Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Ropáci sú také ritnaté potvory žijúce výhradne na extrémne znečistených a smradľavých miestach ( uholné doly, rómske osady, alebo poľské supermarkety ) a živiace sa gebuzinami na ropnej báze. Hlavne nech je to riadne mastné a vysokooktánové. Kedysi dááávno som to ako malý náhodou videl v telke a samozrejme som si myslel že je to naozaj naozaj. Potom som chvíľu len tak užasnuto sedel a tuho rozmýšľal o tom ako môže vôbec niečo také žiť. Dnes som na to náhodou narazil opäť a aj keď už dávno viem že ropáci sú len výplod fantázie, prišlo mi to rovnako fascinujúce, dobre natočené a vysoko zaujímavé. Bolo zábavné keď tam tí vedci kŕmili malého ropáčika benzínom z fľašky a nechali ho inhalovať dym z výfuku. Zaujímalo by ma či sú ľudia ktorí fetujú lepidlá nejako geneticky spriaznení s filmovými ropákmi, trebalo by to rozhodne preskúmať. ()

terka805 

všechny recenze uživatele

Dokonale natočený sci-fi dokument o přítomnosti Ropáků okusujících nejen plastové "brnění" stromů, ale také uhlí, motorový olej a taky gumáky jistého pána, který mě neskutečně pobavil svou hláškou "A jsou v prdeli...". Naznačení zhoršujícího se ovzduší, ale zlepšování a rozšiřování teritorií pro tyhle tmavá zvířata určitě není nijak potěšujícím. Nedivím se, že někteří uvěřili v existenci těchto malých podivných stvoření s nepoměrně velkými chlupatými zadnicemi, žijících v extrémních podmínkách. Jak jsem už naznačila, Ropáci jsou českou raritou, ale jistě se brzy přemnoží a rozšíří do celého světa v důsledku zvětšování jejich přirozených území. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Znám mnoho absolventských filmů studentů FAMU a bohužel musím konstatovat, že jejich stylové i tematické tápání je občas až nesnesitelné. Všechny filmy jsou si podobné, jsou velmi ,,alternativní", roztřesené, manýristické, plné zbytečných zpomalovaček a efektů, přitom 90% z nich vypráví pouze příběh o tom, jak se potká kluk s holkou a pak se zase rozejdou, či něco podobného. Jan Svěrák přitom dal skvělý příklad, jak se dá natočit zcela low-budgetový studentský film; jednoduchý, ale originální, angažovaný, ale zábavný. Vyjadřující jasný názor, poselství, přitom ale neupadající do mentorství; film nesamožerný - natočený s velkým nadhledem. Navíc osobně jsem velmi rád, že Svěrák nešel v otcových šlépějích a objekt mystifikace nám nakonec ukázal. Loutkoví ropáci jsou rozkošnou třešničkou na dortu... ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že jsem ten film viděl jako malý a že jsem pevně věřil, že něco takového existuje a dokonce jsem o tom možná psal i do písemky z přírodopisu na téma obojživelníci. Rozhodně zajímavý počin Jana Svěráka. Sice trošku amatérský ale o to více přirozený. Sci-fi jako řemen. Takový nízkorozpočtový District 9. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nádherná mystifikace, na které bych asi nejvíce pochválil komentář vypravěče. Je tak přesvědčivý, že by slabší nátura nejradši uvěřila. Film sice uchvacuje i dnes, ale i tak celkem zaráží rok vzniku, netipoval bych jej. Je to trochu nefér srovnávat s režisérovou pozdější celovečerní tvorbou, i přesto bych tento film viděl asi jako Svěrákův nejlepší (ohrozit by to teoreticky mohla akorát jeho variace na Vesmírnou odysseu). A propos, co takhle natočit volné pokračování, zajímalo by mě, jak to s ropáky vypadá dnes, přece jen, už po dvou letech měly být všechny cesty průchodné... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Zvláštní cena poroty Zlatý drak na MFKF v Krakově. (Redix)
  • Točilo se u elektrárny Tušimice a v exteriérech Severočeských dolů. (sator)
  • Tri plastiky Ropákov boli vystavené v Chomutovskom zooparku, za čo ich pôvodná autorka Zoo zažalovala a vysúdila 150 tisíc korún. (Raccoon.city)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama