Plakáty
Díler Frank a jeho kumpán Tonny predávajú drogy za mafiána Mila, no pri jednom veľkom kšefte im polícia spraví škrt cez rozpočet, a zrazu ostanú Frank a Tonny pred bossom bez drog a bez peňazí. Nahnevaný šéf im dá 48 hodín na zaplatenie dlhu, od tejto chvíle sa začínajú preteky s časom... (bigboss_)
Renton
Scénář: Jens Dahl, Nicolas Winding Refn .. Dánský Jirka Macháček v drogovém horem pádem pádem pádem.(4.11.2009)
Malarkey
Takovouhle jízdu jsem teda vůbec nečekal. Přitom myšlenka je neskutečně jednoduchá, že kdybych sledoval jenom pět minut filmu tak naprosto pochopím myšlenku, pochopím konec, pochopím i atmosféru, ale to by byla veliká škoda. Když už koukat na film, tak na něj koukat pořádně a v rámci Dealera obzvláštně pořádně, protože takovou sondu do obchodování s drogami jsem snad ještě neviděl. Tedy z pohledu dealera, jakoby obyčejnýho překupníka, který žije celý den ve stresu jak z jedné strany, která se ho chystá den co den zabít za dluhy, tak z druhé strany, ze které zase vymáhá ty prachy aneb jak si to uděláš, takový to máš. Dealer je ale schopný případ toho, že takový život nikam nevede, stejně jako nikam nevede příběh tohoto filmu, jednoduchý, ale svým způsobem hodný k zamyšlení. Tak je to nejlepší.(22.10.2009)
Cervenak
Hoci je celá trilógia kvalitatívne veľmi vyrovnaná, prvý diel je zo scenáristického hľadiska jednoznačne najlepší. Brilantne natočené a zostrihané, tá "roztrasená, autentická" kamera je skoro až na Greengrassovej úrovni. Skvelí herci. Niečo takéto by sa dalo natočiť aj v Prahe či Bratislave, teplákovo-holohlavo-zlatoreťazovej drogovej mafie je všade dosť, ale som si istý, že by tam niekto vypadol z úlohy a poslal ten realistický dojem pod fialky. Tu sa to nestane. Ani raz. Hlavný hrdina je aj vďaka tomu skvelému hereckému podaniu dokonale nesympatický sráč, ktorému som od začiatku prial, aby mu roztomilí Srbi vykĺbili nožom kolená.(27.6.2010)
Marigold
Refnův rytmus, kombinující dlouhé nestřižené celky s dravými kily metalových kytar je prvotřídní. Psychologie "nehybných tváří" a pokřivené emocionality (důležité je, co postavy skrývají, ne to, co dávají najevo) seversky mrazivá. Pusher je malý film o malých svinstvech, přesto mistrná diagnóza určitého společenského symptomu. Věčná sláva tomu, jak dánský zlobivec Refn dokáže své objekty bedlivě pozorovat a ne je prvoplánově estetizovat.(26.10.2010)
Superpero
Věděl jsem přesně, že se mu to posere a že Radovan nakonec bude muset dělat to co obvykle dělá :) ale stejně mě ten film vtáhnul. Hodně tomu pomáhá civilní kamera a výborní, nesmírně přirození, herci. Hrozně se mi líbila scéna jak Radovan jel s Frankem vyzvednout prachy od toho feťáka a jen tak nezávazně dobrácky kecali v autě. Fanouškům gangsterek doporučuju, i když tohle není gansterka, ale už téměř reálná sonda.(8.9.2009)
J*A*S*M
Pusher působí až neuvěřitelně civilně a autenticky. Hlavní postava je nesympatické hloupé hovado - a tím víc to působí reálně, než kdyby byl kriminálníkem (pouličním prodejcem fetu) nějakej cool sympatickej borec, co sype hlášku za hláškou, jak to známe z jiných snímků tohoto žánru. Povedený debut.(25.8.2011)
Slasher
Refn poprvé = po všech stránkách kvalitní "malá" gangsterka o zkurveném týdnu v životě dánského dealera, natočená na autentický pouliční feeling. Výborný je Mikkelsen jako potetovaný holohlavý blb ve vedlejší roli.(4.9.2011)
canakja
Silně sugestivní film ze světa, kterýmu nerozumim. Ten monstrózní pád na zadek je ale pochopitelnej až až(7.11.2011)
genetique
Dealer Frankie a jeho krkolomný týždeň. Spočiatku sa zdá, akoby život pouličného dealera drog nemá najmenšiu chybu. Samé poflakovanie, párty, baby, chľast, drogy, jednoducho bezstarostné dni. Je až neskutočné, ako sa vedia udalosti postaviť voči človeku behom pár dní. Tvorcovia spracovali túto zápletku až neskutočne bravúrne a zašli až na samé dno možností. To, čo sa začne diať je jedným slovom šialenstvo. Bez akýchkoľvek prikrášlení beštiálna jazda za záchranou svojho vlastného života. Brutálna, zverská, krutá a surová dráma na pokraji psychickej znášanlivosti. Herci boli priam ukážkoví a svojich gangstrov zahrali s mikroskopickou presnosťou. Miestami som mal pocit, že pozerám skrytú kameru zo života ozajstných, skutočných pouličných grázlov. No a záver je bezkonkurenčný.. 85%.(11.5.2009)
JFL
Intenzivní sedmidenní spirála na dno koncipovaná jako výprava do žánrového světa, během které nic nejde podle plánu - v rovině žánru i děje – strhne svou bezprostředností, kterou vytváří dokumentárně stylizovaná kamera sledující postavy zpravidla v těsné blízkosti. Vizuální nekašírovanost umožňuje, aby hrstka sekvencí, které by v klasicky pojaté žánrovce byly předními atrakcemi (zbití zrádného kumpána, zabití feťáka apod.), splývala s ostatním děním do jednolitého záznamu anabáze dánského dealera.(3.4.2011)
3DD!3
Občas jsem měl pocit jako by Pulp Fiction točil Greengrass. Výborní herci, výborné charaktery a parádní atmosféra.(29.10.2010)
Xmilden
Postavy, které vám velice rychle přirostou k srdci. Jedná se vlastně o takovou dánskou verzi Kamaráda do deště s tím rozdílem že je to více o držku a jak divák tuší happyend tady nebude mít místo. Refn přesně ukázal že v prostředí (ne)organizovaného zločinu se cítí jako ryba ve vodě. Z postav se mi nejvíce líbil Srbský mafián Milo.(31.5.2012)
petero
Prvá časť Dánskej gangsterky ktorej hlavným hrdinom je dvojica malých rýb, snažiacich sa uživiť predajom fetu. Keď však pri jednom istom kšefte zakročí polícia, fet od veľkej ryby skončí na dne rieky a malá ryba musí zaplatiť dlh veľkej a to nie je žiadny prechádzka ružovým sadom. Prúserár si prúserom zarobí len problémy a z problémov sa vie dostať len ďalšími problémami keď začne od žubrienok vyberať ich dlhy. Jasná stručná ukážka ako to dopadá s malými rybami vo veľkom rybníku.(24.1.2010)
Ruut
Pane bože ... Asi jsem musel koukat na jiný film, nebo jsem divný já ? Kupa sprostých dialogů o kouření ptáků 4 děvkami najednou, pérech, pérech, děvkách ... asi to je hyperrealistický a asi to má vyšokovat diváky, kteří nejdou do hloubky. Ale kvůli tomu to ještě vůbec nemusí být dobrý film - a taky není.(2.3.2012)
teutates
Takový ten malý, špinavý budižkničema, který ještě ani pořadně nevyšel z lochu no už by byl rád velký mafo. Na své cestě Tony-ho Scarface Montany posere vše co se dá a na mně až tak cool bohužel nepůsobí. 5-6/10(31.12.2011)
swamp
Na tenhle režisérský debut Refna jsem dlouho čekal a jeho naprostá surovost a reálnost (debutu, ne režiséra) je jeho největší zbraní. Prostředí, ve kterém se potácejí hlavní postavy, na diváka dýchne a vymanit se z něj zkrátka nedá.(28.5.2011)
Roman.Ticka
Marně hledám solidní gangsterku, tahle sračka do jejího žánru vůbec nepatří. Jestli se má žánr stavět na třech přivandrovalcích odnikud, jsem tipovala zprvu na rusáky, a story smažek, kteří jsou mrtví od první dávky, tak je něco špatně. Vzhledem k roku vzniku se snažím odpustit kamerovému šílenci, zřejmě si šlehal častěji než měl, a taký snímačům, kteří asi chtěli kontrastem tmy navodit cool atmosféru hnijícího brlohu. No nic i špatná zkušenost je zkušenost, uvidím jestli navážu dvojkou a trojkou. Závěr jasně nabádal diváka k pokračování... Mě spíš napadlo, že kdyby Frank raději nastartoval káru a navždy odfičel, ušetřil by tvůrcům práci a divákům nervy.(5.3.2012)
klerik
Husté a drsné. Príbeh jednoduchý, ale o to pôsobí skutočnejšie. Skvelá práca s prostredím. Hlavný hrdina je sympaťák a jeho chovanie je príjemne ľudské aj v tých najvypätejších chvíľach...(28.5.2012)
Crocuta
Tak to bylo drsný... Dokonale realistický pohled na svět drogového "maloobchodu", kterému nechybí hutná atmosféra a naprosto věrohodné civilní herecké výkony. Stres a násilí (byť jeho zobrazení není přehnaně naturalistické a leckdy se odehrává mimo záběr) jsou všudypřítomné a celý příběh celkem logicky spěje k neodvratnému konci, který korunuje dílo přestože je jenom naznačen. Suma sumárum bezvadná ilustrace pořekadla "když se něco může posrat, tak se to taky posere".(25.5.2010)
Jordan
surový drogový dánsky akčný film točený dokumentárnym štýlom/kamerou na 35 mm ako debut "divokého" mladého autora, ktorého vykopli za akýsi "priestupok" z NYU, natočený na základe jeho krátkometrážneho predošlého filmu. stupňujúce nepätie, dusivá atmosféra, nebezpečné figúrky a všetko spejúce do nvyhnutného otvoreného konca. špina ulice a čistota kokaínu sa tu miešajú a vytvárajú drsný nočný koktejl.(11.9.2010)
| Na levném DVD od: | 01.10.2009 DVD Edice |
|---|---|