Reklama

Reklama

The Forgiven

  • Kanada The Forgiven
Trailer 1

Obsahy(1)

Bohatí Londýňané David (Ralph Fiennes) a Jo (Jessica Chastain) Henningerovi, kteří spěchají marockou pouští, aby se zúčastnili okázalé víkendové oslavy starého přítele, se zapletou do tragické nehody s místním dospívajícím chlapcem. Po příchodu do velké vily se zuřivým večírkem se dvojice snaží incident zakrýt tajnou dohodou s místní policií. Když se však objevuje otec chlapce a hledá spravedlnost pro svého syna, David a Jo jsou nuceni čelit svým činům a nést zdrcující následky. (mikki089)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (16)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

The Forgiven je vážně podmanivou a působivou podívanou, zabývající se především tématy kulturních a společenských střetů, potažmo rozdílů, a já musím s radostí konstatovat, že i když tento typ filmu není zrovna mým šálkem kávy a není zpracován stylem, který by dokázal přitáhnout davy, respektive mainstreamové publikum, tak pro diváka náročnějšího, vnímavějšího a intelektuálněji obdařenějšího, se může jednat o silný zážitek, plný emocí, působivých dramatických situací a opomenout nemohu ani parádní, velice přesvědčivé a výrazné výkony všech zúčastněných herců, samozřejmě na čele s charismatickým Ralphem Fiennesem a sexy Jessicou Chastain. Každopádně celý tento snímek je zpracován sice ve vážně pozvolnějším tempu, bez nějakých zvratů, či tvůrčích nápadů, na druhou stranu, co The Forgiven ještě dále krom výše zmíněného opravdu zdobí, tak to je výborná atmosféra, pramenící hlavně z prostředí, kde se celé toto drama odehrává, potom i množství silných momentů, navozené i díky vážně parádním, zároveň ale i dost otevřeným dialogům, bavily mě ale i skvěle vykreslené postavy, které tak působili rozhodně nenudícím a zajímavým dojmem, no a co se týče závěrečné pointy, ta byla sice očekávaná, i přesto ale silná a působivá. Jak jsem tedy již zmiňoval, tak upřímně těmto typům filmů úplně neholduji, nicméně konkrétně tento mě oslovil opravdu hodně, v mnoha ohledech mě velmi příjemně překvapil a mé hodnocení proto bude navzdory většiny zaslouženě vysoké. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Poušť je naším mořem.. ''. Uteklo celé čtvrt století a Ralph se vrátil znovu do vyprahlé pouště afrického kontinentu, tentokát už samozřejmě ne jako hrabě Almásy. A opět mu slušela o tom žádná. Už od dob Anglického pacienta mám pro tohohle charismatického Brita s vysáží aristokrata fakt slabost. Je to herec první třídy. Další velkou slabost mám pro dnes už mamču, ale pořád sakra sexy Jessicu Chastain. Pak je to slabost pro poušť všeobecně a pro britské Defendery  co ji na svých úzkých kolech brází  od Altaje pod Saharu už od padesátých let. Jen tohle dohromady ve skvělém vizuálu byl pro mne omamně smrtící koktejl pozitivních vjemů. Ale dále je tu i skvělý scénář, který fakt nutí člověka k zamyšlení se super vypilovanými dialogy. Už dlouho mi film nerezonoval v palici  po svém skončení - až  nyní. Udělat zbohatlickou párty na snobském sídle uprostřed ničeho a v rámci zápletky ukázat ten propastný rozdíl mezi konzumním opulentním světem, který se už vymkl hranicím normálnosti a světem, kde jde o holé přežití s nulovou perspektivou jakéhokoliv zlepšení byl geniální nápad. Ale aby to nebylo tak černo-bílé, je nám to ukázáno v rámci katarze  hlavního hrdiny, kterého nehoda a následné události několika dní zcela změní. Té proměně lehce rasistického bílého snobského Angličana můžeme i nemusíme věřit. Ale poušť i samo prostředí a hlavně dusivá přítomnost otce zemřelého, to vše  jistě bylo schopno pohnout i hodně zasviněnou duší duší.  Přejít ten vlastní řvoucí pocit svědomí ze zabití byť z nedbalosti není snadné.  Někde tam vzadu za tou veškerou bezstarostností, kterou když už to nejde jinak lze v zemi jako Maroko zajistit úplatky, se i u toho nejcyničtějšího člověka skrývá tato pradávná vlastnost, vložená do nás prý samotným Bohem.  A svědomí, to je mrcha. Nenechá vás být, nenechá vás spát, nenechá vás myslet a peníze na něj neplatí. Cesta do rodné vesnice zabitého a jeho pohřeb se tak skutečně mohly jevit jako dobrý nápad.   Jako projev čestného muže k úctě k zemřelého, ale i jako akt sebe pokání, za který by mohlo přijít třeba i toužebné odpuštění. Teprve pak snad svědomí utichne.---Tohle byla perfektní záležitost o střetu kultur a světů, přičemž se za ten náš člověk musí tak trochu stydět. On už opravdu začíná být dekadentní. A to si nežijeme zdaleka tak jako ti snobové a hostitelé na párty. Proti kopáčům v poušti jsme na tom tisíckrát lépe. Narodili jsme se na té lepší části světa a málokdo z nás si to uvědomuje, natož toho váží. Bereme to jako samozřejmou věc. Jsem nadšený a nechápu tady ty komenty a podhodnocení filmu. Dávám za 5 Elvisů, zase jsem si pošmákl! Doporučuji vidět. * * * * * ()

Reklama

Nellaron 

všechny recenze uživatele

Pekne vyobrazený stret odlišných kultúr. Nehostinné podmienky marockej púšte a život v nej, versus hýrivý život boháčov z vyspelých krajín. Ralph Fiennes tú hrá jedného zo zbohatlíkov, ktorý si po incidente so zrazeným marockým chlapcom postupne vstupuje do svedomia a mení pohľad na život. Ide síce o drámu, ale aj tak to bolo občas príliš natiahnuté. V každom prípade si film zaslúži určite viac ako 40%. Fiennes to zahral výborne, zobrazenie bezútešnosto života v púšti vierohodné a Jessica Chastain tu bola neskutočne sexy. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Perfektně protkané multikulti srovnání přežraný západní společností se světem kde největším bohatstvím je srdce, duše,láska a víra. Vynechám-li tydle keci, jedná se o film kterej je peprně vymakanej , hláška střídá hlášku že by u toho jeden smíchy brečel, vybroušený vztahy, snobská párty pořádaná v oáze marnosti uprostřed ničeho...paráda...super vizuál - cesta skrz Marockou poušť nádherná... asi to stojí za doporučení. .. Závěrem... Vy jste taky gay ? Ne, ale jednoho jsem šukal... to mě fakt dostalo :-) ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Zvoliť červenú farbu v titulkoch mohol iba kretén. Už to mi mohlo napovedať, aby som veľa neočakával ani od filmu samotného. Lenže veď prvoligoví herci, tak som prepadol zvedavosti. Pozor spoiler. Film sa odohráva na netradičnom mieste, konkrétne na Saharskej púšti v Maroku, kde dvaja nie velmi šťastní Angličania (pár zahrabaný až po uši v neutíchajúcich hádkach, ona sľapka, on alkoholik) zrazia v noci miestneho mladého zlodeja. Zlodej otrčí kopytá a zápletka začína. Oni totiž boli na ceste na buržoáznu oslavu dvoch gayov ukrývajúcich sa v Afrike. S tým je spojená extravagantná párty a keďže majú aj nemalé majetky, tak podplatia políciu, aby nehodu neriešila. Na scénu prichádza tatík arab a chce čosi ako odplatu podľa miestnych zvykov. Znie to fakt dobre, že? Skutočnosť už tak dramatická nie je. Kým sa zápletka začala vyvíjať, bolo to aj vcelku napínavé a od odchodu Ralpha s otcom som veľa očakával. A práve tam sa film definitívne zrútil. McDonagh nedokázal vôbec budovať napätie a už vôbec nie ho nejakým zaujímavým spôsobom gradovať. Vtedy sa film zlomil natrvalo do nudy, ktorú síce naznačoval aj v prvej trištvrte hodine, ale to ju ešte potláčali moje očakávania. Hlavná dejová linka sa nijako nerozvíjala a tie vedľajšie, ktoré boli slušne načrtnutné vlastne vyzneli v konečnom dôsledku ako úplne prázdne a zbytočné. Patrí medzi ne napríklad Džesikina nevera, pravidelne na sračku zdrogovaná mladá žaba, či gay pár a ich párty. No a všetky dejové linky boli sprevádzané množstvom a množstvom kecov a typickou marockou hudbou. Keby nám film ukazoval aspoň nejakú zaujímavú scenériu alebo miestne zvyky, človek by to mohol pozerať aspoň ako dokument. Ani to. Čerešničkou na hnusnej torte bol predvídateľný záver. Ak nie ste úplný tupec, vedeli ste čo príde. Tak okato prvoplánový koniec som nevidel asi už celé roky. Ak dám dve hviezdy, budem riadne rozšafný. Zle natočený dobrý námet. 👎👎👎. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie prebiehalo prerušovane počas roku 2020 v Maroku. Prerušovane z dôvode celosvetovej pandémie COVID-19. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama