Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svého času nejdražší nizozemský film sleduje osudy studenta Erika Lanshofa (Hauer) a jeho přátel z univerzity v Leidenu na pozadí druhé světové války. Idyla studentského velkoměstského života se s příchodem nacistů mění v noční můru, v níž je každý z přátel nucen zaujmout své místo. Ať už jako válečný hrdina ve službách královny, dvojitý agent či voják ve službách Wehrmachtu. Tvůrci tak oslavují válečné hrdinství Nizozemců, stejně jako upozorňují na hanbu kolaborantů. (J.Connor)

(více)

Recenze (44)

classic 

všechny recenze uživatele

Z môjho pohľadu, je to dobrý vojnový film, holandského provokatéra Paula Verhoevena, ale na strane druhej, pozorujem veľmi častý jav, v neprehľadnom strihu a nesúvisiacich scénach, kde práve toto mi vadí ! V okupovaných krajinách, ako napríklad vo Francúzsku, či aj v dejovom Holandsku, pôsobili KOLABORANTI, a tiež patričný ODBOJ, a tak sledujem tieto dve zložky, pričom mi akosi chýbala väčšia aktivita odboju, v ktorom hlavná postava Erik Lanshof, stvárnená holandskou superhviezdou Rutgerom Hauerom, neustále pendluje medzi Anglickom, kam utiekla kráľovná a domácim prostredím. Atmosféra má vysokú úroveň, ale stále platí vyššie uvedené pravidlo, prečo som filmu nadelil priemerných 60 % ! Strašne roztržitý snímok ! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ani já se nevyhnu srovnání s Černou knihou, ale k ní bych přidal i další podobně laděné snímky jako je třeba Plamen a Citrón, Síla odvahy nebo Max Manus. Oproti nim Oranžský voják postrádá, alespoň v mých očích, tu zoufalou přítomnost války a místy mi připadalo, že mladí odbojáři berou své působení v podzemí jako velkou legraci. Určitě se nejedná o špatný válečný film, spíše o lepší průměr. Ale zkrátka není to ono. 60% ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jako Černá kniha, ale mnohem lepší, protože tu fungují vazby mezi postavami (Já vím, budu v menšině, tak rovnou dopředu říkám, že mi nemusíte metat do tváře, jak jsem s Černou knihou vedle. Lidi, kteří nejspíš ani doteď nevěděli, že nějaká holandská tvorba Paula Verhoevena existovala. Dik). S Hauerovým charizmatem nelze šlápnout vedle. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pro mne jeden z nejlepších Verhoevenových snímků, který velmi realisticky vykresluje situaci nizozemského odboje v období německé okupace. Šestice přátel představuje vzorek holandské společnosti té doby, od esesmana přes kolaboranta až po odbojáře, z nichž jenom někteří se dožijí vítězného konce války. Ve filmu je použita řada dobových detailů - např. stříbrné mince na telefon, které v okupované zemi dávno zmizely z oběhu, ale kterými londýnská centrála tvrdošíjně vybavovala své agenty, nebo přezíravý a laxní postoj Angličanů k nesrovnalostem v radiovém spojení s odbojem, což vysvětluje proč právě v Nizozemí proběhla operace Severní pól - nejúspěšnější německá protivýsadková akce na všech okupovaných územích. To ale jen tak na okraj. "Oranžský voják" je především výborný film, který nabízí řadu námětů k zamyšlení a dělá to atraktivní formou, aniž by se divákovi podbízel. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V tomto filme nie je Verhoeven nijakým spôsobom šokujúci. To pre tých, čo čakajú odbojárky s troma kozami. Oranžský vojak je natočený (v dobrom zmysle slova) konvenčným štýlom filmov z 2. svetovej vojny, ako v Európe, tak v Hollywoode. Každá európska kinematografia by sa mala s týmito krutými dejinami vysporiadať aspoň jedným poriadnym filmom. Verhoevenovi sa to podarilo hneď 2x. VIDENÉ ZNOVA 8/19: Konečne som sa dostal k pôvodnej, 152 minútovej verzii. Názor som však nezmenil, ide stále o jeden z najkonvenčnejších filmov režisérovej kariéry, avšak perfektne premyslenom a taktiež s otáznikom vo vzduchu, kto je ten zradca. Ten čas ubehol skutočne veľmi rýchlo. Hauer a Krabbé vynikajúci. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Během natáčení byl skoro usmrcen Rutger Hauer. (ČSFD)
  • V roce 2010 byl film adaptován na muzikál, který se stal nejúspěšnějším a nejdéle fungujícím muzikálem v nizozemské historii. (ČSFD)
  • V době uvedení se jednalo o nejdražší snímek, který kdy v Holandsku vznikl. (Hans.)

Reklama

Reklama