foto

Rupert Wyatt

  • nar. 26.10.1972 (43 let)
    Exeter, Devon, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Wyatt se narodil v Anglii, ve čtyřech letech byl poslán do internátní školy. S ostatními studenty byl nucen mluvit během týdne pouze latinsky a jen o víkendech směli mluvit anglicky. Ředitelem školy byl považován za podivuhodně inteligentního, ale tvrdohlavého jako beran. Volný čas trávil natáčením krátkých filmů na kameru. Během jednoho studentského představení viděl jeho práci Werner Herzog, čímž zahájil Wyattovu kariéru, neboť ho doporučil pro prestižní stipendium na režii a scenáristiku.

V šestnácti letech vyhrál filmovou soutěž BBC a profesionální kariéře se začal věnovat během vysokoškolských studií v Paříži. Jako svoji diplomovou práci napsal soudobou adaptaci Danteho Božské komedii, která byla později použita či dotvořena mnoha producenty a režiséry (Claudie Ossard, George Litto, Ian Softley a Shooting Gallery). Poté následovalo pět let v New Yorku, které strávil psaním scénářů pro společnosti Shooting Gallery, Miramax a Radical Media. Mezi lety 2000-2005 Wyatt pracoval v Londýně a Liverpoolu, kde režíroval několik seriálů a pracoval na vlastních projektech. S producenty Adrianem Sturgesem, Simonem Relphem a Michaelem Kuhnem založili společnost Film Consortium.

Wyatt je zakladatelem filmové společnosti Picture Farm, která produkovala množství krátkých filmů, dokumentů i celovečerních snímků (včetně dokumentu Dark Days (rež. Marc Singer), jenž uspěl na festivalu v Sundance.

Zdroj: Bontonfilm

Režijní filmografie

2016 The Exorcist (TV seriál)
2014 The Gambler
TURN (TV seriál)
2011 Zrození Planety opic
2008 Escapist, The
2004 Get the Picture
2001 Subterrain
1999 Ticks

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

1991 Charlie Rose Show, The (TV pořad)

Producentská filmografie

2016 The Exorcist (TV seriál)
1999 Ticks

Kameramanská filmografie

TV pořady

2000 Whatever I Want (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace