Reklama

Reklama

Vzpomínky na Itálii

  • Velká Británie Made in Italy (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Londýnský umělec Robert (Liam Neeson) a jeho syn Jack (Micheál Richardson) před lety ztratili svou ženu a matku. Navzájem se odcizili, teď se ale společně vracejí do jejich starého rodinného domu v Toskánsku, protože ho potřebují narychlo prodat. S domem se pojí dávné šťastné i nešťastné vzpomínky, které vybledly a zpustly stejně jako dům. Místo idylické venkovské vily ze svých vzpomínek najdou téměř ruinu s protékající střechou, s kusy omítky padajícími ze stropu i zdí a s plandajícími okenicemi i dveřmi. Nezbývá jim, než se tu neplánovaně zabydlet a pustit se do oprav. Přirozená nešikovnost je přinutí hledat pomoc u místních rázovitých zedníků a Jack v místním městečku doslova a do písmene narazí do Natalie, krásné majitelky malé restaurace. Jak opravy domu pokračují, otec a syn také krok za krokem opravují svůj vzájemný vztah, který během let po maminčině smrti zchátral stejně jako jejich venkovská usedlost. Půvabné Toskánsko s úzkými silničkami mezi zelenými pahorky a vinicemi, místní lidé, slunce a nesmělý počátek romantického vztahu Jacka a Natalie fungují jako nejlepší rodinná terapie. Nakonec vše vypadá, že Vzpomínky na Itálii budou tentokrát pouze krásné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (83)

Marze 

všechny recenze uživatele

Příběh nalézání cesty k sobě otce a syna již byl natočen v mnoha podobách mnohokrát a tento není moc originální ani z hlediska scénáře ani filmovými řemesly. Do příběhu se musíte ponořit emočně a pak začne fungovat. V Toskánsku jsem byl dvakrát na kole a tato překrásná krajina drží film nad vodou. A také film s tématem vyrovnání se s traumatem ze ztráty blízkého se neutápí v depresích. Je pozitivní a vřelý. Neeson podobný příběh sám prožil, proto mezi jeho synem Jackem probíhá uvěřitelný vztah, stejně jako mezi Jackem a Natálií v romantické lince, kterou znázornila Italka Valerie Bilellová. Jako každá výrazná postava je zavalena svými problémy. Ty ale působí realisticky uvěřitelně. Jen se jeho manželka , herečka, nezabila v autě, ale na lyžích. Téma potlačeného žalu a pocitu viny se silně vyvalí v jedné emotivní scéně. Ve filmu je ale více humoru než dramatu. Jiskří to v kontaktu s podivínskými domorodci a vzájemným škádlením Neesona se synem Jackem. Kata je komická postava realitní makléřky, jejíž manžel otěhotněl sekretářku a tak se přestěhovala do slunného Toskánska s vinicemi na vlnících se kopečkách. Celkově je to dost předvídatelné a snaží se toto dílko působit hlavně na vaše emoce. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky na Itálii jsou opravdu mile natočený film, který v sobě v přiměřených dávkách mísí komické a dramatické prvky. Vedle nádherných italských scenérií a jižanské atmosféry nabízí film obstojné herecké výkony, které sice v několika málo momentech působí poněkud strojeně, po většinu stopáže jsou však vesměs civilní, k čemuž určitě přispěla i skutečnost, že se v případě dvou hlavních postav jedná o otce se synem i mimo plátno. Musím se přiznat, že chvílemi byla v kině vyšší koncentrace cibule - a to zejména ve scénách spojených s matkou, protože jsem si v ten moment vždy představil tragicky zesnulou Natashu Richardson. I když jde dějově o veskrz tuctový film, jenž nemá v rámci žánru moc čím překvapit, tak se na něj pěkně dívalo a musím říct, že se D'Arcymu jeho dlouhometrážní prvotina vcelku podařila ukočírovat. Plusové body za sympaticky napsanou postavu s tváří Lindsay Duncan a miniepizodky s fretkou a dělníky. Slabší čtyři hvězdičky! ()

Reklama

xzajox 

všechny recenze uživatele

Ako taký vánok, ktorý Vás schladí v horúci jarný deň, či počas kľudnej letnej noci... Áno, takto by som nazval atmosféru filmu a nedá sa mu odoprieť, že som ho vďaka tomu pozeral s príjemným pocitom aj napriek jeho nedostatkom. O hercoch nemožno povedať nič zlé. Neeson je vynikajúci a zvyšok obsadenia nesklame. To, čo mi na filme najviac vadilo je gýč. Toľko scén som vedel predvídať a stali sa presne do bodky, ako som čakal, pretože už som to videl v niekoľkých filmoch dávno predtým. Napriek tomu sa tam však našlo aj zopár originálnych a prekvapivých detailov, ktoré potešili. Vlastne niet čo dodať. Ak potrebujete vypnúť a nechať sa príjemne ovanúť nádhernou atmosférou Toskánska, otvorte si fľašku vína, štrngnite si s niekým blízkym a určite si to pozrite. Nečakajte nič nové ani úžasné. Len to, že si pri tom príjemne oddýchnete. 64% - 3* ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky na Itálii jsou snímkem, kterým bych doslova definoval „krásný a příjemný film“. Možná s od začátku průhlednou pointou, ale velice sentimentálním nádechem, který na mě ke konci účinně dolehl. A to jsem si jen den předtím říkal, zda jsem ještě vůbec schopen projevit nějaké emoce, protože jsem u žádného filmu neřval už dlouhé roky - no, tady jsem měl co dělat. Hlavní hrdina mi sice přišel jako takový labilní blbeček, ale byla to zkrátka jeho role, které odpovídalo i herecké obsazení. Když si k tomu připíšu přítomnost charismatického Liama Neesona, mám tu dokonalý recept na večerní pohodu okořeněnou sentimentem a atmosférou Toskánska. A na Itálii obecně mám prostě slabost. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

O něco silněji působí tenhle film s vědomím toho, že oběma hlavním protagonistům se tatéž ztráta stala i v reálném životě. Liam zas pro změnu jednou rodinu nezachraňuje, ale snaží se jí stmelit, a to v krásném prostředí Toskánska, které však po hříchu není využito tolik, jak by se v obdobně tématickém filmu slušelo. Jinak je film vesměs od začátku jasně načrtnut, splní si všechny žánrová zadání a dospěje k uspokojivému konci pro všechny. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Režisér filmu James D'Arcy je známý především jako herec (Atlas mraků, Dunkerk, Avengers: Endgame) a scénář filmu napsal s tím, že bude hrát Jacka. Místo toho však dostal příležitost film režírovat a sám tak na plátně zhmotnit svou vizi prosluněného příběhu plného humoru i silných emocí. (Bontonfilm)
  • Ve filmu padne věta, že v baráku nikdo nebyl minimálně 20 let. S ohledem na to, že se děj odehrává v roce 2020, tak v baráku byl někdo naposledy v roce 2000. Na zdi pokoje hlavního hrdiny je plakát filmu Harry Potter a Kámen mudrců, ten však byl zfilmován až v roce 2001. (Tommy6)
  • Vzpomínky na Itálii přinášejí jedinečný příběh otce a syna na plátně i ve skutečnosti. Liama Neesona a Micheála Richardsona totiž spojuje víc než to, že ve filmu hrají otce a syna. Otec a syn jsou i ve skutečnosti, stejně jako ve filmu i ve skutečnosti ztratili ženu a matku. Micheál si své původní příjmení Neeson změnil v roce 2018 jako poctu své matce, herečce Natashe Richardson, která v roce 2009 tragicky zahynula po pádu na lyžích. Micheálovi tehdy bylo třináct let a se smrtí své matky se nemohl dlouho vyrovnat, nevynechal jediný večírek a smutek se snažil zapít. Film Vzpomínky na Itálii se tak pro Liama Neesona i jeho syna stal příležitostí, jak se s jejich rodinnou tragédií po dlouhé době vypořádat. (Bontonfilm)

Reklama

Reklama