Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie Des sleduje jeden z nejnechvalněji proslulých případů v historii britského zločinu, který se točí kolem sériového vraha Dennise Nilsena. Seriál, vyprávěný očima tří mužů – Dennise Nilsena (David Tennant), hlavního vyšetřovatele Petera Jaye (Daniel Mays) a spisovatele Briana Masterse (Jason Watkins) – zkoumá, jaké jsou osobní i profesní důsledky setkání s člověkem jako je Nilsen. Mezi lety 1978 a 1983 zavraždil Nilsen ve svém bytě řadu chlapců a mladých mužů. Pět let následně unikal odhalení. 9. února roku 1983 byl však vrchní inspektor Peter Jay vyslán na Cranley Gardens do domu s číslem popisným 23, aby prozkoumal zbytky lidské tkáně a kostí v ucpané kanalizaci. Právě tehdy si policie uvědomila, že má co dočinění s masovým vrahem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (67)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

VAROVÁNÍ MINISTERSTVA ČSFD:TENTO KOMENTÁŘ MŮŽE OBSAHOVAT PRVKY SPOILERU. V prvních deseti minutách se dozvídáme jméno sériového vraha Dennise Nilsena, kterému všichni přátelé říkají zkráceně Des. A v té chvíli začíná show a la David Tennant, který přesvědčivě ztvárnil tuto postavu vraha přiznavače. Od této doby, co se přiznal začíná chrlit veliké množství informací až na to, že si nepamatuje jména, z čehož je policie celkem na větvi. No, oni bobíci celkově na to,co jim říká tupě zírají s otevřenou pusou a nevěřícně kroutí hlavou a místo toho, aby se snažili zjistit podstatu zločinu a co ho k němu vedlo tzv.motiv, tak radši vyrážejí do terénu hledat zbytky lidských ostatků, kterých bylo fakt hafo, že ani nevěděli kolik jich ve skutečnosti je. To,že nehledali motiv a chování pachatele, které k němu vedlo a nenechali ho řádně vyšetřit více specialisty z oboru psychologie a to, že se k Desovi nechovali jako ke korunnímu svědkovi svého vlastního případu se jim málem u soudu vymstilo. Jo, jo, stará dobrá Anglie a jejich slavná policie a později ještě slavnější Scotland Yard, kteří v tomto případě skoro vůbec nespolupracujou tak to málem celý pojebou, když říkají, ze pachatel je svéprávný a duševně zdravý, což se u soudu krásně vyvrátí, když obhájce říká, jestli je normální, když si v hrnci na sporáku vaří lidskou hlavu. aby změkla a ráno vstane, namaže si toust máslem a zapije to čerstvě uvařenouu kávou a začne znovu vařit tu hlavu jako by se nechumelilo. Nevím, jestli jsem ujetej, ale já jsem se hlavně v prvním díle tlemil někdy až za břicho popadal, když ze sebe Des vychrlil všechny ty svoje zážitky a vnitřní pochody jako by to bylo normální konverzační téma třeba k čaji o páté. Další postavou je jaksi taksi trochu přiteplený spisovatel Brian Masters, který o něm chce napsat biografii, ale postupem času v něm vidí zrůdu, která se jen chvástá a tak začne spolupracovat s policií. V dalších dílech se kvůli chování policie a lidí ve véznici Des urazí a připadá si zneužívaný a nedoceněný a přestane spolupracovat a na cokoliv odpovídat, což vede k chybě hlavně Scotland Yardu, která případy uzavře a dá je k soudu, aniž by byli identifikovány všechny oběti. Za neobvyklé vyprávění tohoto smutného příběhu s hrůznými vraždami, který mě fakt bavil a pobavil musím dát 100%. ()

andalin 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá minisérie o skutečném masovém vrahovi, který v 80. letech zavraždil údajně až 15 mladých mužů, pár dní si s nimi "hrál" a pak je řezal na kusy. Policie o jeho působení neměla tušení po dobu cca 5 let. Mrazivé. David Tennant hrál postavu Dese samozřejmě perfektně, až se mi z něj kolikrát dělalo špatně. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Číslu 12 som urobil omeletu. Neviem či ho zabila omeleta, alebo Ja, ale omeleta mu asi nespravila tie červené čmuhy na krku”. “Des” je další z rady mini krimi TV-seriálov od Britov, ktorý sa tematicky opiera o skutočný príbeh sériového vraha, tentokrát: Dennisa Nilsena. Za mňa jedno výborné spracovanie, ktoré by si zaslúžilo celovečerák, v dokonale temnom šate. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi dobre spracovaná miniséria o sériovom vrahovi, ktorý si svoje vyčínanie a následnú pozornosť médií patrične užíval. Všetky 3 ústredné postavy zvládli svoje úlohy veľmi dobre (páchateľ, detektív aj spisovateľ) a k nim treba prirátať aj výkon jednej z obetí, ktorá mala to šťastie že stretnutie s Desom nakoniec prežila. HBO možno pochváliť za formát ktorý zvolili, na jeden film by to bolo príliš dlhé ale viac ako 3 epizódy by boli zbytočné, Des možno zaradiť rozhodne medzi projekty ktoré sa im vydarili. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kolik mrtvol jste měl najednou v bytě? Nevím, inventuru skladu jsem si nevedl !!! 3 hodinový intenzivní případ o proslulém Skotském sériovém vrahovi jménem Dennis Nilsen, který se přiznává k 15 vraždám mužů, své oběti škrtil, rozčtvrcoval, vařil jim hlavy a měl s nimi homosexuální styk. Nyní je vyslýchán a souzen. Seriál má Mindhunter vibes a atmosféra je místy pěkně vypjatá a mrazivá, dialogy jsou vytříbené, herecký výkon Davida Tennanta je naprosto úchvatný a hodně mě bavil i Daniel Mays v roli detektiva. Líbilo se mi, že divák netuší, zda Dennis Nilsen mluví pravdu anebo tahá všechny policisty za nos a v nejistotě tkví síla. Vrcholem jest soudní proces, který bere dech. Úvodní scéna, kdy vraha chytí po nalezení ostatků lidských těl v odpadu jim vrah na to odpoví. Pojďte nahoru, zbytek mám ve skříni! Hodně dobrý a pro fanoušky sériových vrahů rozhodně povinná jazda! 8/10. ()

Galerie (221)

Zajímavosti (2)

  • „Des“ je Nilsenova přezdívka, kterou si sám vymyslel a kterou požíval pro označení jeho „temné persony“, která lákala mladíky do svého domu, aby je zabila. (IvcaSammet)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno