Reklama

Reklama

Pohádka o putování

  • Sovětský svaz Skazka stranstvij (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Cpát nám tohle do hlavy každý rok, tak bych k tomu možná měl nějaký silnější vztah. Jenže ono ne a tak jsem to viděl poprvé. Začátek byl teda pěkně drsný a docela mě namlsal. Jenže samotné putování je takové, takové místy hloupé, divné a někdy nezajímavé. Ke konci už jsem docela klimbal, ale mor a "hrátky" se zlatem asi jentak nezapomenu. Co bylo na filmu ale nejlepší je tu vícekrát zmiňovaná hudba. Ta byla hodně odvážná a jen ta tvořila atmosféru některých scén. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Skutečně zdařilý pohádkový příběh, odehrávající se většinou v temných středověkých kulisách, o síle odvahy, přátelství a nezlomné vytrvalosti dívky Marty na dramatické cestě za nalezením bratříčka. Skvělá výprava, hudba a tradiční ruská poetika dělají z Pohádky o putování nevšední a nádhernou podívanou. Natáčelo se zčásti i v Čechách: ke konci filmu, když Marta nalezne již dospělého Maye, jehož sídlem je východočeský hrad Kost. Dále "letecký pohled" na Český ráj a jeho dominantu - Trosky. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Tohle má k pohádce daleko. Kromě draka/nedraka a Májovy schopnosti vycítit (a později přitáhnout) zlato zde není prakticky nic "nadpřirozeného". A i tenhle "čuch na prachy" lze považovat za jistou parafrázi. O to víc nutno zdůraznit žánry takříkajíc v druhém sledu: sociální drama, historická freska, postapo survival, psychologické podobenství. Vše s hmatatelným ruským rukopisem. Hloubku bezradnosti a beznaděje ze ztráty smyslu života po shledání sourozenců dokáže svou působivostí přebít jen morová epidemie. Hutné, působivé, strašidelné... Ke komentáři gudaulina nutno podotknout, že i Marta zestárne, jen to na ní není tak patrné. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Rusové uměli točit krásné pohádky. Ty nejlepší z nich mají jeden rys shodný s našimi nejlepšími - nejsou infantilní a s klidem je může sledovat i dospělý člověk. Tahle je ještě k tomu hodně temná, skoro hororová. A stejně jako u Mrazíka, i tady dabing přidává alespoň hvězdičku. O zbylé tři se postarala poetická výprava a perfektně obsazené a zahrané postavy. ()

after.rain 

všechny recenze uživatele

Nočná mora z detstva sa vrátila! Videl som to ako malý, psychikou to otriaslo vcelku kvalitne, len som si nevedel okrem Orlandovho mena, vynálezu krídel a morovej epidémie spomenúť na nič. Po rokoch som to videl znova a udrelo to presne takou istou silou! Neskutočne temná záležitosť, v tom najlepšom slova zmysle... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Tento sovětský fim se točil mimo jiné v Českém Krumlově a objevil se tu i hrad Kost a Trosky. (Mariin)
  • Malého uneseného Maje nehraje chlapec, ale dívka Ksjuša Pirjatinská (uváděná také jako Ksenia Pirjatinskaja). (Robbi)
  • Z mladšího bratra hlavní hrdinky se stane během krátké chvíle zralý muž, sestra však zůstává stále stejná. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama