foto

Katharine Ross

  • nar. 29.1.1940 (77 let)
    Hollywood, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Katharine Juliet Ross, americká filmová a divadelní herečka, se narodila přímo v Hollywoodu, když byl její otec u námořnictva. Její rodina se později usadila ve Walnut Creek v Kalifornii, východně od San Franciska (v sanfranciském Workshopu také horko-těžko získala svoji prvotní hereckou průpravu). Střední školu absolvovala v Las Lomas.

Televizním debutem pro ni byla postava zhýčkaného “týnejdžra” zapleteného do osudové autonehody v “Are there any more out there like you?” - což byl jeden z dílů antologie KRAFT SUSPENSE THEATRE (1963) stanice NBC. Její nejznámější rolí je nejspíše postava studentky Elaine Robinson ve filmu ABSOLVENT (1967) s Dustinem Hoffmanem (hrál jejího přítele) a Anne Bancroftovou (její filmová matka). Spolu s nimi byla také nominována na Oskara.

Jako Etta Place se nám o dva roky později představila po boku Paula Newmana a Roberta Redforda ve slavném westernovém snímku BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID. Kvalita její následující filmografie pak neustále klesá. V 80. letech účinkovala jako Francesca po boku Charltona Hestona v nepříliš kladně přijímaném televizním seriálu COLBYOVÉ.

Od konce 60. let žije v kalifornském Malibu. Je vdaná za herce Sama Elliotta, kterého poznala při natáčení hororu DĚDICTVÍ (1978). Vzali se v roce 1984 a mají jednu dceru - Cleo Rose. Dohromady s manželem si napsali scénář a také ztvárnili hlavní postavy v béčkovém televizním westernu KOVBOJ CONAGHER (1991). Naposledy ji můžeme vidět například jako psychiatričku v DONNIE DARKO (2001), úspěšné mysteriózní sci-fi nadějného režiséra Richarda Kellyho.

Během své filmové kariéry se Rossová sešla na jednom plátně dále s takovými legendami jako byli James Stewart – SHENANDOAH (1965), John Wayne - HELLFIGHTERS (1968) nebo Laurence Olivier – BETSY (1978).

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Hero
2002 Don't Let Go
2001 Donnie Darko
1997 Home Before Dark
1991 Climate for Killing, A
Kovboj Conagher (TV film)
1988 Distribution of Lead
Tattle: When to Tell on a Friend (TV film)
1986 Red Headed Stranger
Texas (TV film)
1985 Reel Horror
1983 Secrets of a Mother and Daughter (TV film)
Travis McGee (TV film)
1982 Marian Rose White (TV film)
Neviditelní jezdci (TV film)
Špatné je dobré
Wait Until Dark (TV film)
1981 Murder in Texas (TV film)
1980 Rodeo Girl (TV film)
Tajemná záře nad Pacifikem
1979 Murder by Natural Causes (TV film)
1978 Betsy
Dědictví
Roj
1976 Pouť zatracených
Ta nejhledanější v Mexiku (TV film)
1975 Stepfordské paničky
1974 Hasard et la violence, Le
1972 Get to Know Your Rabbit
They Only Kill Their Masters
1970 Fools
1969 Butch Cassidy a Sundance Kid
Willie Boy
1968 Bojovníci s peklem
1967 Absolvent
Games
Longest Hundred Miles, The (TV film)
1966 Mister Buddwing
The Singing Nun
1965 Shenandoah

TV seriály

2016 Griffinovi (TV seriál)
The Heartbreak Dog (S14E16)
1985 Colbyové (TV seriál)
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)
1966 Preview Tonight (TV seriál)

Dokumentární

2004 'Donnie Darko': Production Diary
2002 Filmové žánry (TV seriál)
2001 Dustin Hoffman - jednička ve své třídě (TV film)
1987 Breastfeeding Your Baby: A Mother's Guide
1970 Making of 'Butch Cassidy and the Sundance Kid', The
1965 Searchers for a Special City

TV pořady

1999 American Film Institute Salute to Dustin Hoffman, The (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace