Reklama

Reklama

Tajemná záře nad Pacifikem

  • Česko Konečný odpočet (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nacházíme se v současnosti, na palubě nejmocnější americké atomové letadlové lodi Nimitz, která je právě na cvičných manévrech v Tichém oceánu. Náhle na loď udeří nevídaně silná elektrická bouře, která tohoto ocelového giganta doslova pohltí a způsobí něco zcela nemožného: Nimitz je vržen zpět v čase do 6. prosince roku 1941. Do japonského úderu na Pearl Harbor zbývá již jen několik málo hodin. Jak se nepřátelská flotila blíží k Havaji, octnou se kapitán lodi (Kirk Douglas), expert Ministerstva obrany (Martin Sheen), svérázný letecký důstojník (James Farentino) a zoufalý senátor Rooseveltovy administrativy (Charles Durning) v situaci, kdy se musí rozhodnout mezi dvěma zcela nemyslitelnými možnostmi. Dovolí Japoncům dokonat jejich vražednou invazi, nebo zahájí masivní protiútok, který navždy změní běh dějin? V tomto dechberoucím sci-fi akčním hitu, natočeném na palubě skutečné letadlové lodi Nimitz dále hrají, společně s její posádkou, také Katharine Ross a Ron O´Neal. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (262)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Zvláštní shodou okolností, i poslední mnou komentovaný film pracoval s motivem cestování časem. Vyjádřil jsem tehdy pochybnost, že se tvůrci nepopasovali se všemi paradoxy, které může taková cesta v čase přinášet. Budu se v tomto komentáři opakovat? Nikoliv, "The Final Countdown" (někteří lidé by to s kreativitou vážně neměli přehánět) si dle mého s touto výzvou poradil o mnoho lépe. Přijde mi šťastnějším řešením, položit si tento fenomén za hádanku (vůbec není trapné, když si jedna z postav položí otázku, co se stane s jeho já, když odcestuje do minulosti a tam v opilecké hádce zabije svého dědečka; právě naopak), než se opájet sebejistotou (narativním spektáklem), nikterak ho neproblematizovat, netestovat jeho limity. ___ Bohužel, tím s pozitivy končím, nic dalšího, kvůli čemuž by tento film stal za pozornost, jsem nenašel (nepomohlo ani hvězdné obsazení). Nutno přiznat, že mé hledání ztěžoval odpor, který mám ke všemu vojenskému. Na můj vkus se tento film až moc obdivoval veškerým těm stíhačkám, té lodní technice (čemuž ustupuje i sci-fi mytologie a vztahy mezi postavami) - to mě fakt neba! Průměrné hodnocení tentokrát vyjadřuje něco jako lhostejnost (nic co by mě uráželo, pouze s tím nesouzním). 50% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem to viděl jako kluk takže těžká nostalgie. Sheen s Douglasem sice jedou těžký standard, ale téma je naštěstí dostatečně nosné. Idea moderní (tehda moderní) letadlové lodě na prahu druhé světové nahání husí kůži. S dnešními Marvel alternativními vesmíry to nemusí působit tak šokujícím dojmem, ale tehda to bylo vážně něco. Trochu se divím, že nikdy neudělali remake nebo upgrade s tématem 9/11. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Skvele spracovaný zaujímavý námet podporený dobrým scenárom o nečakanom návrate americkej lietadlovej lode Nimitz do dňa ikonického útoku na Pearl Harbor. Na lodi sa nachádza aj jeden záhadný civilista, poslaný ako pozorovateľ ministerstvom obrany prostredníctvom jeho ešte záhadnejšieho zamestnávateľa. Cesta naprieč dejinami sa môže začať... Á propo, je veľmi zaujímvé vidieť tento film dnes, o 33 rokov neskôr, keď sú časové paradoxy vo filme obohatené o toto dlhé obdobie. K tomu skvelé výkony Kirka Douglasa (odporúčam pre neznalcov, ktorý chcú ďalší vojnový film s touto legendou, majstrovské dielo Stanleyho Kubricka Cesty slávy) a nemenej dobrého Martina Sheena. 75% ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Kdysi, v éře počátků VHS a s "kouzelným" rychlodabingem se mi film velice líbil i přes závěrečnou "pointu", která nemá logiku a vyloženě pohřbí jinak velmi dobrý film. Myšlenka, co kdyby se změnily dějiny v roce 1941 během náletu na Pearl Harbor, kam se loď dostane, není vůbec špatná. Více než herecké výkony jsou v popředí americká válečná technika, především letadlová loď U.S.S. Nimitz. A to byl asi hlavní kámen úrazu, proč už v roce 1982 zakoupený a posléze i česky otitulkovaný film po zásahu "cenzorem", do československých kin nakonec celých dlouhých deset let nesměl. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Hm, hm. Co napsat k tomuto snímku. Osobně jsem velice zklamán. Čekal jsem nějakou duchařinu. A ne jen to, že se objeví záře a loď se přesune do jiného časového pásma. Jako chápu, že film byl natočen téměř před 30 lety, ale i tak si myslím, že to šlo udělat lépe. Rozhodně to mělo být o 20 min. kratší. To bych možná i tu jednu hvězdičku přihodil. Dvě hvězdy dávám spíše z nostalgie a taky kvůli Kirku Douglasovi. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Letoun Mitsubishi A6M-2 Zero filmový štáb samozřejmě k dispozici neměl. Natož pak dokonce v letuschopném stavu. Jeho roli převzal americký cvičný letoun z 2. světové války AT-6 Texan, v Británii nazývaný Harward. (duklak2)
  • Filmová postava senátora Samuela Chapmana je kompletne vymyslená a jeho zmiznutie sa nezakladá na žiadnej skutočnej udalosti z roku 1941. (Autogram)
  • Čtyři z japonských letadlových lodí, které se zúčastnily přepadení Pearl Harboru na havajském ostrově Oahu, byly o pouhého půl roku později v bitvě u atolu Midway potopeny. Byly to Akagi. Kaga, Hirju a Sorju. (duklak2)

Reklama

Reklama