Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
  • USA Maid
Trailer 1
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (117)

Ninivius 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle knižní předlohy, která je inspirována skutečnými událostmi. Dramatická minisérie Maid vypráví příběh který je poněkud temný a depresivní ale také velmi reálný, emocionální a bez obalu. Hodinové epizody jsou velmi pomalé, ale i přesto je těžké se od příběhu odtrhnout. Prostředí amerického severozápadu je nádherné a dodává sérii tu správnou atmosféru (husté lesy kde se člověk lehce ztratí, mlha a obloha bez slunce, moře a hory které je třeba překonat). Soundtrack lehce zaostává, až na pár výjimek je utlumený a hodně v pozadí, což ale odpovídá tónu celého příběhu. Za vyzdvižení stojí rozhodně herecké výkony. Billy Burke a Andie Macdowell jako problematičtí rodiče hlavní hrdinky a Nick Robinson jako přítel/otec byli úžasní a skvěle zahráli že lidé nejsou černobílí a problémy nedělají ze člověka zločince(většinou). Nejvíce mě ale na celé sérii ohromila Margaret Qualley v hlavní roli Alex, matky samoživitelky. Její herecké výkony byly neskutečné a dokážou diváka vtáhnout do děje i jejích pocitů, problémů, snů a přání. Věřím že série není pro každého, a pro některé lidi může být těžké sledovat něco s tématem domácího násilí a tempo celé série tomu moc nepomáhá ale i přesto mohu Maid doporučit a doufám že více lidí dá této minisérii šanci, i kdyby jen pro Margaret Qualley. 9/10 ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

I přesto že mě čtvrtá až sedmá epizoda této minisérie více nebavila než bavila, musím uznat, že své kvality jako celek rozhodně celá minisérie měla. Poslední dva díly a zejména pak předposlední díl navíc šel na dřeň téhle existenční sondy. I když jsem v prvních dílech prohlásil, že se jedná o takový seriálový Nomadland, tak právě v prostřední části se ukázala zbytečná roztahanost celé minisérie a určitě to celé šlo smrsknout na šest až sedm dílů. Pozitivní dojmy po konci ale převládají a ve finále jsem rád, že jsem Služce dal šanci. 80% ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Maid sem se celkem dlouho vyhýbal v domnění že půjde o prvoplánový slzopudič a na ten úplně nebyla nálada. Řada na ní přišla tak až teď a sem opravdu rád, že jsem se spletl v úsudku. Lehkou prvoplánovostí to sice zkraje smrdí, protože to jak se hlavní hrdince během chvilky nakupí snad všechny myslitelné problémy se nestává ani těm největším smolařům. Pak se nicméně Maid rozjede a její největší síla tkví v obyčejnosti, přirozenosti, uvěřitelnosti a postavách, kde žádná není archetypem dobra či zla. Stále je to drama ve kterém se děje víc negativního a nepříjemného než toho pozitivního, ale ani Alex jakožto hlavní postava není prototypem týrané oběti a i když se občas nezachová úplně logicky a v jednu chvíli mě dost iritovala, nakonec sem s ní naplno soucítil a dokázala si mě (i díky výbornému výkonu Margaret Qualley) plně zaháčkovat. Moc "hezky" tu je ukázáno fungování sociálního systému v Americe, který sice má kupu prostředků jak v podobné situaci někomu pomoci, nicméně není to zrovna procházka růžovou zahradou. Stejně tak je tu zajímavě a vlastně i pochopitelně zobrazeno, proč se oběti domácího násilí (byť nemusí jít nutně o násilí fyzické) kolikrát vrací k těm které opustily a velmi často to pro ně nekončí vůbec hezky...80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Něco mezi mateřským (melo)dramatem, thrillerem a socioekonomickou studií. Mladá matka v první epizodě s dcerou prchá od násilnického partnera. Nemá peníze, práci, střechu nad hlavou ani nikoho, kdo by jí pomohl (maniodepresivní matka, která odmítá terapii i léky, jí naopak přidělává starosti). Následujících devět dílů poměrně realisticky ukazuje výzvy, s nimiž se člověk v její situaci musí vypořádat (podkladem byly memoáry Stephanie Land, která se s chudobou a emočním zneužíváním potýkala několik let). Jak získat opatrovnictví a státní příspěvek na školku a bydlení? Jak uniknout agresivnímu ex a vypořádat se s PTSD? Jak uspořádat dětskou narozeninou oslavu jen za stravenky? Jak z toho všeho nezešílet? Nekouká se na to lehko, brečet budete často, ale zároveň nejde o patetické misery porn. Alex v podání skvělé Margaret Qualley (z Tenkrát v Hollywoodu) zažívá – hlavně s dcerou – plno radostných a vtipných okamžiků a není charakterově bezchybnou obětí domácího násilí a nesolidárního systému, které by se děla jen samá příkoří (podobně není její bývalý partner jednorozměrný padouch). Chvílemi to sklouzává k lehké didaktičnosti, ale vzhledem k důležitosti tématu (a jeho neviditelnosti pro velkou část společnosti) mi snaha popsat co nejvíc peripetií samoživitelek a ukázat možná východiska nevadila. Velké překvapení a jeden z nejúspěšnějších mainstreamových pokusů přiblížit se Kenu Loachovi. ()

xsexbox 

všechny recenze uživatele

Hlavnou myšlienkou neboli ani tak sociálne problémy sami o sebe.Ale bol to príbeh naivnej ľahko manipulativnej ženy ktorej okolie ju sťahovalo k dnu. A aj keď mala vždy pri sebe lepšiu možnosť života ,opať jej toxicky priatelia a toxicka rodina pokazila všetko.Socialne problemy by odstranili vždy lepšie priležitosti ktorých mala dosť, nuž keď sa potom zbavila toxickych ludi v jej okoli našla až šťastie. Veľmi zaujimavy serial , s jedným malým probémom a to tým že hlavná aktérka už po polovici seriálu nema ďalej čo herecky ukázať. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Obaja hlavní herci Margaret Qualley (Alex) a Nick Robinson (Sean) pochádzajú z oblasti, kde sa seriál odohráva. Margaret Qualley pochádza z Kalispell, Montana, čo je neďaleko Missouli, kde býva postava Alex. Nick Robinson pochádza priamo zo Seattlu, kde sa seriál odohráva. (Arsenal83)

Reklama

Reklama