Reklama

Reklama

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Téma filmu mi moc nesedlo, nemyslím homosexualitu, ale beznadějný život losera na ulici v Americe, zemi neomezených možností s tolika markantními rozdíly. Když si představím, že mají 7x větší Ecostopu než my, je to těžko uchopitelný rozpor. River u mě vyvolával pocity lítosti, jako každé dítě opuštěné matkou. Naopak exotický Keanu dostal roli jak od nejlepšího krejčího. Ať už představoval sílu a moc budoucího Nea nebo zosobňoval svůdnost a slabost Ďáblova advokáta. Režijně jsem tápala mezi psychedelickou imaginací nebo alternativním divadlem. Každopádně byl film něčím zvláštní jako jedinečná silnice - skřivená tvář. "Have a nice day." ()

jaklee 

všechny recenze uživatele

Psychadelické vs realistické, tvrdé aj vtipne bizardné. V tvorbe Gus Van Santa obrovská výnimka. Toto je ta cesta po ktorej sa mal Gus Van Sant uberať, neskôr však začal trochu vykrádať európsku kinematografiu a aj si párkrát úplne odskočil do mainstreamu. Dokonalý výkon Rivera. Artový film ako víno. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z kľúčových amerických nezávislých filmov 90tych rokov od jedného z jeho najvýznamnejších predstaviteľov. Idaho prekvapí svojou tabu témou a celkovým depresívnym spracovaním, ktoré sa nikdy neuchýli k zjemňovaniu alebo idealizovaniu situácie. Mnohých možno prekvapia sugestívne kvalitné herecké výkony mladých začínajúcich hviezd, okrem Phoenixa hlavne dnes prevažne komerčného Reevesa. Film má povesť nezávislej "bomby". Páčil sa mi, ale za "bomby" považujem iné snímky. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Do atmosféry Mého soukromého Idaha se mi nepodařilo proniknout. Byla tu spousta momentů, kdy jsem si říkal - tohle je na komedii moc smutné a na vážné drama moc vtipné (např. bizarní přehnaně čistotný starý gay), tak o co safra jde? Taky se našlo pár vyloženě podivných scén, kdy jsem byl zmaten dokonale (modelové z předních stránek časopisů propuknou v hovor nebo to, jak nejšpinavější feťáci sem tam hodí úryvek ze Shakespeara). V nějakém jiném filmu by mě to asi bavilo, ale v drsném realistickém příběhu o dvou gay prostitutech mi to přišlo tak nějak navíc. Nemůžu říct, že by mě téma nezaujalo, že by mě nebavilo film sledovat nebo že bych občas neuvažoval o nadprůměrném hodnocení.. Bohužel konec, který tak nějak vyšumí do prázdna, mě o výjimečných kvalitách zatím nepřesvědčil. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

My Own Private Idaho vládne hodně zváštní atmosférou, alespoň do doby než se začne odklánět k road-movie. Reevesův příběh zlobivýho hošana, který si nachází svého guru v popelnici je inspirován hrou Henry IV, někdo o hodně chytřejší než já to možná pozná z dialogů mezi Scottem a Bobem, naopak příběh jeho kamaráda, citově zmateného prostituta Mikea, vystupuje do popředí až v druhé půli filmu. Za zmínku stojí také James Caviezel ve své pětivteřinové premiéře coby recepční a kytarista red hotů v roli šáhlýho prostituta. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Název filmu je odkazem na jednu z písní B-52. (ČSFD)
  • Scéna s táborákem se natáčela ve studiu. (aluna)
  • Postavy se jmenují Mike a Scott podle opravdových prostitutů, kteří byli Van Santovi inspirací pro vůdčí charaktery filmu. Objeví se v roličce ve scéně v kavárně. (aluna)

Reklama

Reklama