Reklama

Reklama

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr na velmi ulítlé cestě pomalovaným autobusem s hosty a hlavně a parádními písněmi. Jedou odnikud nikam, ale rozhodující je tady pěkná hudba.
Po filmech Perný den (1964) a Help! (1965)z iniciativy Paula McCartneye, který se po smrti manažera Briana Epsteina v srpnu 1967 stal vedoucím souboru, Beatles natočili televizní film Magical Mystery Tour s mimořádně úspěšnými písněmi Hello Goodbye a All You Need is Love, ale zazní zde i Penny Lane a Strawberry Fields Forever. Pozoruhodné je obsazení hostů této podmanivé hymnické písně: All You Need Is Love: George Martin – piano, Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull a další – vokály. Píseň Fool on the Hill vysoce oceňoval Leonard Bernstein ve svém pětadvacetidílném TV cyklu Koncerty pro mladé publikum (v ČT bylo uvedeno jako „Leonard Bernstein o hudbě"). Premiéra filmu o vánocích sklidila plno záporné kritiky, která „muzikál“ zákonitě proslavila.
Stejnojmenné gramofonové album vyšlo 27. listopadu 1967 ve Spojených státech a 8. prosince 1967 jako dvojité EP, obsahující šest písní, i ve Spojeném království. První strana alba je soundtrackem ke stejnojmennému filmu. Druhá strana pak obsahuje písně ze tří singlů, vydaných v roce 1967 (skladba I Am the Walrus se objevila jak ve filmu, tak jako B-strana singlu Hello Goodbye). Na prvním místě žebříčku v USA se album drželo osm týdnů a v roce 1968 Magical Mystery Tour bylo nominováno na Grammy za nejlepší album. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

waits 

všechny recenze uživatele

Taškařice natočená v éře vrcholícího hnutí hippies, všeobjímající lásky a LSD. A podle toho to taky vypadá. Krátce před natáčením zemřel manažer Beatles Brian Epstein, slavné čtyřce tudíž neměl kdo rozmluvit nápad tenhle film režírovat. Největší ambice v tomhle směru měl Paul, ale svůj podíl na celkovém výsledku si odpracovali všichni. A jak že taková režie vypadala? Paul vyplácal skoro půlku rozpočtu na hledání kopce ke skladbě The Fool on the Hill, John si svůj skeč odbyl nakládánám jídla na stůl lopatou, do toho se mihne pár kamarádů kapely a a chvíli je konec. Film byl uvedený jako vánoční beatlácký speciál před konce roku 1967 a nevzbudil zrovna kladný ohlas. A proč že dávám čtyři? Protože přes všechny výhrady je z filmu cítit, s jakou radostí Beatles film točili ( už počáteční nástup do autobusu je jak vystřižený z Monty Pythons). Protože se na Beatles můžu dívat v jakékoliv blbosti. Protože film obsahuje jednu z nejlepších skladeb (I am the Walrus, Lennon v rozšířeném soundtracku - obsahuje i Strawberry Fields Forever - McCartneyho doslova převálcoval). A protože tohle bylo první VHS, které sem si v 1990 roce přivez z Anglie. Mám ho pořád, i když video na VHS už ne. ()

journeyman 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s ostatní filmografií Brouků mě MMT docela zklamal. Vizuálně zajímavý videoklipy a vynikající písničky (především šáhnutá a geniální "I am the Walrus") slepený k sobě zvláštním a přiblblým příběhem. Jako pokus o dadakoláž na dostatečně kvalitních drogách to chápu, i když kluci taky zrovna herecky nezáří, ale co už, vždyť je rok '67 a svobodomyslnost hraje prim. Chybí mi jen troška estetické soudnosti. Chvíli je to zábava a chvíli mám pocit - na co se to sakra koukám? Goo goo goo joob. ()

Reklama

maaan 

všechny recenze uživatele

"The Magical Mystery Tour is hoping to taking you away...". Zajímalo by mně, jestli ve verzi filmu s titulkama je přeložené něco z monologu toho důstojníka :-) "I am the eggman, they are the eggmen. I am the walrus!" Chybělo mi tam akorát klip Strawberry Field Forever. 85%, tedy 4****. ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Chel som dať hviezdičku naviac za piesne, ktoré vo filme odzneli, ale to by som nehodnotil film. Ten je napriek výbornej hudbe len organizovaný chaos bez nejakého zmyslu. V popise je taktiež zavádzajúce, že tu odznejú skladby ako Strawberry Fields Forever, Hello Goodbye, All You Need is Love alebo Penny Lane, čo nie je pravda. Tieto piesne sa objavili len na CD verzii Magical Mystery Tour, keďže pôvodné 2EP (dvojitý minialbum), ktoré vyšlo ako soundtrack k filmu, ich vôbec neobsahuje a tak sa teda nevyskytujú ani vo filme. Pre fanúšikov, samozrejme, hodné pozretia. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Ne, opravdu nemám rád Beatles, nejslavnější hudební neumětele !! Ano, můžete mě začít kamenovat !! ;) Pouze jediný člen slavné čtyřky si podle mého názoru zaslouží nálepku legendy, a to Paul McCartney, který však velmi hazarduje s mým obdivem k němu touto amatérskou zhovadilostí, když nepopírá hlavní podíl viny ( "Byla to výzva, pokus, který nevyšel !! Příště budeme chytřejší !!" ) na vzniku tohoto (pseudo)filmu, který se schovává za slůvka jako psychedelický, artový, magický či dekadentní !! Černosuchý britský, dokonce i montypythonovský těžký humor mě moc baví, leč na Magical Mystery Tour nevidím vtipného nic ani vzdáleně.. Jsem opravdu velmi rád, že jsem tento takřka hodinový slepenec (s)hitů přežil, ačkoliv dva, tři songy liverpoolských brouků si poslechnu rád kdykoliv.. [ Pouze v původním znění s titulky !! ] ()

Galerie (14)

Zajímavosti (17)

  • Skladba „The Fool on the Hill“, která se ve snímku také objevila, vznikla v Paulově hlavě na základě skutečného příbehu společne s prvky fantazie. Po jednom bujarém večírku a požití lehkých drog se šel Paul s kamarádem brzy ráno projít na nedaleký kopec. Kromě jich dvou nebyl nikdo v okolí, až se najednou podle Paulových slov zjevil tajemný pán v černém kabátě. Řekl jim jen pár slov o počasí a než se nadáli, byl zase pryč. Do kopce ho neviděli přicházet a za pár vteřin by údajně nedokázal jen tak zmizet bez povšimnutí, protože z místa, kde se setkali, byl dokonalý výhled na všechny strany. Paul byl přesvedčen, že nešlo o sen, ale že se stali svědky zázraku. (kosticka7)
  • Album "Magical Mystery Tour" v době premiéry filmu ve Velké Británii nevyšlo, písničky z filmu se objevily pouze na dvou EP deskách. Elpíčko v USA vydal Capitol Records a na ostrovech se prodávalo v obchodech s importovaným zbožím. Teprve v roce 1976, v rámci velké vlny reedicí desek Beatles, pustila společnost Parlophone na trh i LP "Magical Mystery Tour". (Robbi)
  • Přestože to tak místy nevypadá, film měl napsaný přesný scénář, podle nichž se natáčela většina scén. Pouze při záběrech v autobusu měli herci volnou ruku k improvizaci. John Lennon a George Harrison se netajili nechutí k natáčení, proto většinu času strávili spaním nebo se vyhýbali kamerám. (Morien)

Reklama

Reklama