Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Orwell sa v hrobe musí usmievať. Britským animátorom sa totiž podarilo previesť jeho geniálnu bájku presne do takej podoby, aby spracovaním aj obsahom plne korešpondovala s duchom jeho diela. Pekne kreslený príbeh, ktorý by mohol byť atraktívny aj pre detského diváka, krásne odzrkadľuje orwellovskú politickú kritiku, je prehľadný, ale nie vtieravý, a jeho posolstvo nezostarlo o jediný rôčik. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." (9/10) ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Oceňuju ten nápad natočit jako první britský animovaný snímek zrovna tento Orwellův příběh i kvalitní animace a zároveň chápu, že do sedmdesádiminutového animáku prostě všechny Orwellovy myšlenky nacpat nejdou. Co nechápu je, proč autoři vybrali zrovna ty nudné, nezajímavé scény a vynechali spoustu těch důležitých a pro diváka zajímavých částí děje. ()

Reklama

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem fanoušek Pink Floyd a vzhledem k tomu, že se Pink Floyd nechali inspirovat knihou Orwella při natáčení alba Animals (1977), tak jsem tuto knížku již dávno četl. K filmu jsem se dostal až teď. Přemýšlím, co se mi na něm líbilo a co nelíbilo. Nelíbilo se mi, že tam umřelo hodně zvířátek a že prasata tam hrála opravdové svině. Ale tak to asi má být. Ta knížka není jiná, není ani méně napínavá či drtící svojí krutou pravdou. Animací mi to přišlo velmi podobné filmu Dumbo, i těmi písněmi. Celkově vzato.. Já asi nemám co vytknout. V roce 1954 to technicky asi lépe udělat nešlo a knížka samotná už byla napsána taky hodně dávno, takže já jsem prostě spokojený. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, jak se k tomu postavit. Na jednu stranu je jasné, co ten film chce říct, jako podobenství to funguje dobře a má to příjemnou stopáž a od určité části (jelikož jsem knihu nečetl) to je i celkem napínavé. Jenže na druhou stranu mě to nějak výrazněji neuchvátilo a u některých scén jsem absolutně nechápal, proč tam jsou. Proč ta válka zvířat a lidí? Proč jde farmář Jones pak k mlýnu, aby tam zapálil dynamit a vybuchl tam? Nevím, k čemu tam byly, asi aby se tam něco dělo. Jenže je to podobenství, to klidně může rezignovat na nějakou logiku děje, ale tyhle scény mi tam připadaly zbytečné. To už rovnou mohli říct, co se stalo s Kulišem (nebo pokud chcete, Snowballem). A nejen tyhle, bylo jich víc. Navíc to celé mohlo být drsnější (nevím ale jaká je kniha, znovu připomínám), sice to vzniklo v padesátých letech, ale taky to byl animovaný film, tam by snad víc krve nevadilo. S čím jsem měl taky problém je to, jak doslovné a jednoduché k pochopení to je, bez žádných dalších myšlenek na pozadí, o kterých by se dalo nějakou dobu přemýšlet. Bylo to prostě podané tak trochu povrchně, bez pořádné hloubky, jen té, aby ji pochopil každý (s prominutím) idiot. Teda jo, na konci se v pozadí rýsovala myšlenka, že se vše odehraje znova, ale s tím ten film jaksi nepočítal. A ty vtípky s nemotorným káčátkem to taky dost kazily, naštěstí v druhé polovině nebyly (asi kačátko vyhnali). Vidím to na silné 3*, strašně rád bych dal vyšší hodnocení, ale prostě nemohu. A co se té knihy týče - já bych si ji jednou strašně rád přečetl, stejně jako 1984. Jenže co jsem viděl ta filmová zpracování, vůbec na to nemám chuť. Filmová Farma zvířat je strašně jednoduchá bez nějakého silnějšího dojmu a 1984 je zase strašně nezajímavé a nudné. A když odevšad slyšíte, jak úžasné a nadčasové to je, spíš se vám to ještě víc zhnusí. Aspoň mě teda jo a proto se ke knihám jen tak neodhodlám. Radši si znova přečtu Pána much. Silné 3* ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Knihu považuji za jednu z nejlepších, jaké kdy lidstvo vyplodilo. Klidně by se mohla stát posvátnou knihou nějakého novodobého náboženství, tolik je v ní pravd. Film špatný není, ale mohl by být lepší. Uvítal bych například artovější zpracování (ala Trnka, Bárta, Pojar, Zeman…) a také více vstupů vypravěče, protože více orginálního textu by filmu spíše prospělo, než uškodilo. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Prase Major zosobňuje kromě Lenina také Karla Marxe, Pištík zosobňuje Vyacheslava Molotova, který byl Stalinovým chráněncem a vedoucím komunistické propagandy. Kůň Boxer je zase přirovnáván k Alexeymu Stachanovovi, pilnému a nadšenému vzoru stachanovského hnutí. Farmář Jones zase zosobňuje ruského cara Mikuláše II., který abdikoval po únorové revoluci v roce 1917 a dne 17. července 1918 byl spolu se zbytkem své rodiny zavražděn bolševiky. Kruté zacházení se zvířaty na sousední farmě je zase alegorie na Adolfa Hitlera a porušování lidských práv v Německu. První útok na farmu zvířat je zase odkaz na operaci Barbarossa. (Jan.Kanak)
  • Animovaná verze Orwellova románu z dílny J. Halase a J. Batchelorové se stala prvním celovečerním britským animovaným filmem. (hippyman)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. prosince 1954 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama