Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 075)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tohle mi jen potvrdilo, že české znění dělá opravdu hodně. Poprvé jsem totiž slyšela Smitha bez dabingu a je mi konečně sympatický! Detektiva Spoonera, kterému se nelíbí dnešní svět plný robotů a je vůči nim asi jako jediný na světě podezřívavý, zahrál přesvědčivě. Scéna,kdy honil běžícího robota s kabelkou v ruce,protože myslel,že se jedná o zloděje (přitom jen nesl inhalátor své majitelce) byla prostě skvělá. Jeho až téměř "paranoiu"jsem chápala,v takovém světě bych měla úplně stejný názor. Nejen,že je ten film vtipný, akční a napínavý,ale nese sebou jisté poselství (výstižná je scéna kdy se Dr.Calvinová snaží ovládnout přehrávač hlasem,i když je ve skutečnosti na dálkové ovládání)o tom,jak jde vývoj až hrozivě dopředu,jak citát "Co si člověk neudělá,to nemá"přestává platit, nebo o tom,jak za nás dnes všechno dělají stroje. Jen doufám,že svět nebude nikdy vypadat jako v tomhle filmu. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Akční sci-fi zhruba na úrovni druhého MATRIXU. Její největší slabinou není výjeb Asimova, ale mnohost inspiračních zdrojů a populismus, se kterým scénář klouže po těch nejvyšlapanějších cestách. Není divu, když za ním stojí mj. Akiva Goldsman, scénáristický robot, jehož kyselinová imaginace rozleptala už nejednu originální vizi (viz BATMAN NAVŽDY). ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ač nejhorší Proyasův snímek, tak si stále drží vysokou kvalitu. Důkaz, že "letní blockbuster" nemusí být blbý film, u kterého se musí vypnout mozek a přetrpět dvě hodiny filmu kvůli čtvrt hodince nové generace CGI efektů. Mám jen dvě zásadnější výtky a ani jedna není "regulérní". Tak za prvé mi není jasné co to má společného s Asimovem. Pokud ho někdo zná a jde na to kvůli tomu bude zklamán, pokud ne, tak mu to jméno stejně nic neřekne. Krom tří zákonů robotiky (které jsou stejně ignorovány), pár jmen a jedné milé narážky v továrně tam nic z něj není. Druhá výtka směřuje přímo na Alexe za to, že ustoupil ze svého trendu nemasových, kultovních podívaných. První, ale platí jen jako podivení a druhé je pochopitelné, protože chtěl natočit akční scifi podívanou, která by komerčně uspěla a to se mu povedlo na maximum. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný sci-fi film od Alexa Proyasa. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v blízkej budúcnosti, kedy sa už roboti stali prirodzenou súčasťou života ľudí a keďže nikdy nespáchali žiadny zločin, u takmer všetkých sa tešia veľkej obľúbenosti. Jedinou výnimkou je schopný policajt, ktorý ich neznáša a neverí im, kvôli čomu čelí posmechu, no keď dôjde k smrti uznávaného vedca, ktorý v oblasti robotiky patril medzi špičku, prípad prevezme a všetko nasvedčuje tomu, že za to môže robot. A spolu s psychologičkou, ktorá mu pomáha si čoskoro uvedomujú, že je to len začiatok. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa to podať aj o dosť lepšie. Určite musím pochváliť, že si to po celý čas udržuje svižné tempo, za čo môže aj skvelý výber hlavného hrdinu a jeho vzťah k robotom, kriminálna línia je na pomery tohto typu filmu celkom zaujímavá, v priebehu sa nájde pár vydarených sekvencií a neustále to pomaly graduje až do veľkého finále, takže po tejto stránke je vlastne všetko v poriadku. Ale zároveň film funguje len v rámci blockbusteru a táto tématika mala rozhodne naviac, toto spracovanie je až príliš povrchné, väčšinu času úplne priamočiare a navyše miestami aj dosť béčkové, čo sa práve tu moc nehodí. Ale ako som spomínal, inak je to slušná zábava. Akcie je tu priemerné množstvo a je aj celkom slušná. Je výborne natočená, chválim hlavne otáčajúcu sa kameru a kvalitné spomaľovačky, navyše nechýba ani dostatok nápadov. Síce tých pár akčných sekvencií z priebehu filmu ma až tak moc nezaujalo, ale vynahradzuje to celá záverečná fáza, kde sa tie prestrelky s robotmi dosť vydarili. Herecké obsadenie je na tom dobre, Will Smith sa tu skvelo hodí, k tomu sympatická Bridget Moynahan a viacero slušných vedľajších postáv, hlavne James Cromwell, Chi McBride, Shia LaBeouf alebo Bruce Greenwood. Réžia a technická stránka sú v rámci blockbusteru rozhodne nadpriemerné, aj keď vizuál občas trochu zaostáva, ale Alex Proyas má rozhodne naviac, jeho zvyšné projekty sú menej komerčné, ale atmosférickejšie. Takže Ja, Robot je celkom slušný sci-fi film, na ktorý sa dá kľudne pozrieť aj viackrát, ale v priebehu sledovania sa po celý čas nemôžem zbaviť toho nepríjemného pocitu, že to mohlo byť aj omnoho lepšie a preto nemôžem dať lepšie hodnotenie. 66% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo, že to snad nebude žádný bezduchý akční sci-fi, ale něco k zamyšlení. Jenom mi tam nějak nepasoval ten Will Smith. Jenže postupně se to zvrhne v obyčejnou střílečku, u který je vhodný mozek přepnout do režimu "stand by". Je to asi jak kdyby se někdo snažil kombinovat Blade runnera a Komando... Celkově mi to úplně špatný nepřišlo, ale pokud chcete vidět nějaký "inteligentní" sci-fi, pusťte si Blade runnera. Pokud chcete vidět Willa Smithe, jak střílí do robotů, klidně přeskočte první polovinu. Co se týče digitálních efektů, tak ty mi teda nepřipadaly nic moc. Sice jsem to poprvé viděl až teď v roce 2010 a za těch 6 let se úroveň triků zase hodně zlepšila, ale stejně mi to přišlo celkem slabý i na rok 2004. Slabý 3 hvězdičky... ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • Motocykl, na kterém Spooner (Will Smith) jezdí, je jmenuje MV Agusta o objemu 750 ccm. Těchto motorek bylo vyrobeno jen 300 kusů. (Džejkop)
  • Kód garáže detektiva Spoonera (Will Smith) je 911. Stejné je v USA telefonní číslo na policii. (Pavlínka9)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama