Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi známá herečka Eva (Emília Vášáryová), která se vrací z protialkoholního léčení, by udělala cokoliv, aby znovu získala přízeň člověka, kterého v životě ranila nejvíce – svého syna. (AČFK)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

classic 

všechny recenze uživatele

Slovenskí herci by mali byť vypočutí a obsadení v kvalitných filmoch, pokiaľ sa nakrútia, aby nehnili v debilných odpadových seriáloch, ktoré sa rozšírili, ako nejaká nákaza. Keď sa naozaj chce, tak sa to dá. Dôkazom toho je Marko Škop, slovenský dokumentarista, ktorý Evou Novou debutuje na poli hraného filmu. A je to vskutku, znamenitý a oslnivý DEBUT, ostrý ako britva, depresívnejší, ako film od Ingmara Bergmana, alebo svojim scenárom mi pripomínal snímok Billyho Wildera, Sunset Boulevard, kde sa taktiež nachádza herečka na dôchodku. Hlavným dôvodom, prečo je film totálne strhujúci, je výkon p. Emílie Vášáryovej. Neuveriteľný, až by som povedal, nadľudský - oscarový v úlohe herečky Evy Novej. Eva je životom ťažko skúšaná staršia žena, ktorá v úvode akurát odchádza z protialkoholickej liečebne, kde bola už niekoľkokrát. Najprv sa vracia domov, neskôr pôjde navštíviť svojho jediného syna, vzdialeného veľa kilometrov od nej, aby vyskúšala, aká bude jeho reakcia, keďže počas svojich dávnejších alkoholových excesov mu spôsobovala hanbu. Syn nie je absolútne nadšený, keď ju uvidí. On ju z celej duše nenávidí, a dáva jej to patrične pocítiť. Eva sa ihneď nevzdáva. Skúšať to bude chcieť dovtedy, pokiaľ sa niečo nezmení. Chce začať od začiatku. Nájde si niekoľko povolaní. Najprv bude vykladať tovar, aby neskôr vhupla do svojej dávnej vášne, do profesie herečky, ktorou sa živila, aby ešte pocítila, aké to voľakedy krásne bolo. Vedľa p. Vášáryovej jej zručne sekunduje Milan Ondrík v úlohe syna, ktorý si nedáva servítku pred ústa. Obidvaja sú excelentní. Taktiež i réžia, scenár, strih a kamera, sú nadštandardné. Opovažujem sa povedať, že od roku 1993 som lepší slovenský film, ani snáď nevidel !!! Majstrovský snímok, ktorý mi ukázal, že ešte jestvuje nádej na zlepšenie sa. Len, to sa musia zísť talentovaní ľudia, ako pred kamerou, tak aj za ňou... ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Film depresivní jak týden trvající déšť. Eva Nová je příběh několika lidí, kteří jsou sami. Ať vyberete jakoukoli postavu, je to osamělý smutný hráč, který neví, jak vyřešit svou situaci. Někdo pije, někdo otěhotní svou přítelkyni, někdo utíká. Moment, utíkají tam vlastně všichni. Za mě jeden z nejlepších slovenských filmů, které jsem v posledních letech viděla s naprosto skvělou Emílií Vášáryovou v hlavní roli (scéna z plakátu patří k těm nejsilnějším). ()

Reklama

emo 

všechny recenze uživatele

Mrazivo autentická a nepríjemná sonda do života bývalej slávnej herečky a abstinujúcej alkoholičky. Milka Vášáryová predviedla famózny herecký koncert a opäť raz potvrdila, že je prvou dámou slovenského filmu. Marko Škop sa prekonáva nielen ako režisér, ale aj ako scenárista a výsledkom je bez debaty najlepší slovenský film za posledných minimálne 10 rokov! ()

Zero_Signal 

všechny recenze uživatele

Žiaden iný film ma nepoloží na kolena tak ako Eva Nová. Určite jeden z najlepších slovenských filmov. Veľká pocta Markovi Škopovi a najmä Milke Vašáryovej. Keby to nebolo zo Slovenska ale trebárs z Británie, tak by to vyhralo oscary za najlepšiu réžiu, scenár, vedľajšieho herca a najmä za hlavnú herečku. Bez pochýb. ()

Fajla 

všechny recenze uživatele

Emília Vašáryová a její herecký koncert. Film má velmi nadčasové a univerzální téma - ústup ze slávy, alkoholismus, rozvrácená rodina. Proto bych řekl, že je to skoro ideální festivalový film. Bohužel jde zároveň o téma neoriginální a tak nějak předvídatelné. Moje pozitivní hodnocení jde tedy hlavně na konto paní Vašáryové, která byla v této roli naprosto úžasná. Už dlouho jsem neviděl film, kde by hlavní protagonista tak suverénně "táhnul" celý film. Zajímavé také je, že film je téměř celý bez hudby. Toho jsem si všiml, až když na to při diskusi po projekci upozornil jeden z diváků. Já mám originální filmovou hudbu moc rád, ale tady musím ocenit, že to dobře zvolené "ticho" má své kouzlo a dokáže podtrhnout sílu filmu a jeho civilní charakter. Jsou to za mě rozhodně lepší 3 hvězdičky, 65%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Emília Vašáryová považuje alkoholismus za závažný problém celé východní Evropy. Podle svých slov se bojí opilých lidí a velmi jí údajně vadí opilé ženy. (klukluka)
  • Snímka bola uvedená v svetovej premiére, v sekcii Discovery, na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte 2015. (JančiBači)
  • Film sa nakrúcal v Pečovskej Novej Vsi. (YoZo8)

Reklama

Reklama