Reklama

Reklama

Občanka Jane Fondová

(TV film)
  • Francie Citizen Jane, l'Amérique selon Fonda (více)
Francie, 2020, 53 min

Hrají:

Jane Fonda (a.z.)

Obsahy(1)

Nechtěla být jen dcerou slavného otce a sexuálním idolem. Portrét americké herečky, sportovkyně a aktivistky... Jane Fondová na sebe za svůj dlouhý a plodný život upozornila hned několikrát. Narodila se jako dcera věhlasného herce Henryho Fondy, svým zjevem pobláznila řadu filmových fanoušků (zejména v roli legendární Barbarelly), v době zásahu USA ve Vietnamu byla jednou z předních mírových aktivistek a konečně na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let byla inspirací mnoha ženám, když začala propagovat aerobic. Jane Fondová však přes to, nebo možná i proto, byla a je skvělou herečkou. Za své strhující výkony ve filmech Klute a Návrat domů získala Oscara (mimochodem, její otec v té době stále ještě neměl žádného a svou první sošku získal až na samém konci kariéry za film Na zlatém jezeře, kde hrál Janina otce), na kontě má sedm dalších nominací na tuto cenu a ověnčená je řadou dalších filmových ocenění z celého světa. Z dívky, jejíž matka spáchala sebevraždu v jejích deseti letech a k níž se její otec vždy choval velmi odtažitě, se přes dlouhotrvající psychické problémy (desítky let trpěla bulimií a nedostatkem sebedůvěry) vypracovala v jednu z nejvlivnějších žen Ameriky. Dnešní dokument obsahuje kromě řady ukázek ze slavných filmů i některé zajímavé záběry z natáčení a také hereččinu upřímnou zpověď. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Máme si ju pamätať ako tú, pre ktorú nie je nikdy nič neskoro. Herečka, protivojnová aktivistka, feministka a nakoniec ešte modelka. Pre dlhý a plodný život je 50 minút málo, ale tu stihli asi všetko podstatné. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Úlohou dokumentu je být dokument. Toto poslání předložený film splňuje a o Fondové podává ucelenou a   přesnou základní informaci. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dokument jde po jednotlivých kariérách Jane Fondové, která pořád zkouší něco nového – nebo, můžeme také říct: už neví roupama coby. Herečka, aktivistka, cvičitelka. Samozřejmě, že francouzský dokument vyzdvihuje její aktivistickou epizodu, kde fandí salónnímu levičáctví – protože vrána k vráně sedá. Na druhou stranu dokument poskytuje docela plastický obrázek jedné filmové osobnosti a na nás je, jestli se nám libí nebo ne. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama