Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

MM11 

všechny recenze uživatele

Navázat na původní díly Planety opic bylo obtížné a ačkoliv se zřejmě tvůrci chvástali, jak to dokázali, tak se mi zdá, že to je spíš naopak. Jak si můžou vysvětlit, že budoucnost je taková jaká je, když se obyvatelé vrátily a vyzradily ji až po výbuchu, který původně neměl nastat? V tom případě mělo vše vypadat odlišně. Režie je aspoň průměrná, dodejme že snímek působí béčkově. Jediné co film drží na vodou je charisma dvou hlavních hrdinů, bez nichž by to bylo ještě bezradnější. Zbytečná zbytečnost... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Escape from the Planets of the Apes je tretim a podla mna aj hodne slabym pokracovanim kultoveho filmu Planet of the Apes z roku 1968. Spoiler! Tri primaty nasadli na kozmicku lod, ktora leti casopriestorom a pristane na Zemi, kde ju ohlasi vezi helikoptera. Piloti ju hlasia unudenym hlasom, takze z toho sa da usudzovat, ze nejde o nic neobvykle a ze sa s takymito ukazmi piloti stretavaju bezne. Potom US armada krmi tri opice pomarancmi, pricom na svoje planete opice pitvali ludi /skor orangutany, samotne gorily ludi rovno zabijali ako hydinu a myslim, ze bez viny nie su ani simpanzy/. Neskor sa z opic stanu "celebrity" /povedane sucasnym zargonom/ a nedaju svojimi apokalyptickymi recami pokoj, pre US armadu sa preto stanu nepriatelom cislo 1 /dokonca predbehli vtedajsi ZSSR, hm/. Konci sa to masakrom opic, ale predtym jedna opica vymenila svoje mlada za realnu opicu a svoje skutocne mlada dala opicej samici do opatery. Koniec Spoileru! Takto sa to skoncilo, aby sa mohlo nadviazat na pribeh a pokracovat v toceni dalej, a to uz rokom 1972. Slabe a mdle, na 4 -ku som este nenasiel odvahu. 30 % ()

Reklama

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, jestli je dobře, že Kornelius a Zira uprchli s Milem v lodi opravené po Taylorovi z druhého dílu, přičemž viděli prakticky konec světa. Faktem ale je, že lidé se k nim zprvu chovali mile, aspoň chvíli. Což se o chování opic k lidem z prvních dvou dílů říct nedá. Jenže lidstvo se zalekne své děsivé budoucnosti a čelní představitelé tomu budou chtít zabránit. Opět povedený díl, který rozšiřuje další možnosti. A snad uzavírá celý okruh toho, jakým směrem se lidstvo ubírá. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nevím co tak špatného vidí většina na třetím pokračovaní Planety opic, které se mi zdá při nejhorším stejně dobré jako 2. část. Jistě - opět už to neni slavný první díl, ale to by nemohl být, ani kdyby se ho chopil Steven Spielberg... Jak čtu zdejší komentáře, tak jen menšina to nevidí zas tak zle jak se to ostatním zdá. Mně teda Útěk z Planety opic připadá daleko lepší než mnohá dnešní rádoby sci-fi, která v mnohých případech nemají hlavu ani patu. Myslím si, že tento díl je na tom se scénářem lépe než díl druhý, je zde všechno pečlivě vysvětleno a dialogy se mi zdáli být přirozené a věcné. Zvlášť zajímavé pro mě bylo, jak byli lidé fascinovaní při objevení inteligence tvorů, které za nimi přiletěli z budoucnosti. A samozřejmě od začátku je jasné jak to s mírumilovnými inteligentními šimpanzi dopadne. Tak by se to myslím stalo i ve skutečnosti... Výborně zahrané ústřední postavy Cornélia a Ziry a také role záporáka Dr. Hassleina v podání Erica Braedena. V tomto dílu jsou napínavé chvíle až ke konci snímku, ale jsou o to dojemnější. Vynikající hudba Jerryho Glodsmithe je už nepostradatelná. S maskami to tentokrát tvůrci obtížné moc neměli, protože měli na starost upravit pouhé tři protagonisty. Nějaké ty chybky by se určitě našli, ale nějak jsem nepociťoval potřebu je hledat a přímo do očí mě žádná nebouchla. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak pozor, ÚTĚK Z PLANETY OPIC už nemá s prvním filmem prakticky nic společného (vyjma dvou hlavních představitelů, samozřejmě). Je to však obrovská zábava! Líbí se mi už úvodní zděšení vojáků, když si na pláži trojice kosmonautů sundá přilbu skafandru. Film, který natočil chlapík jménem Taylor (Ostrov doktora Moreaua, Tajemná záře nad Pacifikem), je poměrně drsný, po počáteční selance a oblibě hlavních hrdinů se karta otočí, to když si zástupci lidského pokolení uvědomí nebezpečí, které sebou Zira a Cornelius přináší. Podle toho je pak také s opičí dvojicí naloženo... Několik opravdu zajímavých momentů a pro mě nejen nostalgická vzpomínka, kterou si s chutí pustím i dnes. Jednu hvězdu si však klidně z mého hodnocení odečtěte. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (8)

  • V prvním díle kosmonauti přepočítávali čas, kolik let uběhlo při návratu na Zemi podle "Hassleinovy křivky". Ve třetím díle se sám Otto Hasslein objevuje a vysvětluje příčinu příletu tří opic do minulosti. (Lucina84)
  • Ve filmech Do nitra Planety opic (1970) a Útěk z Planety opic je shodně užíván jako zkázný rok 3955. V původní Planetě opic (1968) však v úvodní scéně, kdy je posádka po přistání ve vodě, odečítá Taylor z palubního počítače datum 25. listopad 3978. (Dinsberg)
  • Natáčalo sa od 30. novembra 1970 do 20. januára 1971, prevažne v Kalifornii. (m.a.t.o.)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama