foto

Charles Durning

  • nar. 28.2.1923
    Highland Falls, New York, USA
  • zem. 24.12.2012 (89 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Člověk jehož životopis připomíná spíše dobrodružný román, se narodil v New Yorku jako druhé z pěti dětí irského emigranta. Původně se živil jako taneční instruktor a profesionální boxer. Krátce praktikoval i bojová umění. Aktivně bojoval ve druhé světové válce, kde sloužil jako ostřelovač. Zúčastnil se proslulého vylodění amerických vojsk v Normandii a jako jediný ze své jednotky přežil masakr na pláži Omaha. V boji byl několikrát vážně zraněn. Byl postřelen do nohou i do hrudi a jedenkrát vypadl z lodi. Dodnes má nevyjmutou kulku v kyčli. Za zásluhy v armádě byl Charles oceněn stříbrnou hvězdou a třemi Purpurovými srdci. Později také Národním řádem Legie cti ve Francii.

Herectví se začal věnovat až po čtyřicítce. Přesto má za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru a více než sto filmových rolí. Od první poloviny 60. let se objevoval v televizních pořadech a vedlejších rolích ve filmech. Spolupracoval třeba s tehdy ještě nepříliš známým Brianem De Palmou na filmech AHOJ, MAMI! a SISTERS. Průlom pro něj znamenala úloha zkorumpovaného policisty Snydera po boku hereckých hvězd Roberta Redforda a Paula Newmana v komediálním krimi dramatu PODRAZ z roku 1973.

Dále si zahrál například s Al Pacinem v thrilleru PSÍ ODPOLEDNE, s Kirkem Douglasem v úspěšném válečném sci-fi TAJEMNÁ ZÁŘE NAD PACIFIKEM. Namaskovanému Dustinu Hoffmanovi se dvořil v úloze otce Jessicy Langeové v komedii TOOTSIE. Za role ve snímcích THE BEST LITTLE WHOREHOUSE IN TEXAS a BÝT ČI NEBÝT byl nominován na Oscara. Můžeme si ho pamatovat i jako šéfa tajné služby v parodii na bondovky s Leslie Nielsenem AGENT WC40 nebo z menší úlohy v hudební komedii bratří Coenů BRATŘÍČKU, KDE JSI?

Účinkoval rovněž v nespoču televizních seriálů (NEUVĚŘITELNÉ PŘÍBĚHY, RAYMONDA MÁ KAŽDÝ RÁD...). Propůjčil svůj hlas Francisi Griffinovi v animované sérii FAMILY GUY. Byl devětkrát nominován na cenu Emmy. Za roli v seriálu THE KENNEDYS OF MESSACHUSETTS byl poctěn zlatým Glóbem.

Charles Durning i ve vysokém věku stále přijímá herecké nabídky. Je podruhé ženatý a má pět dětí (dvě vlastní a tři nevlastní). V roce 2008 byl oceněn za celoživotní přínos filmu a ve stejném roce získal i svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2015 Bleeding Hearts
2014 Scavenger Killers
2012 Rogue Assassin
Room and Board
2011 Great Fight, The
Life Zone, The
2010 Affirmative Act, An
Three Chris's
Waiter, The
2009 Break
Duha v srdci
2008 Banda amatérů
Drum Beats Twice, The
Gambler
Good Dick
Zlatí chlapci
iMurders
2007 Polycarp
2006 Beznaděj (TV film)
Descansos
Jesus, Mary and Joey
Naked Run
Zapomeň na to
Zázrační pejsci 2
Úžasný Harold
Čistá barva
2005 Angel and Her No Good Sister
Detektiv (TV film)
Divoká noc
Divoká řeka
Resurrection: The J.R. Richard Story
The L.A. Riot Spectacular
2004 Death and Texas
Griffinovic Vánoce (TV film)
Přítel pod stromečkem (TV film)
2003 Poslední sázka
Riskantní udání
2002 Last Man Club, The
Mother Ghost
Nesvatý Mikuláš (TV film)
Pride & Loyalty
Turn of Faith
2001 Bleacher Bums (TV film)
L.A.P.D.: To Protect and to Serve (TV film)
Soudce (TV film)
2000 Bratříčku, kde jsi?
Lakeboat
Never Look Back
The Last Producer
Velké trable malého města
Very Mean Men
1999 Hotel pro rukojmí (TV film)
Tvrdá spravedlnost (TV film)
Zlá předtucha (TV film)
1998 Jerry & Tom
Lež má krátké nohy
Možná bude sněžit (TV film)
Těžké časy (TV film)
Útočiště
1997 Secret Life of Algernon, The
1996 Agent WC 40
Báječný den
Recon
Vánoční výlet paní Santa Clausové (TV film)
Země dinosaurů 4: Putování v mlze
1995 Domů na svátky
Luční harfa
Poslední večeře
1994 I.Q.
Leslie's Folly (TV film)
Roommates (TV film)
Texan (TV film)
Záskok
1993 Chytlavá šance
Harlan & Merleen (TV film)
Zlý neznámý (TV film)
1992 Tales from Hollywood (TV film)
Vodní motor (TV film)
1991 Pohádková babička (TV film)
Return of Eliot Ness, The (TV film)
V.I. Warshawski
1990 Dick Tracy
Fatal Sky
1989 Brenda Starrová
Cat Chaser
It Nearly Wasn't Christmas (TV film)
Terč útoku (TV film)
The Butter Battle Book (TV film)
Večeře o osmé (TV film)
Étoile
1988 Daleký sever
Polda
Tygří pohádka
Unholy Matrimony (TV film)
Uzavřený případ (TV film)
1987 I Would Be Called John: Pope John XXIII (TV film)
Jsem uprchlý trestanec (TV film)
Kenny Rogers as The Gambler, Part III: The Legend Continues (TV film)
Mejdan na pláži
Vraždy s růžencem
Šťastný Nový rok
1986 Drsní chlapi
Sluneční děti
Velké problémy
Černá řeka
1985 Muž s červenou botou
Smrt obchodního cestujícího (TV film)
Stand Alone
Stick
1984 Kazatel a žák
Mister Roberts (TV film)
P.O.P. (TV film)
1983 Být či nebýt
Dva podobní
Hadley's Rebellion
1982 Nejlepší bordýlek v Texasu
Tootsie
Working (TV film)
1981 Best Little Girl in the World, The (TV film)
Casey Stengel (TV film)
Crisis at Central High (TV film)
Dark Night of the Scarecrow (TV film)
Girls In Their Summer Dresses and Other Stories by Irwin Shaw, The (TV film)
Pravdivé zpovědi
Sharkyho mašina
1980 Attica, stát New York (TV film)
Die Laughing
Tajemná záře nad Pacifikem
Vhodný dárce (TV film)
1979 North Dallas Forty
The Muppet Movie
The Muppets Go Hollywood (TV film)
Tilt
When a Stranger Calls
Začít znovu
1978 Nepřítel lidu
Special Olympics (TV film)
Zuřivost
Řecký magnát
1977 Choirboys, The
Ultimátum
1976 Ashes of Mrs. Reasoner, The (TV film)
Harry a Walter jedou do New Yorku
1975 Breakheartský průsmyk
Hindenburg
Psí odpoledne
Queen of the Stardust Ballroom (TV film)
Switch (TV film)
Trial of Chaplain Jensen, The (TV film)
1974 Na titulní straně
1973 Connection, The (TV film)
Deadhead Miles
Podraz
1972 Dealing: Or the Berkeley-to-Boston Forty-Brick Lost-Bag Blues
Doomsday Voyage
Look Homeward, Angel (TV film)
Sestry
1971 The Pursuit of Happiness
1970 Ahoj, mami!
Držím se v řadě
1969 Stiletto
1965 Harvey Middleman, Fireman

TV seriály

2009 Griffinovi (TV seriál)
Family Goy (S08E02)
2007 Griffinovi (TV seriál)
Peter a jeho otec (S05E10)
2005 Griffinovi (TV seriál)
Otec, syn a svatý Fonz (S04E18)
2004 Zachraň mě (TV seriál)
Mom (S01E11)
Immortal (S01E10)
Alarm (S01E09)
další epizody (8)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Tiché volání (S02E07)
2002 První pondělí (TV seriál)
2001 Griffinovi (TV seriál)
Rytíř sobotní noci (S03E09)
1999 Griffinovi (TV seriál)
Svatá sprostoto (S02E02)
1996 Raymonda má každý rád (TV seriál)
1995 Sama proti osudu (TV seriál)
1990 Městečko Evening Shade (TV seriál)
The Kennedys of Massachusetts (TV seriál)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Musíte mi věřit (S02E05)
1985 Eye to Eye (TV seriál)
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Svědomí má dovolenou (S01E09)
1979 Studs Lonigan (TV seriál)
1976 Captains and the Kings (TV seriál)
1975 Cop and the Kid, The (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)

Dokumentární

2018 Celebrating Laughter: The Life and Films of Colin Higgins
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
2001 AFI's 100 Years, 100 Thrills: America's Most Heart-Pounding Movies (TV film)
Jazz (TV seriál)
1999 Not for Ourselves Alone: The Story of Elizabeth Cady Stanton & Susan B. Anthony (TV seriál)
The Directors (TV seriál)
1997 Američtí režiséři: Sydney Pollack
1996 Jack Lemmon: America's Everyman (TV film)
1994 American Revolution, The (TV film)

TV pořady

1996 Elmo Saves Christmas (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace