Reklama

Reklama

Samsara

  • Česko Sansára (více)
Trailer
Itálie / Francie / Indie / Německo, 2001, 138 min

Obsahy(1)

Mladý budhistický mnich Tashi se po letech strávených v klášteře a meditacích rozhodne oženit s mladou dívkou Pemou a žít s ní na vesnici. Život mimo klášter je ale mnohem složitější než si myslel. Poznává sexuální vášeň, žárlivost, nevěru, zradu, mstu a bídu. Sám musí hledat odpověď na věčnou otázku, zda je důležitější zasvětit svůj život duchovnu (meditacím), nebo žít obyčejným životem plným emocí a citů, ve kterém je těžké najít hranici mezi dobrem a zlem. Natáčení tohoto filmu trvalo 7 let. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Tento film se těžko hodnotí nezaujatě. Myslím, že každý si z něho odnese úplně jiné dojmy a na každého zapůsobí zcela jinak. Mně osobně je jeho téma velmi blízké a vůbec mi nepřipadá, že by v něm byla nějaká hluchá místa. Navíc je zasazen do opravdu nádherné krajiny, stačí se jen kochat. Jednoznačně plný počet hvězdiček.. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Aby se vám Samsara líbila, musíte mít alespoň trochu vztah k duchovní tématice. Snímek ovšem trpí mnoha hluchými místy, rozhodně jej to chtělo razantněji prostříhat. Děj dostane spád až po hodině, kdy Tashi opouští klášter. Na filmu je znát, že Pan je hlavně režisér dokumentů – záběry jsou precizní, ale jaksi suché, chybí jim více šťávy. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Především skvělá kamera, dělá z tohoto filmu vizuálně jedinečný zážitek. Divákovi se dostane nádherných záběrů přírodních scenérií severoindického Ladakhu, ale také je vtažen do života mnichů v kláštěře i obyčejných lidí ve vesnici. Prosté oděvy vesničanů jsou stejně krásné jako jejich slavnostní kroje a masky používané při slavnostech. Odvěký souboj těla, srdce a mysli nakonec vyústí v podobenství o princi Sidhártovi, který opustí svou ženu Jašódaru a syna Ráhulu, aby dosáhl probuzení a stal se Buddhou, jehož budou následovat miliony lidí. Avšak každá mince má dvě strany! ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Sledování jsem ukončil chvíli po tom, než jsem si uvědomil, že jsem koupil jiný film(asi hodinku jsem trpěl), než jsem zamýšlel. Větší pičovinu jsem snad roky neviděl. Netvrďte mi, že tahle sračkoidní hovadina vznikala 7 let. Já bych ji sfoukl za odpoledne, kdybych měl k dispozici podobné prostředí. Kdybych neměl, tak bych byl s filmem hotov přibližně za týden. Když si vzpomenu, že jsem film kupoval na ulož.to alespoň 20 minut, tak je mi toho času od srdce líto. ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Dokonalá myšlenka v závěru. Manželka jde za ním do kláštera a mluví o ženě Buddhy. Když on odešel rozjímat, nikdo tu nebyl a neptal se, co bude s ní, s jeho ženou a s jeho dětmi. Nikdo jí nepomohl, nikdo se neptal na její názor a její city. A stejně tak se chová i hlavní hrdina, buddhistický mnich, který se nechal svést svými lidskými touhami, vzal si dívku z vesnice, měl s ní děti a pak se jednoho dne rozhodl, že se vrátí ke svému rozjímání. Zjednodušuji, ale já hlavní sílu snímku vidím právě v té myšlence, že stejně tak jako Buddhovy ženy, ani hrdinovy manželky se nikdo na nic neptal. On bude filosofovat a ona má na starosti rodinu. Zní to trochu feministicky, ale na mě to tak zapůsobilo a upřímně - hrdina je tak vnitřně rozpolcený, že je úplně jedno, jestli bude žít v klášteře nebo mimo něj. Spokojený nebude nikdy. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama