Pohádka o putování
Pohádka / Dobrodružný
Sovětský svaz / Československo / Rumunsko, 1982, 98 min
Aleksandr MittaHudba:
Alfred ŠnitkePlakáty
Výpravná koprodukční pohádka, u níž je český podíl zanedbatelný, pojednává o nástrahách, s nimiž se musí vyrovnávat dvojice sourozenců, když se vydají na nebezpečnou výpravu. Důležitým motivem je tu rovněž zrádná síla zlata, které může leckoho oslnit. Vznikla podívaná sice vizuálně efektní, však dějově překombinovaná a ponurá. (oficiální text distributora)
Anthony
Coby dítě jsem z této pohádky byl úplně mimo. Je tu působivě natočený morová epidemie. V závěru je je úžasná scéna, kdy člověk přitahující zlato touto schopností zničí nepřátelský hrad. S moc krásnou hudbou.(13.7.2003)
flanker.27
Jé, konečně vím, jak se tenhle film jmenuje. Viděl jsem to jenom jednou asi tak v osmi letech a byl jsem z toho úplně vedle. Scéna s morovou babou je neskutečně strašidelná. A závěr zase je úžasně dojemný. Kéž by takovéhle filmy zase začali dávat.(9.12.2007)
Faustka
Temně laděný příběh s krásnou hudbou Alfreda Šnitkeho a hudba je to opravdu skvostná. …Putování má sice v názvu „pohádka“, ale klasickou pohádkou se nazvat nedá. A protože jsou pohádky mezinárodní, lze poznat jisté znaky H. CH. Andersena i styl Jakubiskova a Herzova nekonvenční pojetí. Ovšem realizované sovětským režisérem Aleksandrem Mittou, který …putování vtiskl tradiční ruskou poetiku. A i když trikově možná neodpovídá době vzniku, tak drak stále vyvolává hrůzu a paní Mor děsí i dnes. Orlando si jako zneuznaný filosof a obstojný konkurent Leonarda da Vinciho sympatie zaslouží a křehká Marta udivuje svým odhodláním… i nalezený May nakonec dospěje. A proto znovu a znovu zatoužím letět na křídlech fantazie.(8.9.2011)
Ruut
Spíš Horor o putování. FIlm stejně deprsivní, temný a kvalitní jako Herzovo Deváté srdce či Panna a netvor, má trošku poetiky i z Jakubiskovy perinbaby a Pehavého Maxe. Rozhodně stojí za vidění i dnes (psáno 2010).(4.8.2010)
WANDRWALL
Bez tohoto filmu se snad žádný milovník hororů neobejde. Sice se mi líbí jen 6 scén, ale v jiných filmech třeba jen jedna či dvě, takže 6 je dobrý výkon. A díky osudu za ně.(4.6.2011)
Crocuta
Pohádka s obrovksým emocionálním nábojem.(18.8.2007)
Ivoshek
Viděl jsem to jako dítě. Líbilo se mi to, ale konktétně si vybavuju jenom morovou epidemii, která mou dětskou dušičku vyděsila k smrti.(4.9.2007)
Mariin
Tradičně výtvarně velmi dobře zvládnutá ruská pohádka, též dobrá hudba. Zvláště působivé je znázornění morové epidemie. Ale Dunského a Fridův scénář a idea jsou naopak velmi slabé. Proto si také nikdo z dětství nepamatuje, o čem to vlastně je (viz komentář Madaxe).(4.1.2009)
Pishin
Vim ze jsem se hodne bal kdyz jsem to jako maly videl :-)(3.12.2009)
veronikav
Další z nádherných ruských pohádek -i když je dost hororová :-) Malým dětem bych to určitě nepouštěla :-))(23.2.2009)
Ten Druhy
Jeden zo skvostov Moskvafilmu, ktorý sa hravo vyrovná známejším kúskom (Mrazik, Sadko, Vyi)... Keby som tento film videl v detstve a nie včera, určite by ma natrvalo poznačil. Žánrové zaradenie rozprávka vnímam len ako orientačné, pretože obsahuje prvky viacerých žánrov. Je to taká rozprávka pre deti bez rozdielu veku. Ale pre tých najmenších nie je práve najvhodnejšia, pretože obsahuje scény prekvapivo mrazivej hrôzy, za ktoré by sa dnes nemusel hanbiť ani renomovaný režisér hororov.(28.7.2010)
Rhed
Klenot sovětské kinematografie. Originální snímek v ruském jazyce lze jedině doporučit.(17.11.2006)
Hejtmy
Mor skoro jako od Bergmanna a spousta scén jako v hororu, tohle že má být pohádka? Ať už je ale žánr jakejkoliv, tak si myslím, že tenhle film je neprávem opomenutej a jsem rád, že aspoň jednou ho v televizi dávali a já se na něj mohl podívat. Kostra děje je klasicky pohádková, ale výtvarný pojetí a jednotlivý scény vůbec ne. Mít deset let a očekávat klasickou pohádku, tak jsem po zhlédnutí Pohádky o putování vystrašenej ještě týden. Pro starší publikum ale ideální zpestření k pořád dokola opakovaným pohádkám. 70%(13.4.2009)
Rattus Rattus
JARDAHONDA
Tady se soudruzi ze Sovětského svazu opravdu vyznamenali,,,,,Naprosto skvělá výpravná pohádka,,,,,,,,,,,,,zároven nejděsivější..Jako malý kluk jsem se u ní chvílema třásl,, nic méně úžasné zpracvání,výborná hudba..Tím pádem odpouštím malý " kopanec ",jak se z mladšího bratra hlavní hrdinky,stane během krátké chvíle zralý muž,sestra při tom zůstává stále stejná,,,,,,,,,,,,,V žádném případě to neovlivní mé závěrečné hodnocení =100%(14.1.2012)
Alementina
Moje nocni mura detskych let. Bylo to tak sugestivni, ze jsem se toho jeste par let nemohla zbavit ve snech a to skutecne nepovazuju za dobre pro deti. Bylo mi 5, kdyz jsem to videla. Pak jsem o dost let pozdeji hledala, jak se ta ma nocni mura vlastne jmenovala, protoze to rozhodne nebyla popularni pohadka. Ale jednou treba najdu odvahu to shlednout znovu :)(15.3.2009)
Braddy
Některé filmy, které člověk viděl v dětství a má na ně úžasné vzpomínky by skutečně už do smrti neměl znovu vidět. To co mě v dětství uchvátilo a zanechalo nesmazatelnou vzpomínku (zejména scéna s morem) už dnes vůbec tak hrůzně nepůsobí. V dětské vzpomínce ta pasáž s morovým průvodem zabírala dost velkou část filmu, ve skutečnosti je to velmi kraťoučká scéna. Ale i tak je natočena zajímavě a působivě. Celkově je film dost ponurý, rozhodně bych jej pohádkou nenazval.(29.8.2003)
Compadre
Když jsem byl malej, tak jsem tenhle ruskej nářez určitě neviděl, protože jsem si jistej, že bych na něj do smrti nezapomněl. Působivá, ponurá pohádka se zajímavými postavami, drsnou atmosférou a perfektním koncem. Pro děti ale...nevim nevim :)(18.3.2011)
topi
Skvělá hororová pohádka, kterou jsem viděl asi 3 krát před 20 lety a byl jsem z ní hodně na větvi. I po tolika letech stále působí jako úžasná nenudící podívaná, s tenkrát ještě hodně dobrým českým dabingem. Orlando, namluvený Mirkem Moravcem, je prostě nezapomenutelný, stejně tak jako zpropadený vrah a lupič propůjčený hlasem Jiřího Holého. SPOILER!!! Scéna, která se mi navždy vryla do paměti, když Orlando umírá a přicházejí k němu lidé zabalení v různých kožešinách s velkými hrably v rukou a upalují ho, je prostě nezapomenutelná. Orlando je vůbec asi nejlepší postava ve filmu a jeho přirovnání lidského těla k Zeměkouli je prostě úžasný! A ten konec, to je nádhera sama o sobě! Kult kultů!!!(11.2.2011)
Jezinka
Nikdy jsem nepochopila, proč tento „horor“ byl uváděn pod názvem pohádka. Když pominu hrůzný Mor, tak to byla nuda. Nešťastná děvenka hledá svého bratříčka, chodí přes hory a lesy, její přítel zemře a nakonec najde nevděčného sourozence. Ten na poslední chvíli zpytuje své svědomí a svým únoscům se pomstí (krásné rozmetání hradu Kost na kusy ; snad jediná zajímavost je, že se tato hrůza natáčela v Čechách a triky se dělaly na Barrandově).(1.4.2005)