Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
  • USA Maid
Trailer 2
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (117)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Význam série je převážně edukační, pojednává o tom, jak různou formu může mít domácí násilí. A ano, opravdu nemusí mít jen podobu fyzických surovostí. Hlavní hrdinku přítel odstřihne od přátel, telefonu, peněz, auta - takže ji vlastně drží ve vězení. Dále se dozvíme, jak funguje sociální systém (nic moc, ale asi lepší než u nás), trochu statistiky o týraných ženách a především, že pomůžou jen ženy a především, že si musíš pomoct ty sama. Muži zde jsou téměř všichni pachatelé nebo spolupachatelé násilí (snad s výjimkou vrátného v azylovém domě, ale ten nemá mluvenou roli). I muž, který se chvílemi jeví jako princ z pohádky (zde doslovně: kovboj), ukáže, že taky chce jen něco za něco. Pouze ženy pomáhají nezištně. ….  Hlavní hrdinka se pachtí jako Popelka na úklid v luxusních cizích domech, zatímco úzkostlivě sleduje, jak jí těch pár dolarů, co má na účtu, skáče do červených čísel (graficky znázorněno na obrazovce). Každý nadějný počin téměř vzápětí zkazí a zničí její daremný /ex/přítel. Aby nakonec vše skončilo … tak, jak je záměrem této série. Totiž povzbudit týrané ženy k sebevědomí a samostatnosti. ….  Nic proti takto pojatému filmovému dílu, film může i vychovávat a povzbuzovat, ale z filmařského hlediska je to průměr. Mizérie hlavní hrdinky se násobně stupňuje, situace se stále opakují, ona odhodlaně trpí. Jedinou výraznou postavou je zde Andie MacDowellová coby mešuge matka, většinou na zabití. SHRNUTÍ: Týrání je hnusný, odporný čin a může se projevovat různě. To, že nenosíš modřiny na těle, ještě neznamená, že je nemáš v duši. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi, jak pasívnou postavou bola Qualleyovej seriálová dcéra (ani by som sa ju nebál prirovnať k Reichardtovej psovi z Wendy a Lucy) a jak sa tým film dokáže vyhýbať roztomilosti a celkovo útokom na prvú signálnu. Qualleyová výborná. Záver odzívaný, ale niekde tri epizódy pred koncom som zvažoval aj 5* - vyhrotené okamžiky ja môžem. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„MUSÍTE SE VÍC SNAŽIT…“ ///    Seriál pro ty, kteří nemají kam jít, ani komu zavolat a přesto se nebojej vzít osud do svých rukou... Drama s podtextem „sociální“ pro svobodný matky…. Tak kurva, proč na to koukám já? Asi proto, že je to po těch všelijakých thrillerech a vyvražďovačkách příjemná změna. Vobčas to teda se mnou cloumá stejně jako při hororu a nejsem schopnej přijít Alex na slušný jméno. Hold život a nikdo nejsme dokonalej. Napadaj mě různý myšlenky, vybavuju si příběhy ze svýho okolí a i když jí třeba nadávám do „krav“, přeju ji štěstí. Protože o tom nejsou jen tyhle příběhy, ale vo tom je přece celej život (Ty vole, ty fakt asi budeš ženská…) Ale bacha! Jestli se vás tohle opravdu týká, je možný, že vás během sledovačky opustí touha „odejít“. A ne proto, že se dá „starej“ dohromady…   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother's Will to Survive“, kterou v roce 2019 napsala Stephanie Land, neznám. 2.) Lžu sama sobě. Abych přežila.  /// Thx za titule „Petr Miklica“.     /// PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Potěšilo mě to o něco více než Hacks (taktéž od Netflixu) a to především z důvodu, že Maid je v určitých scénáriích o dost smutnější a depresivnější, zatímco Hacks se více blíží ke komedii, leč vtipně na mne v mnohých případech moc nepůsobí. Zde je úplně krásně vykresleno, jakým peklem si mohou mladé single maminky projít a všemu pomáhají překvapivě dobré výkony (Margaret Qualley je moc cute, a také mě hodně oslnil výkon Andie MacDowell, která si výkon psycho hippie matky opravdu podala). Ačkoliv je tento seriál o přežití dost smutné téma, tak jsou zde i světlé chvilky (tancovací scéna s Queen's Don't Stop Me Now je legendární). Jestli bych měl něco vytknout, tak jsem se občas nudil, kdy některé scény byly takové ''obyčejné,'' tedy ničím nezajímavé, ale nebylo jich mnoho. Ke konci série se taky přitlačilo na prosazování písniček, které působí jako z nějakých levných seriálů pro teenagery. Každopádně jsem si po dokoukání už nesčetněkrát zpíval ''Shoop,'' a výsledný dojem z tohoto survivor dobrodružství je určitě kladný. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Netflix sází na zajímavou novou vlnu. Ukáže nám spíše dramatickou linku příběh, který je čistě jadrná záležitost psychologická. Běžný divák je překvapen. Zároveň však zkušený člověk už může být unavený určitých retrospektivním stylem pojetí záběrů a podobně. Některé vychytávky jsou někdy použity v celku pozdě a ne moc často i  poté, takže koncepčně film vypadá trochu necharakterně, ale dejme tomu. Nic to nemění na tom, že je zde něco na Netflix poměry v celku nečekané a ještě ke všemu kvalitní spolu s úžasným výkonem Qualley. Nějaké koncepty se zdají i být zbytečné. Specificky, když se postava vrací na stejné místo dvakrát, ale je to o dost jinačí, takže se zdá, že předchozích osm dílů bylo k ničemu. To může jít i přes nelogické chování, které je ale právě dost jadrné od případu. Jinak nakonec docela i jednohubka. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Minisérie je natočena podle knihy „Maid: Hard Work, Low Pay and Mother's Will to Survive“ od Stephanie Land. Kniha se umístila na třetí příčce bestsellerů podle The New York Times. (Axarus)
  • Obaja hlavní herci Margaret Qualley (Alex) a Nick Robinson (Sean) pochádzajú z oblasti, kde sa seriál odohráva. Margaret Qualley pochádza z Kalispell, Montana, čo je neďaleko Missouli, kde býva postava Alex. Nick Robinson pochádza priamo zo Seattlu, kde sa seriál odohráva. (Arsenal83)

Reklama

Reklama