedlejší koleji, ale krade plátno kdykoli se na něm objeví, ať už jako mladý snílek průserář, nebo zpitý starý magnát. V ústředí je ale dvojka Taylor/ Hudson, v nich střet dvou různých prostředí, léta radostí, úkroků i hádek, hezky je vidět také posun od doby od obřích starosvětských rančů po rozmáchlé ropné šťastlivce, i nějaký ten jižanský progress ve věci rasismu. A dojde na fajn pěstní klání taky. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Na konci filmu je scéna, v ktorej má opitý Jett Rink (James Dean) predniesť slávnostný príhovor. Medzi Deanovými bývalými kolegami a fanúšikmi je táto scéna nazývaná "Posledná večera", pretože to bola posledná natočená scéna pred hercovou nečakanou smrťou. (Šuplík)
  • Premiéra se konala 10. října 1956 v honosném Roxy Theatr na Times Square v New Yorku. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • Původně byl rozpočet dva miliony dolarů. V průběhu natáčení se náklady vyšplhaly až na pět milionů. (candy_daze)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno