Reklama

Reklama

Zahrada

  • angličtina The Garden
Krátkometrážní / Komedie / Mysteriózní / Podobenství
Československo, 1968, 16 min

VOD (1)

Jediný plot, který je opravdu živý. Groteskní podobenství režiséra Jana Švankmajera vzniklo podle povídky Ivana Krause Živý plot. S hravou nadsázkou vypráví anekdotu o muži, který ukazuje starému známému svou vilu a zahradu, obehnanou živým plotem – ovšem doslova živým, protože tento se místo keřů skládá z lidí, na které majitel vily něco ví… (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nejprve se mi zdálo, že film je úplně mimo můj terč. Pak si ale stačilo vzpomenout na dobu natočení a hned jsem tušil, oč jde. Na druhou stranu, jeden, byť opravdu geniální, nápad nemůže můj pocit nikterak vylepšit. Narozdíl od jiných si myslím, že Švankmajer měl lepší kousky. Ovšem také věřím, že uživatelka Sunwise má pravdu a já jednou budu moci dílo ještě více docenit. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Pár slov, jeden barák se zahradou, plot z lidí, kompost, jeden pán, jeho žena a jeden host. Nestačí? Ale Švankmajer z toho mála postavil geniální krátký film s velkým emočním a nádrámcovým obsahovým bonusem, který by se nevešel ani do dvouhodinového filmu. Pro mě nejlepší český film všech dob. *** Ve zkratce: Zahrada nemusí být plná stromů a zeleniny. Nejdůležitější je kompost. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

A stojí tam až dodnes!!! Zahrada se mi líbí nejen svým zvláštním pojetím, ale i samotnou zvláštní atmosférou. Kamera si vážně vyhrála, divák je po celou dobu držen ve zvláštním napětí, kam že se děj posune, jestli se to nějak zvrtne a to se mi na tom líbilo nejvíc. Stejně jako výkon Luďka Kopřivy, ze kterého šel místy vážně až děsivý pocit. ()

Nosdrolomo 

všechny recenze uživatele

Úžasné dílko na které jsem hleděl jako František z Hradce na Pepův živý plot. Krásná ukázka moci... Když toho víte na lidi dost, tak budou dělat to co jim řeknete. Skoro bych tipoval, že tenhle snímek byl natočen před příjezdem vojsk Varšavské smlouvy, ale hodně vypovídá o dalších letech a politické situaci. ()

GIK

všechny recenze uživatele

Dalo se vydržet. Celkem normální děj. Hlavně tedy první půlka - roadmovie. I když úlisní Kopřiva s Hálkem jako by jen čekali na pokyn: tak na to hošani hopsněte! Podobenství o panstvu a stafáži? Že by si protěžovaní umělci, kteří jsou jasnou a neoddělitelnou součástí establishmentu, sami do sebe takhle rýpli? A jakpak do toho pasuje, že jeden z členů elity se stane součástí plotu? Ne, ne, tohle se ve skutečnosti vůbec neděje. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Jde o první Švankmajerův hraný film a v jeho krátkometrážní tvorbě jediný snímek, který neobsahuje animovanou složku. (Facillitant)

Reklama

Reklama