foto

Ralph Fiennes

  • nar. 22.12.1962 (53 let)
    Ipswich, Suffolk, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Ralph je příliš dobrý herec, než aby se stal hvězdou." - prohlásil Steven Spielberg po natáčení Schindlerova seznamu, kde Fiennes ztvárnil nacistického Amona Goetha. A nikdo mu tuto informaci nejspíš nemůže vytknout. Ralph Nathaniel Fiennes se narodil jako poctivý angličan dva dny před Štědrým dnem roku 1962 Markovi a Jini Fiennesovým, jako jeden ze šesti dětí. Navštěvoval Wordsworthskou církevní chlapeckou školu,školu uměleckou a nakonec Akademii dramatických umění. Do britského Národního divadla byl přijat v roce 1987 a členem Royal Shakespeare Company o rok později.

Filmová dráha se rozjížděla velice pomalu. Ale již jeho třetí role byla hlavní, kdy v roce 1992 spolu s Juliette Binocheovou vytvořil dvojici ve filmu BOUŘLIVÉ VÝŠINY. Romantické drama však nebylo tím pravým zlomem, na který čekal. Ten se nacházel hned za rohem. A po DÍTĚTI Z MAKONU přišel onen Amon Goeth ze Spielbergova Schindlerova seznamu. Podle amerických příček záporák číslo 15 filmových dějin, ale vskutku ten nejopravdovější. S ním přišla i první Ralphova nominace na Oscara. Ten rok se to však na předávání jen hemžilo. Jedni prohlašovali nejlepší vedlejší rolí DiCapriova Gilberta Grapea, jiní právě Fiennesova Goetha, ale Tommy Lee Jones a jeho šerif Gerard všem zatli tipec.

Ralph Fiennes však neváhal a pokračoval ve svých podivuhodných projektech dál. Zábavná QUIZ SHOW či podivuhodná sci-fi STRANGE DAYS byly jen dalším mostem k promarněné (avšak skvělé) nominaci za ANGLICKÉHO PACIENTA. Od té doby střídá žánr za žánrem a jednu podivnější roli po druhé. Snad špatnými vtipy byly OSCAR A LUCINDA či MSTITELÉ. Průměrnými projekty HRANICE LÁSKY nebo KRÁSNÁ POKOJSKÁ, mezi zajímavé a nepřehlédnutelné určitě patří koprodukční SUNSHINE a rodinný ONĚGIN. O úchylném SPIDEROVI skoro nikdo neví, co si myslet a komerční hity ČERVENÝ DRAK a HARRY POTTER mají své fanoušky i odpůrce.

Tak či tak, Ralph Fiennes je jeden z mála herců, kterému se opravdu podařilo nezaškatulkovat. Svým chameleonským herectvím dokáže odehrát plachého milovníka i brutálního násilníka. Člověk se tak může těšit na každou jeho novou roli. On sám říká:"Snažím se pochopit, proč jsem herec. Vím ale jenom, že to potřebuji."

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

2016 Ave, Caesar!
Flying Horse
Kubo a kouzelný meč
2015 Man and Superman (divadelní záznam)
Oslněni sluncem
Spectre
2014 Dvě ženy
Grandhotel Budapešť
Salting the Battlefield (TV film)
Turks & Caicos (TV film)
2013 Vášeň mezi řádky
2012 Hněv Titánů
Nadějné vyhlídky
Skyfall
2011 Coriolanus
Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
Na straně osm (TV film)
2010 Cemetery Junction
Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
Kouzelná chůva a Velký třesk
Rev. (TV seriál)
Souboj Titánů
2009 National Theatre Live (TV seriál)
2008 Masterpiece Contemporary (TV seriál)
Předčítač
Smrt čeká všude
V Bruggách
Vévodkyně
2007 Harry Potter a Fénixův řád
2006 Bernard a Doris
Země slepých
2005 Bílá hraběnka
Generace X
Harry Potter a Ohnivý pohár
Chromofobie
Nepohodlný
Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka
2002 Červený drak
Hodný zloděj
Krásná pokojská
Pavouk
2000 How Proust Can Change Your Life (TV film)
Mistr zázraků
1999 Hranice lásky
Oněgin
Sluneční jas
1998 Mstitelé
Princ Egyptský
1997 Oscar a Lucinda
1996 Anglický pacient
1995 Zvláštní dny
1994 Otázky a odpovědi
1993 Dítě z Maconu
Kormorán (TV film)
Schindlerův seznam
1992 Bouřlivé výšiny
1991 Hlavní podezřelý: Cesta vzhůru (TV film)
1990 Dangerous Man: Lawrence After Arabia, A (TV film)

Dokumentární

2013 Muse of Fire
2011 Harry Potter a jeho 50 nej (TV film)
2010 Big Movie Premiere: Harry Potter & the Deathly Hallows Pt. 1 (TV film)
Nejdivočejší sen
2007 Hidden Secrets of Harry Potter, The (TV film)
Maquillando entre monstruos (TV film)
World's a Stage with John Neville, The (TV film)
2005 100 Greatest War Films, The (TV film)
2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
Ten Days to D-Day (TV seriál)
2003 Director's Journey: The Making of 'Red Dragon', A
Freedom: A History of Us (TV seriál)
100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2002 Inside 'Red Dragon' (TV film)
Intimate Portrait: Jennifer Lopez (TV film)
1996 Great War and the Shaping of the 20th Century, The (TV seriál)
Poslední z carů (TV seriál)
1990 Moving Pictures (TV seriál)

TV pořady

2015 The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
2014 Harry Potter: The Making of Diagon Alley (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The (TV pořad)
2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 164)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace