Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Samotný dopad tohoto bezesporu geniálního díla si uvědomíte po odpromítání při hodině biologie ve čtvrtém ročníku gymnázia humormajícím profesorem, když se jedna ze studentek zeptá: "A kde že ti ropáci přesně žijou?". Úžasná pseudodokumentární mystifikace, která nadělá paseku ve vědomí méně pozorného diváka, stojí každopádně za zhlédnutí (nejedno)!! ()

Helixus 

všechny recenze uživatele

Velmi originální nápad, docela uvěřitelné zpracování a nakonec nevtíravý námět na zamyšlení...Místní děda je mile komický a spolu se servírováním vědeckých poznatků a domněnek je také nejreálnější...Nakonec i ten ropák samotný (na nepochybně sporé studentské prostředky) vypadá dobře...Je vidět studentská hravost, vynalézavost a novátorství...aneb jak se rodí světoznámí režiséři... ()

Reklama

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Ten pan Nedbal byl opravdu skvělý vypravěč a průvodce badatelského týmu, až jsem si myslel, že si ropáky jen vymyslel pro své zviditelnění. Toto jsem si myslel do doby než jsem viděl na vlastní oči, jak ropák skočil šipku z roury do chemického odpadu a zde proháněl samici. Jelikož ropák má rád umělou hmotu, dokonce udělal panu Nedbalovi z holinek galoše. "No bodejť! Tak to bylo a tak jsem to viděl." ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Tak jako jasně. Svěrák a legendární “dokument”. Nicméně s ohledem na stáří dokumentu nevím, jestli provedení není úmyslně tažení až na hranu parodie a zesměšnění socialistického dokumentárního stylu. Ten styl kamery (roztřesené) se skokově měděným zoomem (aby jakože hodně amatérské), mávání do kamery… atd. Prostě mě tenhle styl hrubě leze krkem. Svěrák-nesvěrák. Legenda-nelegenda. ()

Eratashi 

všechny recenze uživatele

Úžadný nápad, vymyšlené zvíře je vlastně pojetí budoucnosti v reflexi se záhubo-zkázonosnými druhotnými odpady civilizace. Ve své velikosti si společnost vůbec neuvědomuje své dopady na okolní prostřední jen proto, že to zkrátka nevidí každý den. Co oči nevidí, srdce nebolí. Již dnes je prokázán vznik nových druhů (asi jenom deset) v důsledku znečišťování přírody lidmi, což v porovnání se záhubou (totálním vyhlazením) asi 38 druhů organismů je stále malá obnova ekosystému. (čti ironicky) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Když byl Jan Svěrák pozván do USA k převzetí studentského Oscara, byl v prezenční vojenské službě. Už to byl velký problém, který v součinnosti řešili různá ministerstva, zda jej do kapitalistické ciziny pustit. A když přišlo překvapivé ano, přišel rozkaz dostavit s k veliteli pro věci politické.Tam byl proškolen z oblasti špionáže, že nesmí sdělovat nikomu tajné informace o armádě. Když režisér odpověděl, že ale žádné nemá, dostal tedy rozkaz, aby jim řekl co ví, ale po návratu do vlasti musí všechno nahlásit. (sator)
  • Prvý Ropáci, ktorých Barbara Šalamounová navrhla, vyzerali skôr ako Marťania. Jan Svěrák ale chcel, aby pôsobili autenticky, a preto sa museli prerobiť. (Raccoon.city)
  • Zvláštní cena poroty Zlatý drak na MFKF v Krakově. (Redix)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama