Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Většina scén byla natočena v Marfě v Texasu, včetně pouštních plání. Části ve vesnici Mexičanů se natáčeli ve Valentine v Texasu. Interiérové scény jsou natočeny v ateliérech Warner Brothers Studios v Burbanku v Kalifornii. Scéna průvodu byla natočena na letišti ve stejném městě. Několik záběrů se taky dělalo ve Virginii a v Arizoně. (Šuplík)
  • Film byl znovu uveden v Americe na podzim roku 1996 u příležitosti jeho 40. narozenin. (Šuplík)
  • Premiéra se konala 10. října 1956 v honosném Roxy Theatr na Times Square v New Yorku. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • Na začátku produkce a natáčení šel Rock Hudson a Elizabeth Taylor na drink, aby se lépe poznali. Oba se ten večer však opili. Noc pro ně končila ve 3:00 a natáčení začínalo v 5:30. Naštěstí první natáčená scéna byla svatba bez dialogů. Oba herci se celou dobu snažili, aby se jim neudělalo špatně a ve výsledku byli velice překvapeni, že točená scéna dohnala některé členy štábu k slzám. (Fugas.cz)
  • Původně byl rozpočet dva miliony dolarů. V průběhu natáčení se náklady vyšplhaly až na pět milionů. (candy_daze)
  • Až do roku 1978 a příchodu Supermana byl Giant nejvýdělečnějším filmem Warner bros. (candy_daze)
  • Ještě než hlavní ženskou roli přijala Elizabeth Taylor, byla nabídnuta také Grace Kelly. (candy_daze)
  • Poslední film Jamese Deana. Zemřel při automobilové nehodě ve věku 24 let. (M.B)
  • Aby mohol hrať scény s Jettom vo vyššom veku, James Dean si čiastočne ostrihal vlasy a prefarbil ich na šedo. (Šuplík)
  • Na konci filmu je scéna, v ktorej má opitý Jett Rink (James Dean) predniesť slávnostný príhovor. Medzi Deanovými bývalými kolegami a fanúšikmi je táto scéna nazývaná "Posledná večera", pretože to bola posledná natočená scéna pred hercovou nečakanou smrťou. (Šuplík)
  • V scéne, keď sa Bick (Rock Hudson) v posteli rozpráva s Lesley (Elizabeth Taylor) o deťoch, číta si noviny, na zadnej strane ktorých je jasne vidieť slávny americký pravidelne vychádzajúci komiksový strip "Mutt & Jeff". (Madsbender)

Reklama

Reklama