Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

kitano 

všechny recenze uživatele

Epicky velkofilm zo vsetkym co ktomu patri. Na ploche troch hodin sa odohrava konflikt zacinajuci relativne malou udalostou, ktora vsak postupne vyusti az do ohromneho vojenskeho stretu mnohych narodov. Intrigy, klamstva, boj o moc, boj o cest, boj o spravedlnost a k tomu kus historie. Ked som videl stovky udatnych rytierov cvalajucich do boja, v momente ma napadla ich podobnost s japonskymi samurajmi, sktorymi urcite mali mnoho spolocneho. Myslim, ze nebudem prehanat, ak film zrovnam s Kurosawovou Kagemushou, ktora je sice predsa len o niecom inom, no podobnych prvkov je tu neurekom. Kazdopadne, ak mate slabost pre historicke velkofilmy, nenechajte sa odradit vekom tohto filmu, ani jeho miernou utahanostou. Naozaj to stoji za to. (8.5/10) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Klasika podle Sinkiewicze na základě skutečné bitvy u Grunwaldu. Příběh o tom, jak jak Slovanům (nejen Polákům!) došla trpělivost s germány a vypráskali je z Polska. A to pořádně, německým rytířům tam padlo 15.6.1410 hafo můžů a rytířů včetně několika komturů. Boje se na protistraně účastnil i mladý Jan Žižka. Zpracování snímku je bohužel poplatné své době a tak leckeré efekty (např. oslepení atd..) dnes působí úsměvně. Na druhou stranu je barevný a u záverečné bitvy těžké jízdy, kdy proti sobě režisér nahnal stovky oplechovaných komparzistů a herců na koních bral dech. Lépe zpracovanou jízdní bitvu ze středověku jsem doposud neviděl. Dávám plně zasloužené 4 korouhve * * * * . ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky poměrně nudný snímek, ale za podívanou rozhodně stojí závěrečné ztvárnění bitvy u Grunwaldu - která by byla i na dnešní poměry nadprůměrně zpracovaná. Škoda, že s postavami se divák nemůže ztotožnit, plynou si takovým svým životem, divákem nerušeným. Zato výborné jsou kostýmy, které zde dosahují podobné úrovně, jako ve Vávrově husitské trilogii. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem četl Sienkiewiczovu knížku Křižáci a dodnes je v mém srdci zapsána nesmazatelným písmem. Tento film je písmem trochu méně viditelným, ale přece jen velmi potěšil. Přes svou délku nenudil a na skoro tři hodinky mne vrátil do mého oblíbeného rytířského středověku. Velmi potěšitelné byly i bojové scény a středověké reálie vůbec. Poláci mají bohatou historii a na tyto velkofilmy jistě talent. Více o filmu je možno dozvědět se zde: http://filmpolski.pl/fp/index.php/122230 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Síce sa na filme už jasne podpísal rok vzniku, ale čo do dobrodružnosti a výpravy, ide aj dnes o veľmi zdarilé dielo. Svojou dĺžkou ale dosť prepálené. Škoda, že atmosféra je dobrá iba miestami, zbytočne často je vmiešavané komično a hlavne na dialógoch sa podpísala doba vzniku. Ale aj na bojových scénach, v ktorých to podsatné je ukázané iba málokedy. Dve devy, ktoré sú obsadené do rolí "krások", by dnes (a možno ani vtedy) neočarili ani hrdzavý bicykel a tak ódy na ich krásu sú na totálne mimo. Ale ako epický opis časti poľsko-litovskej histórie určite fajn. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)

Reklama

Reklama